menu

Търсене в този блог

събота, 6 април 2019 г.

Понички на " охлювчета "





Продукти:

400 гр. брашно
щипка сол
200 мл. прясно мляко
20 гр. мая
40 гр. захар
1 яйце
кората на един лимон / ванилова захар /
40 гр. меко масло

Още:

Олио за пържене
Пудра захар за поръсване

Приготвяне:

В топло прясно мляко, добавете мая и малко от захарта. Оставете да шупне.
В пресято брашно, добавете сол, леко разбито яйце, лимонова кора, останалата захар, шупналата мая. Разбъркайте всички продукти и постепенно добавете меко масло. Полученото тесто, оставете да втаса.
През това време нарежете лист хартия за печене, на 12 равни части.
Втасалото тесто, разделете и оформете топчета, всяко 55 гр. Покрийте и оставете 10 мин.
Всяко оформяте на малък фитил. Оставяте настрани, така си почиват и лесно се оформят по-дълги фитили. Започвате отново от първото, дооформяте равен фитил, дълъг около 30 см. Всеки фитил оформяте на охлюв, като навивате директно върху един лист от нарязаната хартия. Не се навива стегнато, трябва да остане пространство между навиванията, за да има място тесто да втаса. Краят се подпъхва леко и прищипва, за да не се отвори при пържене. Така оформете всичките и покрийте. Оставете за 30 мин. Пържете в загряно олио, на ниска температура и от двете страни, като ги пускате в олиото заедно с хартията. Готови, вадете на кухненска салфетка. Още топли поръсете с пудра захар.

Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/?ref=bookmarks


































Vanya_Djordjevich

2 коментара:

  1. Здравей Ваня. Поничките изглеждад много вкусни и ще ги направя. Въпросът ми е как се пускат в олиото, с хартията нагоре или обратно.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Кате. Пускат се с хартията на горе или това, което е било на горе при втасване, да е към олиото.

      Изтриване