menu
неделя, 5 април 2020 г.
Козунак с лимонада от тефтерите на прабаба
Продукти за 2 козунака от по 900 гр.:
4 яйца на стайна температура
220 гр захар + 2 с.л. течен посладител / той не е задължителен/
200 гр кисело мляко на стайна температура
Кората на 2 лимона
4 с.л. олио
200 мл лимонада / фанта / на стайна температура
2 пакетчета суха мая всяко 7 гр / или 1 кубче прясна мая- 42 гр./
1 кг брашно
120 гр свинска мас на стайна температура за доизмесване / масло за замяна /
Още:
1 яйце за намазване
Локум
Стафиди
Тахан халва
И др.
Захар за поръсване преди печене
Приготвяне:
В съд за месене, добавете продуктите в следния ред, като след всяко добавяне разбърквате с бъркалка: яйца, захар, течен посладител, лимонова кора, кисело мляко, олио, лимонада. Към получената смес добавете 900 гр от брашното, смесено със суха мая. Останалото 100 гр брашно добавяйте постепенно, до получаване на хубаво, гладко тесто.
Започвате да доизмесвате тестото със свинска мас. Взимате от нея по-малко, разтъркавате по длановите си, за да се розтопи още малко и месите тестото с плавни движения, като разтягате напред и връщате назад.
Видеото ми за измесване на тетстото с мас е с голяма резолюция и не може да се качи тук, затова ще го приложа в поста, в кулинарната група.
Измесеното тесто покрийте с капак или със стреч фолио и оставете на втаса / да не удвоява обема си, само леко да се надигне /.
Втасалото тесто, без да примесвате извадете върху плот намазан с олио и разделете на 2 части, за 2 козунака.
Всяка част на още 3 части. От всяка правите фитили, усуквате много добре, като единият край държите, а другия усуквате без да разпъвате. Така усукани 3 фитила се сплитат на плитка и се прехвърля в продълговата форма за хляб. По желание фитилите може да имат плънка локум, предварително накиснати стафиди и др.
Покрийте козунаците със стреч фолио, което предварително сте намазали с олио и оставете да втасат. Трябва леко да се надигне, но не и да удвои обема си.
Намажете с леко разбито яйце, поръсете със захар или мокра захар и печете в загряна фурна на 150 градуса с вентилатор, но при нужда покрийте с хартия за печене.
За още тънкости при месенето на козунака вижте рецептата и във видеото, поместено в страничката ми във Facebook : Козунак с лимонада от тефтера на прабаба
Допълнителни съвети и трикове:
Ако използвате прясна мая, то тогава трябва да се активира в кисело мляко с малко от захарта и брашното!
Прекаленото много захар в тестото, пречи на втасването, затова се добавя посладител! Баба със сигурност не е добавяла подсладител, просто аз го добавям, като алтернатива за по-сладко тесто, когато нямам много локум. Тук при мен, рядко мога да си го набавя.
Без усукване, няма конци!!!!!
Може да оформяте и по друг начин, но с усукване!
Високата температура на фурната изгаря козунака отгоре, а отвътре остава суров, затова ниска температура за хубав цвят отвън и добре изпечен козунак отвътре!
Баба със сигурност не е пекла с вентилатор, всеки си познава фурна и знае как да пече!
Удряне на тестото в плота-няма токова издевателство над тестото!
Центрофуга-Не!
Белтъчния състав на брашното трябва да е с не по-малко от 12 % процента. Почти на всяка опаковка отзад има състав на брашното, погледнете!
В кухнята трябва да е топло, не отваряйте вратата и прозорците!
Течения подсладител не е задължителен!!!!!!!!
Всички тези изводи са от моя скромен опит и любов към тестото!
Заповядайте и в кулинарната група във Facebook "В моята кухня"
За още видео рецепти се абонирайте и за видео канала ми в Youtube "В моята кухня, с мен Ваня Джорджевич"
Mожете да се свържете с мен на ел.адрес djordjevic.vanya@gmail.com
Тестото от половин доза се дели на 4 части. Разширява се с ръце, слага се халва и се правят фитили. Реди се на охлюв, като се започва от средата. Форма за торта 24 см.
Авторска рецепта и оформление!
Рецептата изпробваха :
Елена Янкова
Латинка Иванова
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
- 02/05/2022 - 0 Comments
- 14/02/2015 - 1 Comments
- 30/04/2015 - 2 Comments
Благодаря, както винаги успешна! Бъди здрава и все така позитивна.
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви.
ИзтриванеСол слагатели
ИзтриванеЧудесни са ще ги направя днес .Бъди Благословена миличка.!!! 🫢🍀💞🍀🙏🏼
ИзтриванеБлагодаря миличка .Днес ще ги правя.!!! Бъди Благословена.!!! 🫢💞🍀🙏🏼⚘️
ИзтриванеА какъв подсладител ползвате?
ОтговорИзтриванеСтевиола с аромат на ванилия имах под ръка. Като цяло, може и да се пропусне, но аз нямах достатъчно локум за плънка, за да му предаде още сладост.
ИзтриванеМалеее, страхотен е!! Аз никога няма да успея да го направя, но ще се опитам :D Поздравления, много си добра! Весели празнични дни!
ОтговорИзтриванеСамо следвайте рецептата. Поздрав.
ИзтриванеСтрахотни конци. А ако маста се замени с масло?
ОтговорИзтриванеМоже да се замени с масло, да.
ИзтриванеВаня,свинската мас може ли да я заменим с краве масло?
ОтговорИзтриванеМоже, да.
ИзтриванеИскам да попитам, ако искам да направя 1 козунак от 900 грама ще се получили като намаля дадените от вас продукти в рецептата на две?
ОтговорИзтриванеВсички продукти на половин и ще получите един козунак от 900 г.
ИзтриванеЗдравейте, Ваня.
ОтговорИзтриванеИскам да попитам при употребата на ръчен миксер, трябва ли захарта да се разбива с яйцата до разтопяването й или не е необходимо? Резултата, който сте получила е невероятно и с удоволствие ще пробвам рецептата ви. Предварително благодаря.
Няма нужда.
ИзтриванеЗдравейте,Ваня!Много ми хареса вашият козунак и съм решила да го приговя за Великден. Питането ми е,макар че е описано ясно в рецептата. Не трябва ли маята да се разтвори предварително в течност или се сипва директно в брашното. Досега не съм я използвала по начина описан от теб и имам притеснение дали ще втаса тестото. Благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеСледвайте рецептата.
ИзтриванеЗдраейте :) Може ли да се меси в хлебопекарна?
ОтговорИзтриванеМоже, но измесване и оформяне на ръка.
ИзтриванеЗдравейте, направих половин доза козунак по вашата рецепта. Много е вкусен, благодаря Ви! При мен изпълни тавата, няма тази форма както вашият, но се опече, сладък и вкусен е. Спазих вашият съвет да го опека на по-слаба фурна и се получи. Всичко, което правя до сега по вашите рецепти е невероятно, за което още веднъж от сърце благодаря.
ОтговорИзтриванеОбърнете внимание, какво съм написал за втасването.
ИзтриванеАз също искам да направя половин доза, но имам суха мая, която е по 10 гр. пакетче. Мога ли да сложа цяло или да отмеря точно 7 гр.? Благодаря! :)
ИзтриванеЗдравей, Ваня!Ако не използвам течен подсладител,увеличаваме ли захарта?
ОтговорИзтриванеМога ли да добавя шоколад и ако да как!! Благодаря
ОтговорИзтриванеМного е хубаво. Днес го правих и стана много хубав. За първи път правя козунак и се получи.
ОтговорИзтриванеМного е хубав. Днес правих за първи път по тази рецепта и се получи, супер е.
ОтговорИзтриванеКолко време се пече?
ОтговорИзтриванеВсяка фурна пече различно. Ако кажа нещо, все едно Ви лъжа.
ИзтриванеИзглежда перфектен!
ОтговорИзтриванеБЛАГОДАРЯ за споделената рецепта !Следвах стъпките,които сте препоръчали и за първи път в живота ми се получиха така,както трябва да изглеждат на вкус и външен вид.Огромно благодаря,жива и здрава!
ОтговорИзтриванеЗдравейте. А дали е възможно вместо фанта да се ползва газирана вода?
ОтговорИзтриванеДа.
ИзтриванеБлагодаря, за рецептата! Страхотни козунаци се получиха.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за успешната рецепта, както винаги точна, а резултатът перфектен.
ОтговорИзтриванеЗдравейте,Ваня!
ОтговорИзтриванеПърво благодаря,че ви има.От вас се научих да меся.Сега правя този козунак.Първият ми опит беше с вълшебния Ви козунак,който стана много вкусен,но имах един провал с печенето на втория козунак,който превтаса,докато чаках да се изпече първия.Бихте ли ми казали как ги печете едно след друго?Сега правя половин доза от този и ще пека само един.Благодаря Ви предварително!
Втория да чака в хладилника.
ИзтриванеЗдравейте имате ли идея защо не ми се получат конци не ги виждам и при самото месене , следвам рецептата . Благодаря !
ОтговорИзтриванеОбърнете внимание на брашното и усукването на фитилите.
ИзтриванеYordanka, загледайте се в снимката. Ефекта да видите конци в тестото се получава, когато отлепяте тестото от купата. Забележете, че това което се вижда е тесто останало залепено за купата.
ИзтриванеБлагодаря за чудесната рецепта!Пробвах я днес и станаха пухкави и ароматни козунаци с много конци.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за чудесната рецепта!Пробвах я днес и станаха пухкави и ароматни козунаци с много конци.
ОтговорИзтриванеВаня,искам да попитам ако правя голяма доза тесто-трябват ми 14 козунака...продуктите по 7 ли умножавам,и колко мая трябва да сложа,благодаря 😊😊😊
ОтговорИзтриванеДа, 7 дози.
ИзтриванеЗдравейте. Мога ли в тестото да сложа махлеб и колко за Вашата доза?
ОтговорИзтриванеЗдравейте. Не мога да намеря видеото, в което показвате как месите тестото? :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте, може ли да кажете приблизително колко време е необходимо за приготвянето козунака и по-конкретно колко време отнема втасването?
ОтговорИзтриванеБлагодарим Ви за прекрасния блог.
Една моя баба казваше че мазнината е най-добре да е смесена - олио,мас и масло.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, брашното трябва ли да се пресява?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Следвах стъпките, описани в рецептата,но тестото се получи доста лепкаво и трябваше да използвам още малко брашно. Дали не е необходимо да се използва малко повече от килограм брашно?
ОтговорИзтриванеИмам проблем, оказва се, че никъде не мога да намеря течен подсладител🤔. С какво мога да го заменя?
ОтговорИзтриванеЗдравейте,за намазването на козунака преди пече с цяло яйце ли е или само жълтък??
ОтговорИзтриванеЗдравейте, колко време трае втасването и трябва ли да е топло в стаята или да слагам във фурната на 50 градуса?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Ако правя козунака с прясна мая, която предпочитам, ще трябва да я активирам в течност...най-вероятно в прясно мляко с лъжица брашно и захар. В такъв случай ще трябва да намаля течните съставки по някакъв начин, нали така?
ОтговорИзтриванеЗдравей Ваня, пробвах козунака стана перфектен,благодаря за точната рецепта както винаги. Правила съм много твои рецепти супер са. Поздрави и весел празник
ОтговорИзтриванеКолко време пекохте на 150градуса. Колкото и да са различни фурните, 150 са си 150.
ИзтриванеБлагодаря
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванездравейте да попитам мога ли да пека без вентилатор?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, може ли линк към видеото с измесването, не го намирам ещо
ОтговорИзтриванеЗдравей,Ваня! Привет на всички тук! Днес със съпруга ми направихме два козунака по твоята рецепта. Станаха доста добре като се има за предвид, че ни е за първи път. Смесихме масло и свинска мас.
ОтговорИзтриванеЕдиният направихме кръгъл със стафиди и локум, а вторият правоъгълен с шипков мармалад и орехи. При нас се изпекоха на 150 градуса, както е във рецептата за 45-50 мин. Благодарим за рецептата! Светли празници на всички !
Здравейте, ами стафидите в какво се накисват?
ОтговорИзтриванеПривет. Козунакът изглежда чудесно във фурната и ухае страхотно. Пека го вече час, отвън се опече, но вътре е суров. Колко време се пече?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, искам да попитам, моето тесто стана доста лепкаво , изобщо не изглеждаше така, запазих с стриктно, къде може да съм сбъркала, и ако може линка към видеото кал се меди, понеже не го откривам :)
ОтговорИзтриванеНай-добре сякаш се получава, ако има и от трите мазнини. Олиото дава мекота, маста прави много яки конци, а маслото дава приятен аромат.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата.Получи се страхотен козунак.
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеНастърганата лимонова кора с какво друго може да се замести, понеже знам , че повечето кори не са годни за консумация? Благодаря!
Ваня, браво за рецептата. Козунакът стана вкусен, ухае на Великден и скоро ще бъде изяден. Благодаря!
ОтговорИзтриванеРецептата е прекрасна, но задмониторното устройство има проблем: спрямо клипчето, тестото ми изглежда и се държи по същият начин до моментът за печене. Е там омазах нещата - остана глетав (но пък на глетави конци!), дори потъмня отвътре от печене и мерак да поизсъхне, че да става за ядене... Е, пообрах коричката, но не знам какво може да съм объркала? Пекох на 155 долен реотан с вентилатор, защото тук пише 150, а в клипчето казвате 160. Все пак не мисля, че нези 5 градуса са проблема...
ОтговорИзтриванеБлагодаря, рецептата е чудесна, лесна и мнооого подробна. Да се сетя да питам нещо и то го пише. Благодаря ��
ОтговорИзтриванеАко ползваме жива мая как я активиламе с малко от кислето мляко и брашно или?
ОтговорИзтриванеМиналата година правих козунаци за Великден по тази рецепта и станаха невероятно вкусни и направо съвършени. Все бях правила козунаци, но тези са с неповторим вкус. Тази година пак ще са по тази рецепта за празника!
ОтговорИзтриванеПрекрасна рецепта! Искам да попитам дали някой е пробвал да остави замесеното тесто една нощ в хладилник?
ОтговорИзтриванеБлагодаря за чудесната рецепта! Следвах я стриктно и стана невероятен козунак - до сега не съм виждала с толкова много конци! Изключително вкусен! Искам само да попитам може ли да се добави и ванилия за още аромат или това ще развали магията? Направи ми впечатление, че ванилията присъства във всички други рецепти.
ОтговорИзтриванеРеших да се престраша, но явно не ме бива с тестата и нищо не стана... Благородно ти завиждам с каква лекота ти се получава. Следвах рецептата, но явно трябва тренинг ☺️
ОтговорИзтриванеПрекрасна рецепта, чудесен ефект! Стриктно спазих всичко и се получи първият ми истински козунак! Благодаря!
ОтговорИзтриванеА защо тестото не удвоява обема си при втасване? Любопитно ми е, защото при повечето рецепти се чака до удвояване и дори утрояване на обема?
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Ваня за чудесната и сполучлива рецепта . Козунака стана чудесен и на визия и на вкус и със много конци . Благодаря !
ОтговорИзтриванеПрекрасна рецепта!Вече няколко години правя козунаци по този начин! Всяка рецепта,която съм пробвала става уникално.Златни ръце имаш, Ваня и златно сърце!
ОтговорИзтриванеА с пълнозърнесто брашно дали биха станали (съдържание на протеин 13%) ? Само такова успях да намеря по магазините.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, искам да попитам дали вместо захар мога да сложа стевия или фруктоза с цел да се консумира от диабетици и в какво количество. Благодаря Ви!
ОтговорИзтриванеСветли празници Ви желая и искам да Ви благодаря от името на 80 годишният ми баща за рецептата! Каза , че за първи път опитва толкова хубав козунак! Бъдете здрава и все така невероятна в нещата , които правите за нас!
ОтговорИзтриванеА маята ако е прясна пак по същото време ли се добавя, натрошена?
ОтговорИзтриване