продукти за блата:
6 жълтъка
100 г захар
200 мл.прясно мляко
100 мл. олио
120 гр. брашно
3 с.л. какао
1/2 пакетче бакпулвер
1 пакетче ванилова захар
за кремa:
6 белтъка
100 г захар
за сиропа в крема:
100 г захар
4 с.л.вода
за глазура:
100 гр. шоколад
4 с.л. олио
приготвяне на блата:
Разбийте жълтъците със захарта на гъст крем. Добавете прясното мляко, олиото и смесеното брашно с какао и бакпулвер. Получената смес сипете в съд /по дълбок/, намазан с олио и брашно. Печем на 180 градуса.
приготвяне на крема:
Разбийте белтъците със захарта на сняг.
В съд на котлона сложете останалата захар с вода. След като сиропа почне да прави балончета намалете малко котлона. Оставете го да ври.
За да проверите дали е сиропа готов, вземете една вилица и я намокрете със студена вода. Веднага я топнете в сиропа и я извадете. Духнете в нея и ако се направи балон сиропа е готов.
Готовия сироп сипвате към разбитите белтъци с непрекъснато бъркане с миксера. Продължете да бъркате с миксера поне още 10 мин.
Извадете от фурната готовия блат и намалете температурата на фурната на 130 градуса
В/у блата сипете получения крем. Върнете сладкиша във фурната и печете още 10 мин.
Готовия сладкиш /още топъл/ залейте с разтопения шоколад. Нарежете го веднага на желаните от вас парчета. Оставете го да изстине /не в хладилник/, и да ви е сладко.
ЗАПОВЯДАЙТЕ И В МОЯТА КУЛИНАРНА ГРУПА
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/1538463896393728/?notif_t=group_comment
200 мл.прясно мляко
100 мл. олио
120 гр. брашно
3 с.л. какао
1/2 пакетче бакпулвер
1 пакетче ванилова захар
за кремa:
6 белтъка
100 г захар
за сиропа в крема:
100 г захар
4 с.л.вода
за глазура:
100 гр. шоколад
4 с.л. олио
приготвяне на блата:
Разбийте жълтъците със захарта на гъст крем. Добавете прясното мляко, олиото и смесеното брашно с какао и бакпулвер. Получената смес сипете в съд /по дълбок/, намазан с олио и брашно. Печем на 180 градуса.
приготвяне на крема:
Разбийте белтъците със захарта на сняг.
В съд на котлона сложете останалата захар с вода. След като сиропа почне да прави балончета намалете малко котлона. Оставете го да ври.
За да проверите дали е сиропа готов, вземете една вилица и я намокрете със студена вода. Веднага я топнете в сиропа и я извадете. Духнете в нея и ако се направи балон сиропа е готов.
Готовия сироп сипвате към разбитите белтъци с непрекъснато бъркане с миксера. Продължете да бъркате с миксера поне още 10 мин.
Извадете от фурната готовия блат и намалете температурата на фурната на 130 градуса
В/у блата сипете получения крем. Върнете сладкиша във фурната и печете още 10 мин.
Готовия сладкиш /още топъл/ залейте с разтопения шоколад. Нарежете го веднага на желаните от вас парчета. Оставете го да изстине /не в хладилник/, и да ви е сладко.
ЗАПОВЯДАЙТЕ И В МОЯТА КУЛИНАРНА ГРУПА
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/1538463896393728/?notif_t=group_comment
Много вкусен ми изглежда този сладкиш, Ваня!
ОтговорИзтриванемного добре изглежда дано и на вкус е същото
ОтговорИзтриванеИзглежда невероятно вкусен....,В момента опитвам и аз да го направя дано и моят стане толкова съблазнителен и вкусен като твоя,
ОтговорИзтриванеИзглежда чудесесно, а със сигурност е и невероятно вкусен! Поздравления!
ОтговорИзтриванетопъл ли е сиропа, когато се сипва при белтъците
ОтговорИзтриванеДа горещ е сиропа.Махате го от котлона,и го сипвате във вече разбитите белтъци!
ИзтриванеПрекрасен сладкиш,но мисля че имаше стъпка по стъпка как се приготвя и беше добре ,а сега не се виждат снимките!Моля да ги върнете,защото така става ясно как се приготвя,особено прибавянето на сиропа към белтъците. :)Приятен ден! :)
ИзтриванеСнимки стъпка по стъпка не е имало,за което се извинявам!
ИзтриванеВанче, само да питам - става ли много сладък по принцип, че не сме по много много сладкото, да намаля от сега захарта, да знам. Благодаря.
ОтговорИзтриванеНа нас ни беше нормално сладък,но то всеки си има вкус.Можете да намалите захарта с 2-3 с.л.
ИзтриванеБлагодаря, за прекрасния сладкиш! С удоволствие ще го направя за близките си. Бихте ли споделили в каква големина форма го приготвяте?
ОтговорИзтриване25-30 см.,но много момичета го направиха в ринг за торта 26 см.и изглежда чудесно!
ИзтриванеИзглежда добре и се предполага, че е и вкусен, но забелязах една малка неточност- с какво количество захар от дозата за крема разбиваме белтъците?
ОтговорИзтриване6 белтъка с 12 с.л.захар,а сиропа се прави с 4 с.л.вода и 10 с.л.захар.
ИзтриванеСладкишът е чудесен, само имам една мъничка забележка и тя е относно името. :) И то е Маршмалоу. Добре ще бъде да коригирате името както е правилно, защото в този грешен вариант в момента се разпространява из Фейсбук и на практика хората влизат в заблуждение. А правилното име е важно да се знае, защото Маршмалоу е известен продукт в сладкарството и има множество рецепти с него.
ОтговорИзтриванеCalisandi,зависи на кой език го четете и произнасяте!
ИзтриванеНО ВСЕ ПАК ГО ПРОМЕНИХ!
ИзтриванеА най-точно е Маршмелоу /като произношение/. ;)
ИзтриванеВесели празници!
ОтговорИзтриванеПоздравления за красивия сладкиш,сигурна съм,че е и вкусен.
Може ли да ми кажете колко минути се пече плата?
Проверявайте с клечка.Аз лично не съм гледала на час.
ИзтриванеПриготвям го вече три пъти - невероятен е ! Благодаря Ваня!
ОтговорИзтриванеСнощи го направих, наистина стана много хубав, но същевременно и много сладък. Много захар се слага, следващия път ще намаля захарта, че макар да ядем сладко, ни дойде доста.
ОтговорИзтриванеЖесток сладкиш! Благодаря за рецептата, Ваня!
ОтговорИзтриванеинтересуваме
ОтговорИзтриванебелтъците със захарта на твърд сняг ли трябва да се разбият?
ДА,НА ТВЪРД СНЯГ СЕ РАЗБИВАТ.
ИзтриванеА вместо прясно мляко може ли да се ползва кисело?
ОтговорИзтриванеНЕ СЪМ ПРОБВАЛА,НЕ МОГА ДА ВИ КАЖА!
ИзтриванеПодходящ ли е да се направи в кръгла форма за торта .Искам да изненадам съпруга си за рождения му ден.Д.Тенева
ОтговорИзтриванеДА МОЖЕ,В КРЪГЛА ФОРМА 26 СМ.
Изтриванеблата защо ми стана като дъвка
ИзтриванеМного хубав сладкиш, но аз завиших количеството на брашното, защото със 120гр. беше много рядка сместа.
ОтговорИзтриванеИ трябва да бъде рядка сместа!
ИзтриванеИзглежда чудесно, а ако сложа малко повече шоколад в глазурата, дали може
ОтговорИзтриванеЗДРАВЕЙТЕ ,ДНЕС НАПРАВИХ СЛАДКИША,СТАНА ДОСТА СУХ МАКАР ,ЧЕ НАПРАВИХ ВСИЧКО КАКТО Е ДАДЕНО ПО РЕЦЕПТАТА. :(Е СЕГУРНО Е МОЯ ГРЕШКА.ИНАЧЕ ВАШИЯ ИЗГЛЕЖДА СТРАХОТЕН ,ПОЗДРАВИ
ОтговорИзтриванеПоздравления,правих този сладкиш няколко пъти и имаше невероятен успех сред семейство и приятели.Благодаря ви Ваня !
ОтговорИзтриванеАз също го правих,нокрема не ми се получи,не стана твърд като сняг,може би вместо обикновенна захар да се използва пудра.
ОтговорИзтриванеНе е ли много сладко има доста захар вътре има 34 лъжици захар то си 500гр май толкова захар?
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ОтговорИзтриванеУникален сладкиш, направих го ,върховен е.
Имаме си една самотна баба до нас,занесох и както винаги,много и хареса,както и на нас. Иска да и дам рецептата, но не ми дава да копирам и да си принтирам текста, а да седна да пиша в днешно време си е смешна работа :)
Бихте ли ми казали как да си принтирам само текста ?
Ина съжалявам.От блога не може да се копира.
ИзтриванеСнимате си екрана и принтирате. ;)
ИзтриванеСтрахотен сладкиш правя го вече няколко пьти в кьщи,направо уникален.
ОтговорИзтриванеВаня, само да питам...1 пакетче ванилова захар-какво ще рече това като грамаж? :)
ОтговорИзтриванеЗдравей,Ваня,дали ще се получи,ако съдът ,в който го правя е по-широк,но по-разлят??
ОтговорИзтриванеПробвах сладкиша и аз ,ееее страхотен е! Поздравления Ваня и благодаря за рецептата! :) :)
ОтговорИзтриванеУникален сладкиш. Поздравления за рецептата. Прави се бързо и грамажът на съставките е точен. И най-важното - хареса се от цялото семейство! Благодаря на Ваня за рецептата.
ОтговорИзтриванеВанче тавата ми е правоъгълна 25 на 17 добра ли е
ОтговорИзтриванеДали е добра идея за сиропа в крема двете лажици да са от портокалов сок и останялото вода? Искам да има портокалов вкус крема маршмелоу.
ОтговорИзтриванеВаня, благодаря за страхотния сладкиш, правя го вече втори път и не мога да му се наситя...
ОтговорИзтриванеВаня, благодаря за страхотния сладкиш, правя го за втори път, но не мога да му се наситя...
ОтговорИзтриванеДнес аз също го направих,все още не съм го опитала,но понеже правя доста сладкиши-разбрах,че кексовата смес е фантастична,но направих няколко неща,които не станаха.
ОтговорИзтриванеЗа сиропа-изпълних указанията,но още веднаха сиропа мноооого се сгъсти,захарта почти залепна за лъжицата и стените на съда,и трябваше да долея още вода,за да използвам този сироп,даже си помислих,че съм разменила броя лъжици на захарта и водата,но не бях объркала!
Знаете ли защо се получи така?Почти започна да става като карамел,а котлона ми беше слаб!
И др.момент-реших да пека белтъците с 5-6 минутки повече,но после разбрах грешката си-те трябваше да останат "лепкави",а не позапечени,затова веднага се изсипва шоколада,да стане като коричка върху тях!
Lidia Atanasova Лидия, при мене също се получи така със сиропа и го направих в съд с тясно дъно, в случая една желязна купа 😄 получи се, сладкиша е разкошен и сега ни предстои събитие в неделя за което ще го направя.
ОтговорИзтриванеИзвинете ме,но нещо не ми е ясно и искам да попитам за по-сигурно ��!Белтъците се разбиват с 12 л.захар на сняг и отделно сиропа се прави с още 10 л.захар-правилно ли съм разбрала?Защото според мен това е прекалено много захар...Просто не е обяснено много ясно!Отново се извинявам ако въпроса ми е тъп...��
ОтговорИзтриванеМмм, поредното сладко изкушение! Ще се пробва! Благодаря! :)
ОтговорИзтриванездравейте, изглежда страхотно, направих го, но не сме го пробвали още.Имам съмнение за сиропа дали съм разбрала правилно инструкциите - не бива да стаава на карамел златист или кафяв, прибавих го прозрачен към белтъците?
ОтговорИзтриванеВчера видях сладкиша, споделен във Фейсбук и веднага реших да го пробвам.Току-що го опитахме-вкусът е подобен на шоколадовите целувки от Лидъл.Много сполучлив, представям си го с топка сладолед.Само намалих захарта наполовина.Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеСамо да попитам блата на горен и долен реотан ли да го пека или първо на долен и после и на двата... ��
ОтговорИзтриванеЗДРАВЕЙТЕ! ПРАВИЛА СЪМ ГО НЯКОЛКО ПЪТИ- СТРАХОТЕН ЕЕЕЕЕЕ !!!!!! БЛАГОДАРЯ ВИ
ОтговорИзтриване