menu
понеделник, 21 октомври 2019 г.
Орехов сладкиш.
Продукти:
160 гр. масло на стайна температура
100 гр. захар
5 жълтъка
Кората на един лимон
Сока на половин лимон
75 мл. прясно мляко
200 гр. брашно
1 ч.л бакпулвер/ равна /
Още:
5 белтъка
200 гр. захар
200 гр. смлени орехи
50 едро нарязани орехи
6 с.л. мармалад от кайсии
Приготвяне:
Включете фурната на 180 градуса.
Разбийте масло със захар, до побеляване. Добавете жълтици, настъргана лимонова кора, лимонов сок, прясно мляко и брашно смесено с бакпулвер. След всяко добавяне, разбърквайте. Получената смес сипете в тава 35-20 см., на дъното с хартия за печене или намазана с олио и посипана с брашно. Печете 13 мин. в загряна фурна.
През това време, разбийте белтъци със захар. Добавете смлени орехи и разбъркайте с шпатула.
Извадете сладкиша от фурната и намажете блата с мармалад, а върху него разпределете равномерно ореховата смес. Поръсете с едро нарязания орехи и върнете във фурната, до готовност или, до получаване на хубав цвят на орехите. След охлаждане, разрежете на малки парченаца 3-3 см, като режете с нож за хляб.
Заповядайтев кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
- 23/08/2016 - 5 Comments
- 17/11/2015 - 5 Comments
- 04/09/2020 - 0 Comments
Уникален сладкиш от старите тефтери. Браво, Ваня!Без да подценявам вкуса на италианските сладкиши с кремове с маскарпоне, рикота и т.н.(сравнително нови за нас продукти), взеха да ми повтръсват. Едно напомняне, че и ние (не казвам, че българите сме автори на горната и подобни рецепти) си имаме хубави рецепти от нашите майки и баби, винаги е добре дошло. Много ми хареса и рецептата ти за печени (не пържени) толумбички. Всяка вечер отварям страничката ти, за да проследя какво ново си ни поднесла. Всъщност всичко ми харесва тук, а и рецептите са много точни - не съм била подведена досега, макар да не съм от големите кулинарки!
ОтговорИзтриванеСтрахотен сладкиш.Благодаря Ви за хубавите рецепти.
ОтговорИзтриване