menu

неделя, 5 април 2020 г.

Козунак с лимонада от тефтерите на прабаба



Продукти за 2 козунака от по 900 гр.:

4 яйца на стайна температура 
220 гр захар + 2 с.л. течен посладител  / той не е задължителен/
200 гр кисело мляко на стайна температура 
Кората на 2 лимона 
4 с.л. олио
200 мл лимонада / фанта / на стайна температура 
2 пакетчета суха мая всяко 7 гр / или  1 кубче прясна  мая- 42 гр./
1 кг брашно 

120 гр свинска мас на стайна температура за доизмесване  / масло за замяна /

Още:

1 яйце за намазване 
Локум 
Стафиди 
Тахан халва
И др.
Захар за поръсване преди печене 

Приготвяне:

В съд за месене, добавете продуктите в следния ред, като след всяко добавяне разбърквате с бъркалка: яйца, захар, течен посладител, лимонова кора, кисело мляко, олио, лимонада. Към получената смес добавете 900 гр от брашното, смесено със суха мая.  Останалото 100 гр брашно добавяйте постепенно,  до получаване на хубаво,  гладко тесто. 
Започвате да доизмесвате тестото със свинска мас. Взимате от нея по-малко, разтъркавате по длановите си, за да се розтопи още малко и месите тестото с плавни движения, като разтягате напред и връщате назад. 
Видеото ми за измесване на тетстото с мас е с голяма резолюция и не може да се качи тук, затова ще го приложа в поста, в кулинарната група. 
Измесеното тесто покрийте с капак или със стреч фолио и оставете на втаса / да не удвоява обема си, само леко да се надигне /.
Втасалото тесто, без да примесвате извадете върху плот намазан с олио и разделете на 2 части,  за 2 козунака. 
Всяка част на още 3 части. От всяка правите фитили, усуквате много добре,  като единият край държите,  а другия усуквате без да разпъвате. Така усукани 3 фитила се сплитат на плитка и се прехвърля в продълговата форма за хляб. По желание фитилите може да имат плънка локум, предварително накиснати стафиди и др.
Покрийте козунаците със стреч фолио, което предварително сте намазали с олио и оставете да втасат. Трябва леко да се надигне,  но не и да удвои обема си.
Намажете с леко разбито яйце,  поръсете със захар или мокра захар и печете в загряна фурна на 150 градуса с вентилатор,  но при нужда покрийте с хартия за печене. 

За още тънкости при месенето на козунака вижте рецептата и във видеото:
 


Допълнителни съвети и трикове:
Ако използвате прясна мая,  то тогава трябва да се активира в кисело мляко с малко от захарта и брашното!
Прекаленото много захар в тестото,  пречи на втасването, затова се добавя посладител! Баба със сигурност не е добавяла подсладител,  просто аз го добавям,  като алтернатива за по-сладко тесто,  когато нямам много локум. Тук при мен,  рядко мога да си го набавя. 
Без усукване, няма конци!!!!!
Може да оформяте и по друг начин,  но с усукване!
Високата температура на фурната изгаря козунака отгоре,  а отвътре остава суров, затова ниска температура за хубав цвят отвън и добре изпечен козунак отвътре!
Баба със сигурност не е пекла с вентилатор,  всеки си познава фурна и знае как да пече!
Удряне на тестото в плота-няма токова издевателство над тестото!
Центрофуга-Не!
Белтъчния състав на брашното трябва да е с не по-малко от 12 % процента.  Почти на всяка опаковка отзад има състав на брашното,  погледнете!
В кухнята трябва да е топло,  не отваряйте вратата и прозорците!
Течения подсладител не е задължителен!!!!!!!!
Всички тези изводи са от моя скромен опит и любов към тестото!
 

Заповядайте и в кулинарната група във Facebook  "В моята кухня"

За още видео рецепти се абонирайте и за видео канала ми в Youtube "В моята кухня, с мен Ваня Джорджевич"

Mожете да се свържете с мен на ел.адрес djordjevic.vanya@gmail.com



Накиснах стафидите с вряла вода и пактче ванилова захар. 





















Една част 50 г.

От нея се оформя фитил.

Добавя се локум.


Събира се и защипва. 

Реди се във форма за хляб,  едно от ляво,  едно от дясно и леко под наклон. 

Това е локума и не е задължително да е от този.

Оставя се да втаса. 



Маже се с яйце и се поръсват със захар.












Тестото от половин доза се дели на 4 части. Разширява се с ръце, слага се халва и се правят фитили. Реди се на охлюв, като се започва от средата. Форма за торта 24 см.










Авторска рецепта и оформление!
Vanya_Djordjevich_signature

74 коментара:

  1. Благодаря, както винаги успешна! Бъди здрава и все така позитивна.

    ОтговорИзтриване
  2. А какъв подсладител ползвате?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стевиола с аромат на ванилия имах под ръка. Като цяло, може и да се пропусне, но аз нямах достатъчно локум за плънка, за да му предаде още сладост.

      Изтриване
  3. Малеее, страхотен е!! Аз никога няма да успея да го направя, но ще се опитам :D Поздравления, много си добра! Весели празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотни конци. А ако маста се замени с масло?

    ОтговорИзтриване
  5. Ваня,свинската мас може ли да я заменим с краве масло?

    ОтговорИзтриване
  6. Искам да попитам, ако искам да направя 1 козунак от 900 грама ще се получили като намаля дадените от вас продукти в рецептата на две?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всички продукти на половин и ще получите един козунак от 900 г.

      Изтриване
  7. Здравейте, Ваня.
    Искам да попитам при употребата на ръчен миксер, трябва ли захарта да се разбива с яйцата до разтопяването й или не е необходимо? Резултата, който сте получила е невероятно и с удоволствие ще пробвам рецептата ви. Предварително благодаря.

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте,Ваня!Много ми хареса вашият козунак и съм решила да го приговя за Великден. Питането ми е,макар че е описано ясно в рецептата. Не трябва ли маята да се разтвори предварително в течност или се сипва директно в брашното. Досега не съм я използвала по начина описан от теб и имам притеснение дали ще втаса тестото. Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  9. Здраейте :) Може ли да се меси в хлебопекарна?

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте, направих половин доза козунак по вашата рецепта. Много е вкусен, благодаря Ви! При мен изпълни тавата, няма тази форма както вашият, но се опече, сладък и вкусен е. Спазих вашият съвет да го опека на по-слаба фурна и се получи. Всичко, което правя до сега по вашите рецепти е невероятно, за което още веднъж от сърце благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обърнете внимание, какво съм написал за втасването.

      Изтриване
    2. Аз също искам да направя половин доза, но имам суха мая, която е по 10 гр. пакетче. Мога ли да сложа цяло или да отмеря точно 7 гр.? Благодаря! :)

      Изтриване
  11. Здравей, Ваня!Ако не използвам течен подсладител,увеличаваме ли захарта?

    ОтговорИзтриване
  12. Мога ли да добавя шоколад и ако да как!! Благодаря

    ОтговорИзтриване
  13. Много е хубаво. Днес го правих и стана много хубав. За първи път правя козунак и се получи.

    ОтговорИзтриване
  14. Много е хубав. Днес правих за първи път по тази рецепта и се получи, супер е.

    ОтговорИзтриване
  15. Колко време се пече?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всяка фурна пече различно. Ако кажа нещо, все едно Ви лъжа.

      Изтриване
  16. БЛАГОДАРЯ за споделената рецепта !Следвах стъпките,които сте препоръчали и за първи път в живота ми се получиха така,както трябва да изглеждат на вкус и външен вид.Огромно благодаря,жива и здрава!

    ОтговорИзтриване
  17. Здравейте. А дали е възможно вместо фанта да се ползва газирана вода?

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря, за рецептата! Страхотни козунаци се получиха.

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря за успешната рецепта, както винаги точна, а резултатът перфектен.

    ОтговорИзтриване
  20. Здравейте,Ваня!
    Първо благодаря,че ви има.От вас се научих да меся.Сега правя този козунак.Първият ми опит беше с вълшебния Ви козунак,който стана много вкусен,но имах един провал с печенето на втория козунак,който превтаса,докато чаках да се изпече първия.Бихте ли ми казали как ги печете едно след друго?Сега правя половин доза от този и ще пека само един.Благодаря Ви предварително!

    ОтговорИзтриване
  21. Здравейте имате ли идея защо не ми се получат конци не ги виждам и при самото месене , следвам рецептата . Благодаря !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обърнете внимание на брашното и усукването на фитилите.

      Изтриване
    2. Yordanka, загледайте се в снимката. Ефекта да видите конци в тестото се получава, когато отлепяте тестото от купата. Забележете, че това което се вижда е тесто останало залепено за купата.

      Изтриване
  22. Благодаря за чудесната рецепта!Пробвах я днес и станаха пухкави и ароматни козунаци с много конци.

    ОтговорИзтриване
  23. Благодаря за чудесната рецепта!Пробвах я днес и станаха пухкави и ароматни козунаци с много конци.

    ОтговорИзтриване
  24. Ваня,искам да попитам ако правя голяма доза тесто-трябват ми 14 козунака...продуктите по 7 ли умножавам,и колко мая трябва да сложа,благодаря 😊😊😊

    ОтговорИзтриване
  25. Здравейте. Мога ли в тестото да сложа махлеб и колко за Вашата доза?

    ОтговорИзтриване
  26. Здравейте. Не мога да намеря видеото, в което показвате как месите тестото? :)

    ОтговорИзтриване
  27. Здравейте, може ли да кажете приблизително колко време е необходимо за приготвянето козунака и по-конкретно колко време отнема втасването?
    Благодарим Ви за прекрасния блог.

    ОтговорИзтриване
  28. Една моя баба казваше че мазнината е най-добре да е смесена - олио,мас и масло.

    ОтговорИзтриване
  29. Здравейте, брашното трябва ли да се пресява?

    ОтговорИзтриване
  30. Здравейте! Следвах стъпките, описани в рецептата,но тестото се получи доста лепкаво и трябваше да използвам още малко брашно. Дали не е необходимо да се използва малко повече от килограм брашно?

    ОтговорИзтриване
  31. Имам проблем, оказва се, че никъде не мога да намеря течен подсладител🤔. С какво мога да го заменя?

    ОтговорИзтриване
  32. Здравейте,за намазването на козунака преди пече с цяло яйце ли е или само жълтък??

    ОтговорИзтриване
  33. Здравейте, колко време трае втасването и трябва ли да е топло в стаята или да слагам във фурната на 50 градуса?

    ОтговорИзтриване
  34. Здравейте! Ако правя козунака с прясна мая, която предпочитам, ще трябва да я активирам в течност...най-вероятно в прясно мляко с лъжица брашно и захар. В такъв случай ще трябва да намаля течните съставки по някакъв начин, нали така?

    ОтговорИзтриване
  35. Здравей Ваня, пробвах козунака стана перфектен,благодаря за точната рецепта както винаги. Правила съм много твои рецепти супер са. Поздрави и весел празник

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Колко време пекохте на 150градуса. Колкото и да са различни фурните, 150 са си 150.
      Благодаря

      Изтриване
  36. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  37. здравейте да попитам мога ли да пека без вентилатор?

    ОтговорИзтриване
  38. Здравейте, може ли линк към видеото с измесването, не го намирам ещо

    ОтговорИзтриване
  39. Здравей,Ваня! Привет на всички тук! Днес със съпруга ми направихме два козунака по твоята рецепта. Станаха доста добре като се има за предвид, че ни е за първи път. Смесихме масло и свинска мас.
    Единият направихме кръгъл със стафиди и локум, а вторият правоъгълен с шипков мармалад и орехи. При нас се изпекоха на 150 градуса, както е във рецептата за 45-50 мин. Благодарим за рецептата! Светли празници на всички !

    ОтговорИзтриване
  40. Здравейте, ами стафидите в какво се накисват?

    ОтговорИзтриване
  41. Привет. Козунакът изглежда чудесно във фурната и ухае страхотно. Пека го вече час, отвън се опече, но вътре е суров. Колко време се пече?

    ОтговорИзтриване
  42. Здравейте, искам да попитам, моето тесто стана доста лепкаво , изобщо не изглеждаше така, запазих с стриктно, къде може да съм сбъркала, и ако може линка към видеото кал се меди, понеже не го откривам :)

    ОтговорИзтриване
  43. Най-добре сякаш се получава, ако има и от трите мазнини. Олиото дава мекота, маста прави много яки конци, а маслото дава приятен аромат.

    ОтговорИзтриване
  44. Благодаря за рецептата.Получи се страхотен козунак.

    ОтговорИзтриване
  45. Здравейте,
    Настърганата лимонова кора с какво друго може да се замести, понеже знам , че повечето кори не са годни за консумация? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  46. Ваня, браво за рецептата. Козунакът стана вкусен, ухае на Великден и скоро ще бъде изяден. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  47. Рецептата е прекрасна, но задмониторното устройство има проблем: спрямо клипчето, тестото ми изглежда и се държи по същият начин до моментът за печене. Е там омазах нещата - остана глетав (но пък на глетави конци!), дори потъмня отвътре от печене и мерак да поизсъхне, че да става за ядене... Е, пообрах коричката, но не знам какво може да съм объркала? Пекох на 155 долен реотан с вентилатор, защото тук пише 150, а в клипчето казвате 160. Все пак не мисля, че нези 5 градуса са проблема...

    ОтговорИзтриване
  48. Благодаря, рецептата е чудесна, лесна и мнооого подробна. Да се сетя да питам нещо и то го пише. Благодаря ��

    ОтговорИзтриване
  49. Ако ползваме жива мая как я активиламе с малко от кислето мляко и брашно или?

    ОтговорИзтриване
  50. Миналата година правих козунаци за Великден по тази рецепта и станаха невероятно вкусни и направо съвършени. Все бях правила козунаци, но тези са с неповторим вкус. Тази година пак ще са по тази рецепта за празника!

    ОтговорИзтриване
  51. Прекрасна рецепта! Искам да попитам дали някой е пробвал да остави замесеното тесто една нощ в хладилник?

    ОтговорИзтриване
  52. Благодаря за чудесната рецепта! Следвах я стриктно и стана невероятен козунак - до сега не съм виждала с толкова много конци! Изключително вкусен! Искам само да попитам може ли да се добави и ванилия за още аромат или това ще развали магията? Направи ми впечатление, че ванилията присъства във всички други рецепти.

    ОтговорИзтриване
  53. Реших да се престраша, но явно не ме бива с тестата и нищо не стана... Благородно ти завиждам с каква лекота ти се получава. Следвах рецептата, но явно трябва тренинг ☺️

    ОтговорИзтриване
  54. Прекрасна рецепта, чудесен ефект! Стриктно спазих всичко и се получи първият ми истински козунак! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  55. А защо тестото не удвоява обема си при втасване? Любопитно ми е, защото при повечето рецепти се чака до удвояване и дори утрояване на обема?

    ОтговорИзтриване

Вкусна зимнина

Есента пристъпва все по-бързо и по-бързо, с кошницата си богата на плодове и зеленчуци. И някак си ни се иска да съхраним това богатство ...