menu
неделя, 24 април 2016 г.
Кюфтета с бял сос
Продукти:
500 гр. кайма – свинска, телешка или смес
1 яйце
малка глава кромид лук
2-3 с.л. грис / ориз или 2 филии стар хляб, накиснат във вода/
черен пипер
кимион
чубрица
магданоз
За соса:
1 глава лук
1 морков
1 кубче зеленчуков бульон
Застройка:
230 гр. кисело мляко
2 жълтък
6-7 с.л. (80гр.) брашно
50гр. масло
черен пипер
копър/магданоз
Приготвяне:
Каймата я поставям в малка тава и поръсвам върху нея всички изброени подправки на вкус. Лукът се реже на много ситно и се обърква. Прави се на топчета колкото орехи и се овалват в брашно.
В голяма тенджера (предпочитам по-широка) поставям около 2 литра вода. Добавям 1 с.л. сол, 1 с.л. оцет или изцеден лимонов сок, малко зехтин или олио и нарязаните на ситно лук, морков и бульон. След завиране добавете кюфтетата и варите около 30 мин или до готовност на кюфтетата.
Приготвяме застройката от кисело мляко, жълтъци и брашно, като добавяме малко от горещия бульон и разбъркваме непрекъснато с тел, за да не се пресече. Когато се изравнят температурите на двете – на ястието и на застройката, последната се прибавя при непрекъснато бъркане на тънка струя към ястието. Ако готвите без точни мерки е добре да изсипете само половината застройка и към края на готвенето ако е необходимо още сгъстяване на соса се добавя останалата част. На застройката и е достатъчно да ври около 3 минути.
Подправяме ястието с масло (може да се препържи за аромат), копър и магданоз.
Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
26/02/2017 - 0 Comments
04/02/2015 - 0 Comments
14/05/2017 - 12 Comments
Няма коментари:
Публикуване на коментар