menu

четвъртък, 7 април 2016 г.

Чай, кафе, какао


Чай:

Чаят е любима напитка на милиони хора по света. За да получи ароматен, ободряващ чай, необходимо е да се спазват известни правила при приготвянето му.
Чаят трябва да се запарва винаги в чист съд, който не се употребява за други цели-обикновено емайлиран или порцеланов чайник. На литър вода се прибавя по 2 гр. чай.
Чаят се слага в чайник и се залива с вряща вода, захлупва се и се оставя да престой 4-5 минути, за де извлекат вкусовите и етеричните вещества. О този запарен чай се налива в чашите по-малко или по-голямо количество-по желание. след това чашите се допълват с вряща вода.
Чаят се поднася горещ със захарна бучки или със сладко от горски ягоди, малини и др.
У нас чая се поднася обикновено за закуска и на вечеря с резенче лимон.
На чай можете да поканите гости в следобедните часове, като го поднесете с различни видове сандвичи: със сирене, кашкавал, филе, луканка, шунка, руска салата, хайвер. Освен сандвичи към чая се поднасят соленки, бисквити, козунак, кейк, торти.Кафе:

Кафето е любима напитка на хората от най-различни възрасти. То не съдържа хранителни вещества, но действа възбудително, ободряващо и отморяващо.
Кафе може да се поднесе по всяко време на деня, както и през всички годишни времена. То се приема с особено удоволствие сутрин, след обед или вечеря.
Не е прието да се пие кафе непосредствено преди ядене, макар че мнозина го считат като възбуждащо апетита средство.
С чашка кафе, поднесено с някакъв ви бисквити или сладкиш, можем да се " отсрамим " пред гости.
На кафе, придружено с чаша ликьор, дребни сладки, кейк, плодов сладкиш, козунак, или торта, можем да поканим към 5 часа или след вечеря приятели, близки, дори по-официални хора.

Турско кафе:

Турското се приготвя по желание сладко, средно сладко, горчиво, гъсто и каймаклия. В отделните домакинства то се приготвя по различен начин. Някои загряват водата до завиране и тогава слагат кафето и захарта. Други разбъркват кафето със захарта и го заливат със студена вода, след което го оставят да заври бавно, за да получи каймак. За препоръчване е втория начин, защото до момента на завиране от ситно смляното кафе се извлича повече аромат.
Количеството на захарта и кафето е според вкуса. При желание да се пие по-гъсто кафе за 1 кафена чашка се отмерва една пълна лъжичка кафе и 2-3 лъжички захар.
Заврялото кафе се отръпва за малко, след което се слага отново да заври и веднага се насипва в чашки- Ако някой предпочита кафе без каймак, след отдръпването ме от огъня то се поръсва с 2-3 капки студена вода, изчаква се малко и тогава се налива.
Кафето се приготвя непосредствено преди поднасянето му. Поднася се обикновено налято в чашки, но когато е сварено в добре излъскан меден или в блестящ алуминиев кафеник, то може да се налее в чашките и пред гостите.
Често по здравословни причини кафето се смесва със смляна леблебия или ръж. Опичането и смилането на леблебията и ръжта става отделно. Добре е съотношението на кафето към леблебията или ръжта  да бъде 2:1.

Шварцкафе:

Шварцкафето е екстракт от едро смляно кафе, извлечен от машина, филтър или чрез попарване, който се подслажда и се налива в чаши. Според вкуса екстракта се приготвя по-силен-с по 3 лъжички, и по-слаб-1 лъжичка кафе на чаша.
При домашни условия вкусно шварцкафе се приготвя по следния начин. В дебел порцеланов съд, който се захлупва плътно, се попарва 50 гр. кафе с 1,5 л.вода /по желание се прибавя 1/2 ч.л. леблебия за чаша кафе и малко сол. Съдът се похлупва и се покрива със специален калпак или с мека вълнена кърпа. След 15-20 минути кафето е готово за поднасяне.

Кафе " Меланж ":

В чашите се налива до 1/4 от вместимостта им силно  шварцкафе, след което се добавя горещо прясно мляко, захар на вкус и 1 лъжичка сметана. Меланж можете да приготвите и поднесете по следния начин. Налейте шварцкафе до 2/3 от вместимостта на чашите, а мляко и сметана, след като ги подсладите на вкус, поднесете отделно в специално канче.

Нескафе:

Нескафето е силен концентрат от кафе. Ако желаете да го приготвите без каймак, сложете да дъното на чашата една равана лъжичка кафе и го залейте с вряща вода, след което го подсладете на вкус.
Ако желаете да приготвите нескафе с каймак, сипете в чашите по една лъжичка кафе и прибавете 2-4 лъжички захар. Разбъркайте ги и сипете една лъжица студена вода. Бъркайте бързо сместа с лъжичката, докато получите гладък крем, подобен на гъста майонеза, и я залейте с вряща вода.
Нескафето както и всички видове кафе, се поднася с бисквити, козунак, кейк, някакъв сладкиш.

Шварцкафе с ликьор:

Сварете шварцкафе и го и го изстудете. Преди поднасянето сложете във всяка чашка по 1 лъжица ликьор и по една лъжица сметана.

Айскафе:

Пригответе шваркафе, подсладете го на вкус и го изстудете в хладилника или върху лед.
Налейте го в чашите и прибавете  по 1-2 топки сметанов сладолед или сметана. Поднесете го веднага.

Какао

Чаша горещо или студено сварено какао е вкусна и хранителна напитка. Мнозина го предпочитат пред кафето. Какаото се поднася в порцеланови чаши, по- големи от тези за турско кафе. То се приготвя малко по- гъсто от кафето.

Горещо какао:

За 1 чаша сварено какао-2 лъжички какао и 2 до 4 лъжички захар според вкуса.
Сложете в тенджера какаото и захарта. Разбъркайте ги налейте малко гореща вода. Разбъркайте добре сместа и налейте на тънка струя останалата гореща вода. Сложете сместа на огъня само до завиране.

Какао с прясно мляко:

Приготвя се, като горещо какао, само че с прясно мляко и с по-малко какао.-до 1 лъжичка за чаша.

Какао с белтък и жълтък:

Пригответе горещо какао и го изстудете. За 4 чаши какао разбийте един жълтък с 2 пълни лъжички пудра захар. Бийте жълтъка, докато се превърне на лек крем. Отделно разбийте белтъка на плътен сняг с 2-3 лъжички захар. Налейте изстуденото какао в чашите и прибавете по 1 лъжичка от белтъчния крем, а то горе с лъжичка разпределете жълтъка и го напръскайте с няколко капки какао. Поднесете напитката веднага.

Какао със сладолед:

Налейте в чашите сварено и изстудено какао и пуснете по 1 топка сладолед. Поднесете веднага. По същия начин се поднася и какао със сметана.

Какао с жълтък:

Сварете какао по описания начин и го оставете да се охлади. За 2 чаши какао разбийте много добре 1 жълтък с 2 лъжички пудра захар. Разредете го постепенно с какаото, като го разбивате непрекъснато. След това сложете какаото да се сгорещи, без да завира, разбивайки го леко и го сипете в чаши.

Шоколадова напитка:

С шоколад може да приготвите всички напитки, които се приготвят с какао, но предварително го настържете на ренде.

Шоколадена напитка със сметана:

Сварете шоколада и го изстудете. Сложете на дъното на чашите по 1 една лъжичка ситно натрошен лед. Налейте изстудената шоколадова напитка и прибавете по 1 една пълна лъжица разбита сметана.

Шоколадова напитка с ликьор:

Приготвя се, като шоколадена напитка със сметана, с тази разлика, че към добре изстудената напитка вместо лед се прибавят 1-2 лъжици ликьор. Разбитата сметана се поръсва  със ситно настърган шоколад.
извор  книгата на Пенка Чолчева
снимки интерет

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Zu-zu погачице