menu
!doctype>
сряда, 9 март 2016 г.
Торта с орехи и крем ванилия.
Продукти за блата:
5 яйца
150 гр.захар
1 пакетче ванилова захар
100 мл.олио
100 мл.прясно мляко
100 гр.брашно
1 пакетче бакпулвер
100 гр.орехи
кората на 1 лимон
една капачка ром /може и без/
Продукти за крема:
750 мл.прясно мляко
4 жълтъка
180 гр.захар
1 пакетче ванилова захар
60 гр. пудинг ванилия
1 с.л. нишесте
1 пакетче желатин /10 гр./
4 с.л.студена вода
1 ампула есенция ванилия
200 мл. подсладена сладкарска сметана
100 гр. орехи
50 гр. шоколад /черен, млечен,аз използвах шоколада на 3 шоколадови яйца или 2 с.л. какао/
Още:
150 мл. прясно мляко за сиропиране на блата
Приготвяне на блата:
Включете фурната на 160 градуса
Отделете белтъци от жълтъци.
Разбийте белтъците на сняг. Оставете настрани.
Разбийте жълтъци,захар и ванилова захар до побеляване. Добавете олио,прясно мляко. След всяко добавяне разбърквате. Оставете миксера и добавете пресято брашно с бакпулвер,орехи,лимонова кора и ром. Разбъркайте без миксер и добавете разбитите белтъци.Получената смес сипете във форма за торта 20 см ./24 см.за по-ниска торта/на дъното с хартия за печене. Печете 40 -45 мин в загряната фурна на 160 градуса. Готовия блат оставете да изстива.
Приготвяне на крема:
Докато се пече блата направете крема.
Разтворете пакетче желатин с 4 с.л.хладна вода. Оставете настрани.
Сложете на котлона до завиране 600 гр.от прясното мляко
Разбийте жълтъци със захар и ванилова захар до побеляване. Добавете пудинг,нишесте,останалото 150 мл.прясно мляко разтопения желатин /в микровълнова или на котлона без да завира/. Разбъркайте хубаво с миксер и към получената смес сипете врящото прясно мляко. Върнете получената смес в съда където е вряло млякото и варете крема само до завиране /докато направи балончета/. Оставете крема да изстине,като от време на време разбърквате.
Съединяване на тортата:
Охладения блат разрежете на три части.
Разбийте подсладена сметана и към нея добавете есенция ванилия и охладения крем. Разбъркайте с миксера до пухкав крем. Отделете 1/3 от крема и към нея добавете 100 гр.орехи и разтопен шоколад.
В поднос сложете :
1-ви блата. Сиропирайте с прясно мляко. От млякото трябва да имате и за трите блата!
Сложете ринга от формата /може и без него/
Върху блата сложете ваниловия крем. От него отделете само 3-4 с.л. за намазване на тортата .
2- ри блат. Сиропирайте.
Крема с орехи /цялото количество/
3-ти блат. Сиропирайте.
Махнете ринга.
Намажете тортата с останалия ванилов крем и декорирайте по ваш вкус.
Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/
извор Кулинарика
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
О, много е изкушаваща...
ОтговорИзтриванеНаправих е.Стана страхотна.Благодаря.
ОтговорИзтриванеДобър ден искам да изненадам съпруга си
ОтговорИзтриванеи тази торта ще ми е първото предизвикателство
радвам се и ми действа като успокоение,че стъпка по стъпка е обяснено всичко.
Благодаря ви
Приготвих тази торта за рождения ден на съпруга си. Много ви благодаря,че споделяте с нас чудесните рецепти. Ще се радвам и за в бъдеще да продължите да блогвате вкусните си произведения!
ОтговорИзтриване