menu

петък, 2 април 2021 г.

Козунаци с много конци




Продукти :
Закваска:
75 мл прясно мляко 
5 г прясна мая 
50 г брашно 

125 мл прясно мляко 
20 г прясна мая 
5 големи яйца или 280 г
Кората на 1 лимон 
180 г фина захар 
Закваската от хладилника 
670 г брашно / 14 г белтък за 100 г !!!!!! /
5 г сол
150 г масло от хладилника 

Още :

1 жълтък + 2 с.л. прясно мляко за намазване 
Захар за поръсване 

Приготвяне :

В малък съд смесете 75 мл прясно мляко от хладилника, 5 г прясна мая и 50 г брашно. Разбъркайте, покрийте много добре и оставете за 1 нощ в хладилника. 

На другият ден :

В голяма купа добавете прясно мляко, мая, яйцата, захар, лимонова кора настъргана на дребното, на рендето и разбъркайте с бъркалка. Започвате да добавяте 2,3 с.л. брашно смесено със сол, Закваската от хладилника и отново брашно, като разбивате с миксер с приставките за тесто. Ако имате настолен миксер, използвайте го. След като добавите цялото количество брашно продължавате с миксера, като добавяте студеното масло нарязано на кубчета, едно по едно, до поемане от тестото. След като свърши маслото тестото е с все още рядко, но така трябва да е. Продължавате да разбивате с миксера, докато не получите гладко тесто. Разбиването продължава, около 20-25 мин. 
Готовото тесто покрийте и оставете 1 час в топла фурна, която предварително сте загряли на не повече от 50 градуса. 
Ватасалото тесто оформете по желаният от Вас начин. Оставете покрити във фурната, но не я загрявайте повече, около 40 мин. 
Намажете козунаците с жълтък и 2 с.л. прясно мляко. Поръсете със захар намокрена, с няколко капки вода. Печете в загряна фурна на 180 градуса с вентилатор -10 мин. След това намалете на 160 градуса - 10 мин и при нужда покрйите с хартия за печене.  След още 10 мин намалете на 140 градуса и печете до готовност. 

Много меки, въздушни и най-важното достатъчно сладки. Запазват формата си. За конците съм изумена, конец до конец! Топло препоръчвам, но обърнете внимание на брашното. 

Клипчетата са любителски и надявам се, че ще помогнат. 

Весели празници за поредна 7 година, с мен Ваня Джорджевич. ❤️🇧🇬


Заповядайте и в кулинарната група "В моята кухня"


Mожете да се свържете с мен и на ел.адрес djordjevic.vanya@gmail.com

Vanya_Djordjevich_signature




















18 коментара:

  1. Страхотно изглеждат Ваня!А може ли да ги замеся в хлебопекарна!

    ОтговорИзтриване
  2. Аз, нямам опит с хлебопекарна и не мога да кажа, съжалявам.

    ОтговорИзтриване
  3. А дали ще е проблем ако не се меси с миксер,а на ръка? Благодаря предварително за отговора!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте да питам-останалата мая,която не е в закваската,активирате ли я предварително и кога я слагате?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Останалата мая не се активира. Написала съм го, а и се вижда във видеото.

      Изтриване
  5. Ако мислите, че може да издържите на толкова много месене, да може. Поздрав

    ОтговорИзтриване
  6. Пробвах току що рецептата ...уникална аз бърках до половината с миксер другата половина с вилица и стана супер
    Благодаря ти Ваня ❤
    Поздрави
    Радка Гинева ❤

    ОтговорИзтриване
  7. Това ще ми е първият козунак в живота.
    Имам филирани бадеми... мога ли да ги сложа отгоре и в кой момент трябва да го направя?

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте.
    Да, може и с филирани бадеми. Намазвате и посипвате с тях вместо захар.

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря за чудесната рецепта. Сложих бадемите. Изглеждат супер козунаците. Току-що ги извадих от фурната.
    Благодаря много!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте,
    Какво означава 14 г белтъци за 100 г?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте.
      На опаковката отзад има състав на брашното. Брашното има в състава си белтък и той трябва да е 14 г. Това имам предвид.

      Изтриване
  11. Здравейте, преди всичко искам да Ви поздравя за прекрасните рецепти! Като абсолютен новак в правенето на козунаци се осмелих да изпробвам като за начало миналогодишната Ви рецепта с лимонада и резултата надхвърли 100-кратно всичките ми скромни очаквания (баба щеше да е горда с мен!). Единственият проблем беше, че явно го попрепекох - беше малко сухичък и кората от долу и отстрани беше около 1см дебелина твърд. Въпросът ми е как разбирате кога козунака е готов? Освен това би ми било полезно да знам като ориентировачен пример Вие когато печете на Вашата фурна колко време ви отнема (ако например при Вас е 40 минути, едва ли при мен ще е необходимо 55 минути особено когато съвременните печки са е температурна регулация...) Благодаря Ви предварително за помощта!!

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте Ваня,
    бих искала да попитам коя марка е брашното което ползвате с толкова много белтък (протеин), защото аз до сега съм намирала само с около 13 гр белтък.
    Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря много Ваня за прекрасната рецепта. Пробвала съм с много рецепти, но днес с тази рецепта съм много щаслива,..козунаците ми станаха съвършенни.Вече ще ползвам само тази рецепта. Благодаря пак!

    ОтговорИзтриване
  14. Zdraveite, vanq.moqta pechka nqma ventilator.po sashtiq nachin li da peka? Blagodarq

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря за рецептата. Мисля да я пробвам днес, но коя е марката на брашното с 14 гр белтък?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Мека плетеница