menu

сряда, 31 март 2021 г.

Фалшиви кроасани



1 яйце 
1 жълтък
200 г кисело мляко 
100 мл прясно мляко 
150 мл олио 
2 с.л. захар 
2 ч.л. сол
1 пакетче суха мая 7 г или половин кубче прясна мая
550-600 г брашно 

Още :

200 г масло 
1 яйце за намазване 
Плънка по желание 

Приготвяне :

Сложете бучката масло във фризера! 

В съд смесете прясно мляко, мая, захар и 2 с.л. от брашното. Разбъркайте и оставете да шупне. 
След това добавете кисело мляко, олио, яйце, жълък и с постепенно добавяне на брашно смесено със сол замесете меко тесто. Веднага го разделете на 8 равни части, оформете топчета и оставете 10 мин. покрити. 

Взимате едно топче тесто и го разточвате на кора, колкото чиния. Отгоре настържете от охладеното масло, на едрото на рендето. Разпределете равномерно маслото. Разточвате второ топче и го слагате отгоре върху първото с масло. Така до края редите на камара, като между всяко стържете масло само на последното, не. Получената камрака започвате да разширявате първо с ръце, а след това да разточвате с точилка, до получаване на голяма и тънка кора. Разрежете на желаните от Вас части, в зависимост от това, колко искате да са големи кроасаните. Всяка част разточвате допълнително с точилка, буквално на милиметър. На широката част сложете от плънката, навийте няколко пъти, като прищипвате краищата и започвате с лявата ръка да опъвате напред срещуположно на Вас, а с другата ръка навивате, като леко и разпъвате към Вас. Редите в тава с хартия за печене. По същия начин и останалите. 
Покрийте тавата много добре и оставете за 2 часа! 
Намажете с леко разбито яйце и печете в загрята фурна на 210 градуса, до хубав кафеникав цвят, като трябва да се следят.

Уникални! 


Заповядайте и в кулинарната група "В моята кухня"


Mожете да се свържете с мен и на ел.адрес djordjevic.vanya@gmail.com

Vanya_Djordjevich_signature










Рецептата изпробваха :

Анна Георгиева



3 коментара:

  1. Два пъти правя по тази рецепта и ми се получават.Много съм доволна, защото не съм добър кулинар ,а тези кроасанчета ми се получиха от първия път.Наистина много вкусни и сполучливи.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте!Ще се получат ли кроасанчетата, ако ги приготвя следобяд и ги прибера в хладилника и ги изпека на следващата сутрин? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте!
    И аз реших да направя кроасаните, но много ми се размекна маслото при точене на отделните кифлички.Нищо общо с това, което показахте, толкова чисто се получиха при Вас.Спазих дословно рецептата, но не, целите са омазани с масло☹, дано поне вкусът е добър.

    ОтговорИзтриване

Zu-zu погачице