menu

вторник, 4 август 2015 г.

ВИТА ПИТА И ПИТА С ЧЕСЪН И ЧУБРИЦА





ДНЕС ПРИ МЕН В МОЯТА КУХНЯ ИМАМ ГОСТЕНКА.ИСКАМ ДА ВИ ПРЕДСТАВЯ ЕДНА ЖЕНА,ПРИЯТЕЛКА И НЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО АВТОР НА КУЛИНАРНИ КНИГИ  РОСИЦА ГЕНЧЕВА.ПЪРВО ДА И БЛАГОДАРЯ ЗА ЧЕСТА,КОЯТО МИ ОКАЗА ДА МИ ГОСТУВА.ПОЖЕЛАВАМ  И ОЩЕ ДЪЛГИ ГОДИНИ ДА НИ РАДВА С ПРЕКРАСНИТЕ СИ КУЛИНАРНИ ШЕДЬОВРИ.



Росица Генчева

Предлагам Ви две мои творения.Вита пита и питки с чесън и чубрица, а тестото за тях е едно и също.

За тестото: брашно около 1кг., 3 яйца,1 жълтък за намазване, 400мл, кисело мляко, 2 с.л. олио, масло 1 пакетче (125гр.), 1 кубче мая, 1 ч.л. ракия, 1ч.л. оцет, 1 с.л. сол, 1 с.л захар, около 50мл. топла вода за маята.

ВИТА ПИТА...
Начин на приготвяне: Омесвам меко тесто, ако е необходимо добавям много малко вода-зависи от брашното. Маята я разтварям във водата със захарта. Меся хубаво меко тесто. Втасва добре и меся наново, след което разделям на две топки. Разточвам първа кора, мажа обилно с масло, върху нея втора кора (предварително разточена), която също се мажи с масло. Навивам на руло и усуквам с разтегляне. Завивам на кравай и оставям да втаса почти до напълване на съда- използвайте дълбока тава! Намазвам я с останалото масло и жълтъка, и слагам в студена фурна. Включвам на степен 2 или 180градуса на долна фурна- 40 мин. и още 20 мин. на горна и долна фурна. След като е готова леко я напръсквам с вода и покривам с памучна кърпа.

ПИТКИ С ЧЕСЪН И ЧУБРИЦА
За тях тестото е същото със същите продукти и втасва по същият начин, но се разделя на 9 топки. Всяка топка разтеглям на плот и слагам чесън и чубрица и по бучка масло. В средата оформям една кръгла питка, а наоколо още 8 леко издължени. Начина на изпичане е същия като на първата пита, но след като е готова се маже със счукан чесън и масло и се покрива с кърпа.
 
 
ЕТО ТУК МОЖЕ ДА СЛЕДИТЕ РОСИ
https://www.facebook.com/1555IzbraniReceptiRosicaGenceva?fref=photo

Ако искате вие да сте следващия ми гост,пишете ми!
 
ЗАПОВЯДАЙТЕ И В КУЛИНАРНАТА ГРУПА

 

 

1 коментар:

Zu-zu погачице