menu

Търсене в този блог

сряда, 10 декември 2014 г.

МАРШМАЛОУ СЛАДКИШ



продукти за блата:

6 жълтъка
100 г захар
200 мл.прясно мляко
100 мл. олио
120 гр. брашно
3 с.л. какао
1/2 пакетче бакпулвер
1 пакетче ванилова захар

за кремa:

6 белтъка
100 г захар

за сиропа в крема:

100 г захар
4 с.л.вода

за глазура:

100 гр. шоколад
4  с.л. олио

приготвяне на блата:

Разбийте жълтъците със захарта на гъст крем. Добавете прясното мляко, олиото и смесеното брашно с какао и бакпулвер. Получената смес сипете в съд /по дълбок/, намазан с олио и брашно. Печем на 180 градуса.

приготвяне на крема:

Разбийте белтъците със захарта  на сняг.

В съд на котлона сложете останалата захар с вода. След като сиропа почне да прави балончета намалете малко котлона. Оставете го да ври.
За да проверите дали е сиропа готов, вземете една вилица и я намокрете със студена вода. Веднага я топнете в сиропа и я извадете. Духнете в нея и ако се направи балон сиропа е готов.
Готовия сироп сипвате към разбитите белтъци  с непрекъснато бъркане с миксера. Продължете да бъркате с миксера поне още 10 мин.


Извадете от фурната готовия блат и намалете температурата на фурната на 130 градуса
В/у блата сипете получения крем. Върнете сладкиша във фурната и печете още 10 мин.

Готовия сладкиш /още топъл/ залейте с разтопения шоколад. Нарежете го веднага на желаните от вас парчета. Оставете го да изстине /не в хладилник/, и да ви е сладко.

ЗАПОВЯДАЙТЕ И В МОЯТА КУЛИНАРНА ГРУПА
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/1538463896393728/?notif_t=group_comment










57 коментара:

  1. Много вкусен ми изглежда този сладкиш, Ваня!

    ОтговорИзтриване
  2. много добре изглежда дано и на вкус е същото

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда невероятно вкусен....,В момента опитвам и аз да го направя дано и моят стане толкова съблазнителен и вкусен като твоя,

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда чудесесно, а със сигурност е и невероятно вкусен! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  5. топъл ли е сиропа, когато се сипва при белтъците

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да горещ е сиропа.Махате го от котлона,и го сипвате във вече разбитите белтъци!

      Изтриване
    2. Прекрасен сладкиш,но мисля че имаше стъпка по стъпка как се приготвя и беше добре ,а сега не се виждат снимките!Моля да ги върнете,защото така става ясно как се приготвя,особено прибавянето на сиропа към белтъците. :)Приятен ден! :)

      Изтриване
    3. Снимки стъпка по стъпка не е имало,за което се извинявам!

      Изтриване
  6. Ванче, само да питам - става ли много сладък по принцип, че не сме по много много сладкото, да намаля от сега захарта, да знам. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На нас ни беше нормално сладък,но то всеки си има вкус.Можете да намалите захарта с 2-3 с.л.

      Изтриване
  7. Благодаря, за прекрасния сладкиш! С удоволствие ще го направя за близките си. Бихте ли споделили в каква големина форма го приготвяте?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. 25-30 см.,но много момичета го направиха в ринг за торта 26 см.и изглежда чудесно!

      Изтриване
  8. Изглежда добре и се предполага, че е и вкусен, но забелязах една малка неточност- с какво количество захар от дозата за крема разбиваме белтъците?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. 6 белтъка с 12 с.л.захар,а сиропа се прави с 4 с.л.вода и 10 с.л.захар.

      Изтриване
  9. Сладкишът е чудесен, само имам една мъничка забележка и тя е относно името. :) И то е Маршмалоу. Добре ще бъде да коригирате името както е правилно, защото в този грешен вариант в момента се разпространява из Фейсбук и на практика хората влизат в заблуждение. А правилното име е важно да се знае, защото Маршмалоу е известен продукт в сладкарството и има множество рецепти с него.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Calisandi,зависи на кой език го четете и произнасяте!

      Изтриване
    2. А най-точно е Маршмелоу /като произношение/. ;)

      Изтриване
  10. Весели празници!
    Поздравления за красивия сладкиш,сигурна съм,че е и вкусен.
    Може ли да ми кажете колко минути се пече плата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Проверявайте с клечка.Аз лично не съм гледала на час.

      Изтриване
  11. Приготвям го вече три пъти - невероятен е ! Благодаря Ваня!

    ОтговорИзтриване
  12. Снощи го направих, наистина стана много хубав, но същевременно и много сладък. Много захар се слага, следващия път ще намаля захарта, че макар да ядем сладко, ни дойде доста.

    ОтговорИзтриване
  13. Жесток сладкиш! Благодаря за рецептата, Ваня!

    ОтговорИзтриване
  14. интересуваме
    белтъците със захарта на твърд сняг ли трябва да се разбият?

    ОтговорИзтриване
  15. А вместо прясно мляко може ли да се ползва кисело?

    ОтговорИзтриване
  16. Подходящ ли е да се направи в кръгла форма за торта .Искам да изненадам съпруга си за рождения му ден.Д.Тенева

    ОтговорИзтриване
  17. Много хубав сладкиш, но аз завиших количеството на брашното, защото със 120гр. беше много рядка сместа.

    ОтговорИзтриване
  18. Изглежда чудесно, а ако сложа малко повече шоколад в глазурата, дали може

    ОтговорИзтриване
  19. ЗДРАВЕЙТЕ ,ДНЕС НАПРАВИХ СЛАДКИША,СТАНА ДОСТА СУХ МАКАР ,ЧЕ НАПРАВИХ ВСИЧКО КАКТО Е ДАДЕНО ПО РЕЦЕПТАТА. :(Е СЕГУРНО Е МОЯ ГРЕШКА.ИНАЧЕ ВАШИЯ ИЗГЛЕЖДА СТРАХОТЕН ,ПОЗДРАВИ

    ОтговорИзтриване
  20. Поздравления,правих този сладкиш няколко пъти и имаше невероятен успех сред семейство и приятели.Благодаря ви Ваня !

    ОтговорИзтриване
  21. Аз също го правих,нокрема не ми се получи,не стана твърд като сняг,може би вместо обикновенна захар да се използва пудра.

    ОтговорИзтриване
  22. Не е ли много сладко има доста захар вътре има 34 лъжици захар то си 500гр май толкова захар?

    ОтговорИзтриване
  23. Здравейте!
    Уникален сладкиш, направих го ,върховен е.
    Имаме си една самотна баба до нас,занесох и както винаги,много и хареса,както и на нас. Иска да и дам рецептата, но не ми дава да копирам и да си принтирам текста, а да седна да пиша в днешно време си е смешна работа :)
    Бихте ли ми казали как да си принтирам само текста ?

    ОтговорИзтриване
  24. Страхотен сладкиш правя го вече няколко пьти в кьщи,направо уникален.

    ОтговорИзтриване
  25. Ваня, само да питам...1 пакетче ванилова захар-какво ще рече това като грамаж? :)

    ОтговорИзтриване
  26. Здравей,Ваня,дали ще се получи,ако съдът ,в който го правя е по-широк,но по-разлят??

    ОтговорИзтриване
  27. Пробвах сладкиша и аз ,ееее страхотен е! Поздравления Ваня и благодаря за рецептата! :) :)

    ОтговорИзтриване
  28. Уникален сладкиш. Поздравления за рецептата. Прави се бързо и грамажът на съставките е точен. И най-важното - хареса се от цялото семейство! Благодаря на Ваня за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  29. Ванче тавата ми е правоъгълна 25 на 17 добра ли е

    ОтговорИзтриване
  30. Дали е добра идея за сиропа в крема двете лажици да са от портокалов сок и останялото вода? Искам да има портокалов вкус крема маршмелоу.

    ОтговорИзтриване
  31. Ваня, благодаря за страхотния сладкиш, правя го вече втори път и не мога да му се наситя...

    ОтговорИзтриване
  32. Ваня, благодаря за страхотния сладкиш, правя го за втори път, но не мога да му се наситя...

    ОтговорИзтриване
  33. Днес аз също го направих,все още не съм го опитала,но понеже правя доста сладкиши-разбрах,че кексовата смес е фантастична,но направих няколко неща,които не станаха.
    За сиропа-изпълних указанията,но още веднаха сиропа мноооого се сгъсти,захарта почти залепна за лъжицата и стените на съда,и трябваше да долея още вода,за да използвам този сироп,даже си помислих,че съм разменила броя лъжици на захарта и водата,но не бях объркала!
    Знаете ли защо се получи така?Почти започна да става като карамел,а котлона ми беше слаб!
    И др.момент-реших да пека белтъците с 5-6 минутки повече,но после разбрах грешката си-те трябваше да останат "лепкави",а не позапечени,затова веднага се изсипва шоколада,да стане като коричка върху тях!

    ОтговорИзтриване
  34. Lidia Atanasova Лидия, при мене също се получи така със сиропа и го направих в съд с тясно дъно, в случая една желязна купа 😄 получи се, сладкиша е разкошен и сега ни предстои събитие в неделя за което ще го направя.

    ОтговорИзтриване
  35. Извинете ме,но нещо не ми е ясно и искам да попитам за по-сигурно ��!Белтъците се разбиват с 12 л.захар на сняг и отделно сиропа се прави с още 10 л.захар-правилно ли съм разбрала?Защото според мен това е прекалено много захар...Просто не е обяснено много ясно!Отново се извинявам ако въпроса ми е тъп...��

    ОтговорИзтриване
  36. Ммм, поредното сладко изкушение! Ще се пробва! Благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
  37. здравейте, изглежда страхотно, направих го, но не сме го пробвали още.Имам съмнение за сиропа дали съм разбрала правилно инструкциите - не бива да стаава на карамел златист или кафяв, прибавих го прозрачен към белтъците?

    ОтговорИзтриване
  38. Вчера видях сладкиша, споделен във Фейсбук и веднага реших да го пробвам.Току-що го опитахме-вкусът е подобен на шоколадовите целувки от Лидъл.Много сполучлив, представям си го с топка сладолед.Само намалих захарта наполовина.Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  39. Само да попитам блата на горен и долен реотан ли да го пека или първо на долен и после и на двата... ��

    ОтговорИзтриване
  40. ЗДРАВЕЙТЕ! ПРАВИЛА СЪМ ГО НЯКОЛКО ПЪТИ- СТРАХОТЕН ЕЕЕЕЕЕ !!!!!! БЛАГОДАРЯ ВИ

    ОтговорИзтриване