menu

петък, 16 февруари 2018 г.

Питки с кайма






Продукти:

200 мл. прясно мляко
200 гр. кисело мляко
160 мл. олио
1 яйце
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 пакетче суха мая
700 гр. брашно

За плънка от кайма:

300 гр. кайма
1 глава лук
3 с.л. олио
сол
чер пипер
чубрица
1/2 ч.л. червен пипер

Още:

1 яйце за намазване
конец

Приготвяне:

Разтворете маята в топло прясно мляко. Без да шупва добавете кисело мляко на стайна температура / или леко загряно /, олио, леко разбито яйца. Постепенно добавете смесено брашно със сол. Замесете меко тесто. Оставете 30 мин., да втаса.
През това време в съд на котлона запържете лук с малко олио, до златисто. Добавете каймата и нея запържете. Добавете подправки по ваш вкус. Оставете настрани.
Разделете тестото на 12 равни части. Оформете топчета. Всяко разширявате в малка правоъгълна форма. Слагате по 1 с.л. от плънката, събирате и прищипвате по широчина, а след това събирате и прищипвате то дължината. Обръщате с отвора на долу и притискате с ръка да се разшири. Късате конец дълъг, около 2 м. От половината на конеца започвате да увивате около питката, като при всяко навиване има 1 см. разстояние. След това навивате останалият конец така, че да получите нещо, като решетка. Не трябва да стягате, а просто да обикаляте тестото с конеца! Редите в тавата на фурната с хартия. Без да втасват намажете с леко разбито яйце и печете в загряна фурна на 200 градуса до златисто.
Охладете леко и внимателно махнете конеца, от всяка питка.

Плънката може да замените по ваш вкус.

Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/



















Vanya_Djordjevich

3 коментара:

Zu-zu погачице