menu

Търсене в този блог

петък, 17 април 2020 г.

Домашна торта от стария тефтер



Продукти за блат:

12 яйца
12 с.л. захар
2 с.л. олио
240 г брашно 
1 пакетче бакпулвер 

Продукти за крема:

5 яйца
100 мл вода
400 г захар
2 л прясно мляко 
125 г масло
Кората на един лимон 
6 пакетчета ванилова захар / ванилия /
250 г брашно 

Още:

Орехи 

Приготвяне:

В тефтера пише,  че блата се приготвя наведнъж,  но аз прецених за себе си, че ще го направя на два пъти във форма за торта 24 см, като разделих продуктите за всеки блат по равно. Ако се чувствате сигурни в себе си, може да се пече наведнъж. 
Включете фурната на 160 градуса с вентилатор. 
Разбиваме 6 яйца с 6 с.л. захар, до побеляване. Добавяме 1 с.л. олио и 120 г брашно смесено с 1/2 пакетче бакпулвер. В рецептата пише,  разбиваме само в една посока. Получената смес сипете във форма за торта 24 см,  намазана с олио и посипана с брашно. Печете в загряна фурна,  до готовност. Готовият блат, прехвърлете върху решетка или хартия за печене и подгответе формата за следващия блат. По същия начин се разбиват продуктите. 
Охладените блатове, се разрежете на две.
В голяма тенджера на котлона, сложете 2 л прясномляко и 125 г масло. Загрейте  на средна температура.
През това време разбийте с бъркалка 5 яйца и 100 мл вода. Добавете захар ванилова захар,  лимонова кора  и отново разбъркайте и накрая брашно. Трябва да получите хубава, гладка смес без бучки. Получената смес сипете във врящото мляко.  След  завиране,  варете крема няколко минути и махнете от котлона.  
Сложете един блат в поднос. Върху него сипете 4 черпака от горещия крем и изравнете. Върху крема втори блат,  4 черпака крем и така до края. Зъвършвате тортата с 4 черпака крем и измазвате странично. Тортата се посипва с орехи от горе и странично. В рецептата пише,  че може да се настърже шоколад или марципан. Охладете, няколко часа в хладилник. 

Заповядайте и в кулинарната група "В моята кухня"

Mожете да се свържете с мен на ел.адрес djordjevic.vanya@gmail.com






















Авторска рецепта и снимки.
Vanya_Djordjevich_signature

Няма коментари:

Публикуване на коментар