menu

петък, 2 април 2021 г.

Козунаци с много конци





Брашното е много важно и аз Ви препоръчвам да изпробвате това, с  което аз работя вече няколко години 👇


Продукти :
Закваска:
75 мл прясно мляко 
5 г прясна мая 
50 г брашно 

125 мл прясно мляко 
20 г прясна мая 
5 големи яйца или 280 г
Кората на 1 лимон 
180 г фина захар 
Закваската от хладилника 
670 г брашно / 13 г белтък за 100 г !!!!!!, но като цяло целия състав и качество на брашното е важно /
5 г сол
150 г масло от хладилника 

Още :

1 жълтък + 2 с.л. прясно мляко за намазване 
Захар за поръсване 

Приготвяне :

В малък съд смесете 75 мл прясно мляко от хладилника, 5 г прясна мая и 50 г брашно. Разбъркайте, покрийте много добре и оставете за 1 нощ в хладилника. 

На другият ден :

В голяма купа добавете прясно мляко, мая, яйцата, захар, лимонова кора настъргана на дребното, на рендето и разбъркайте с бъркалка. Започвате да добавяте 2,3 с.л. брашно смесено със сол, Закваската от хладилника и отново брашно, като разбивате с миксер с приставките за тесто. Ако имате настолен миксер, използвайте го. След като добавите цялото количество брашно продължавате с миксера, като добавяте студеното масло нарязано на кубчета, едно по едно, до поемане от тестото. След като свърши маслото тестото е с все още рядко, но така трябва да е. Продължавате да разбивате с миксера, докато не получите гладко тесто. Разбиването продължава, около 20-25 мин. 
Готовото тесто покрийте и оставете 1 час в топла фурна, която предварително сте загряли на не повече от 50 градуса. 
Ватасалото тесто оформете по желаният от Вас начин. Оставете покрити във фурната, но не я загрявайте повече, около 40 мин. 
Намажете козунаците с жълтък и 2 с.л. прясно мляко. Поръсете със захар намокрена, с няколко капки вода. Печете в загряна фурна на 180 градуса с вентилатор -10 мин. След това намалете на 160 градуса - 10 мин и при нужда покрйите с хартия за печене.  След още 10 мин намалете на 140 градуса и печете до готовност. 

Много меки, въздушни и най-важното достатъчно сладки. Запазват формата си. За конците съм изумена, конец до конец! Топло препоръчвам, но обърнете внимание на брашното. 

Клипчетата са любителски и надявам се, че ще помогнат. 

Весели празници за поредна 7 година, с мен Ваня Джорджевич. ❤️🇧🇬


Заповядайте и в кулинарната група "В моята кухня"


Mожете да се свържете с мен и на ел.адрес djordjevic.vanya@gmail.com

Vanya_Djordjevich_signature



















 Рецептата изпробваха:

Мила Мечева 






46 коментара:

  1. Страхотно изглеждат Ваня!А може ли да ги замеся в хлебопекарна!

    ОтговорИзтриване
  2. Аз, нямам опит с хлебопекарна и не мога да кажа, съжалявам.

    ОтговорИзтриване
  3. А дали ще е проблем ако не се меси с миксер,а на ръка? Благодаря предварително за отговора!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте да питам-останалата мая,която не е в закваската,активирате ли я предварително и кога я слагате?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Останалата мая не се активира. Написала съм го, а и се вижда във видеото.

      Изтриване
  5. Ако мислите, че може да издържите на толкова много месене, да може. Поздрав

    ОтговорИзтриване
  6. Пробвах току що рецептата ...уникална аз бърках до половината с миксер другата половина с вилица и стана супер
    Благодаря ти Ваня ❤
    Поздрави
    Радка Гинева ❤

    ОтговорИзтриване
  7. Това ще ми е първият козунак в живота.
    Имам филирани бадеми... мога ли да ги сложа отгоре и в кой момент трябва да го направя?

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте.
    Да, може и с филирани бадеми. Намазвате и посипвате с тях вместо захар.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Ваня, искам да попитам задължително ли трябва да втасва във фурната.

      Изтриване
  9. Благодаря за чудесната рецепта. Сложих бадемите. Изглеждат супер козунаците. Току-що ги извадих от фурната.
    Благодаря много!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте,
    Какво означава 14 г белтъци за 100 г?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте.
      На опаковката отзад има състав на брашното. Брашното има в състава си белтък и той трябва да е 14 г. Това имам предвид.

      Изтриване
    2. Здравейте, Ваня! Аз ползвах брашно с 13,2 белтък.Тестото се получи много добре и след втасване много благодатно, но козунака не е достатъчно сладък. Може ли да добавя течен подсладител? Благодаря! С.Дончева

      Изтриване
  11. Здравейте, преди всичко искам да Ви поздравя за прекрасните рецепти! Като абсолютен новак в правенето на козунаци се осмелих да изпробвам като за начало миналогодишната Ви рецепта с лимонада и резултата надхвърли 100-кратно всичките ми скромни очаквания (баба щеше да е горда с мен!). Единственият проблем беше, че явно го попрепекох - беше малко сухичък и кората от долу и отстрани беше около 1см дебелина твърд. Въпросът ми е как разбирате кога козунака е готов? Освен това би ми било полезно да знам като ориентировачен пример Вие когато печете на Вашата фурна колко време ви отнема (ако например при Вас е 40 минути, едва ли при мен ще е необходимо 55 минути особено когато съвременните печки са е температурна регулация...) Благодаря Ви предварително за помощта!!

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте Ваня,
    бих искала да попитам коя марка е брашното което ползвате с толкова много белтък (протеин), защото аз до сега съм намирала само с около 13 гр белтък.
    Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря много Ваня за прекрасната рецепта. Пробвала съм с много рецепти, но днес с тази рецепта съм много щаслива,..козунаците ми станаха съвършенни.Вече ще ползвам само тази рецепта. Благодаря пак!

    ОтговорИзтриване
  14. Zdraveite, vanq.moqta pechka nqma ventilator.po sashtiq nachin li da peka? Blagodarq

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря за рецептата. Мисля да я пробвам днес, но коя е марката на брашното с 14 гр белтък?

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте,може ли живата мая да се замени със суха мая?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. 1 пакетче прясна мая от 42g = 2 пакетчета суха мая

      Изтриване
  17. Здравейте! Ако брашното не е с 14г белтък, а с по-малко, запазва ли се същият грамаж или се слага повече? Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване
  18. Здравейте, много харесвам Вашите рецепти и винаги се получават чудесно. За Възкресение, живи и здрави, мисля да направя “ Козунак с лимонада от тефтерите на прабаба”, който вече “тествах” и е супер и този понеже не се меси на ръка, че иначе трябва да правя двойна - тройна доза от другия и ще се скъсам от месене, та тоя с миксера, ще е идеално. Но имам следната дилема, имам само суха мая и се чудя дали ще стане и ако става колко суха мая ще ми трябва за кваста, а и след това?
    Благодаря Ви много предварително!
    Желая Ви много здраве и все така да творите вкусотии!

    ОтговорИзтриване
  19. Добър ден
    Бих искала да попитам колко време закваската може да стой в хладилника
    Ако например я направя вечерта ще може ли да остане до 1 на обяд дали ще е проблем
    Благодаря и весели празници

    ОтговорИзтриване
  20. Добър ден
    До колко време закваската може да престой в хладилника
    Ще е проблем ли ако се направи вечерта и се използва към 1 на обяд
    Благодаря и весели празници

    ОтговорИзтриване
  21. Zdr. Vanya, Blagodaria ti, koga proveriavame za koncite

    ОтговорИзтриване
  22. Здравейте!
    Мога ли да заменя прясната мая със суха и ако да, какво количество трябва да бъде?
    Предварително благодаря 🙂

    ОтговорИзтриване
  23. Благодаря! След 5 години опити най-нактая се получи. Страхотна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  24. Здравейте,Ваня,направих козунака,но с брашно с 10,8 белтък,получи се,но една идея по-меко,може би заради брашното ли?Инъче стана супер.Въпроса ми е ако със същото брашно правя пак,дали да увелича малко количеството брашно или просто да потърся брашно с 14 белтък?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Просто потърсете силно брашно, това което сте ползвали не е за козунак и е нормално количеството да е друго, да.

      Изтриване
  25. Здравейте,прекрасна рецепта,както всички останали.Искам да питам,може ли маята да се замени с квас?Правих този козунак,наистина невероятен,но ми се иска да опитам с квас.

    ОтговорИзтриване
  26. Много благодаря за прекрасната рецепта!
    С Вашите точни обяснения и съвети се получиха най-прекрасните козунаци!
    Моите сърдечни поздрави за Вас и Вашата работа!

    ОтговорИзтриване
  27. Здравейте, ще пробвам да направя козунак по Вашата рецепта но имам два въпроса:
    Мога ли да използвам суха мая и колко?
    ,Колко продължително трябва да е вторичното втасване?
    Много благодаря за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване
  28. Здравейте! Колко козунака стават от посочените продукти?

    ОтговорИзтриване
  29. Здравейте Ваня , пиша с благодарност , от години правя козунаци , но за първи път правя толкова лесна и хубава рецепта ! Резултатът пухкави , леки , пълни с конци и без дългото месене ! Благодаря , желая светли и благословени празници !

    ОтговорИзтриване
  30. Здравей, Ваня! Ако закваската преседи повече от едно денонощие в хладилника, проблем ли ще е?

    ОтговорИзтриване
  31. Здравейте, закваската от хладилника ми стои като тесто. Т.е. не е шупнала или съвсем малко. Така ли трябва да бъде? Във видеото виждам, че е по шупнала. Дали ще станат така козунаците? Благодаря Ви и Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  32. Страхотна рецепта ! Искам само да попитам, ако не чакаме закваската цяла вечер няма ли да се получи ?

    ОтговорИзтриване
  33. Уникална рецепта! По-вкусен и въздушен козунак не съм правила до сега! Благодаря, Ваня!!! :)

    ОтговорИзтриване
  34. Уникален се получи . Месих го в хлебопекарната , без да изчаквам закваската за другият ден . Благодаря за рецептата ! Светли и весели празници !!!

    ОтговорИзтриване
  35. Здравейте,приготвих закваската и утре сутрин започвам с месенето 😊. Четох на много места, че използването на олио вместо масло запазва козунаците от изсушаване. Предишни години съм наблюдавала точно този феномен при моите, та въпросът ми е мога ли изцяло да заместят маслото с олио в тази рецепта?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всяка промяна на моя рецепта, не гарантира качеството на крайния резултат.

      Изтриване
  36. Днес и аз направих козунаци по вашата рецепта, като я следвах стриктно. Станаха чудесни! Направих двойна доза, от която излязоха 4 козунака. Живея в чужбина и използвах M&S Canadian Very Strong White Bread Flour с 14.9% протеин. Толкова са вкусни, красиви, сочни, пухкави, на конци, такива никога не съм успявала да ги направя! Благодаря ви!
    P.S. Бърза препоръка на тези които ще правят козунаци- маята, която приготвяте от предната вечер да ви е в доста дълбок съд, за да не изкипи през нощта, като моята 😄

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че имате такъв уникален ефект, но относно закваската, тя се надига минимално.

      Изтриване
  37. Здравей Ваня! Поздравления за чудесната рецепта. Не се съмнявам, че са много вкусни. Правя козунаци от години и мога да се похваля, че ми се получават много добре. Използвам малко по- различна рецепта от твоята, но бих изпробвала и твоята. Тази година за първи път месих в настолен миксер и имах притеснения дали ще издържи. Та въпросът ми към теб е какъв (каква марка) е миксерът който използваш, та издържа толкова дълго месене?

    ОтговорИзтриване

Zu-zu погачице