menu
събота, 5 март 2016 г.
Карамелизиран козунак с орехи.
Продукти за тестото:
400 гр.брашно
110 мл.прясно мляко
25 гр.мая
3 с.л.захар
2 яйца
щипка сол
кората на 1 лимон
1 пакетче ванилова захар
За плънка:
125 гр.меко масло
6 с.л.захар
100 гр.слени орехи+50 гр.едро нарязани орехи
За каремел:
10 с.л.захар
Приготвяне:
В тенджера 22 см.или по-дълбок съд,слагате на котлона с 10 с.л.захар до карамелизиране. Веднага махате от котлона и започвате да разливате карамела по стените на тенджерата. Така няколко пъти,докато всичкия карамел не залепне по стените и дъното на съда. Оставете на страни да се стегне.
В пресято брашно добавете ванилова захар,щипка сол,2 яйца,лимонова кора,разтворена мая в топло прясно мляко със захар /без да е шупнала/.Замесете меко тесто. Оставете тестото 10 мин.да си почине.
През това време разбийте меко масло с 6 с.л.захар. Смесете смлени орехи със ситно нарязани орехи.
Разточете тестото на тънка правоъгълна кора 0,5 см. Намажете я със смес от масло и захар и поръсете с орехи. С ръка притиснете орехите да се залепят по маслото. Завивате на руло и го разрязвате на 6 равни части. Редите ги в тенджерата с карамела на разстояние едно от друго. Оставете да втасва един час и печете в загряна фурна на 180 градуса около 40 мин. Топлия козунак веднага след изваждане от фурната се обръща в/у поднос! Ако не го извадите веднага карамела ще се стегне и няма да можете да го извадите.
Заповядайте и в кулинарната група "В моята кухня"
Mожете да се свържете с мен и на ел.адрес djordjevic.vanya@gmail.com
извор-http://gabrielacara.blogspot.co.at/2009/04/cozonac-rosenkrantz.html
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
- 03/01/2021 - 4 Comments
- 11/04/2020 - 2 Comments
- 19/10/2022 - 0 Comments
Как ще стане, като течността в рецептата е 110мл???
ОтговорИзтриванеА яйцата не са ли течност?
ИзтриванеИ все пак не е достатъчно за меко тесто. И маята е много... Но това е коментар....
ИзтриванеКато пробвате пак пишете.
ИзтриванеЩе опитам, но с масленицата....
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви за хубавата рецепта - изпробвана е точно по указанията, съставките и грамажа! Отличен резултат още от първото пробване! Всичко си стана както трябва - пак ще я правя сега за Великден отново! Поздрави от Варна, Нели Терзийска
ОтговорИзтриванеБлагодаря за доверието.
ИзтриванеВълшебство!По-хубав козунак не съм правила нито хапвала!Благодаря ти за всички рецепти,Ваня!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Ваня. Ти си събуди любовта към готвенето. Може ли само да ми кажеш как да наглася фурната
ОтговорИзтриванеАко сложа суха мая , едно пакетче стига ли ? Всички рецепти са великолепни Ваня ! Благодаря за точните рецепти !!!
ОтговорИзтриване