menu
вторник, 30 август 2016 г.
Питка " Цвете "
Необходимите продукти и начинът на приготвяне ще намерите в електронната книга
"Брой до 12"
Продукти:
620 гр. брашно
200 мл. прясно мляко
30 гр. мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
100 мл. газирана вода
100 мл. олио
1 яйце
Още:
50 гр. меко масло+1 жълтък+ 1 с.л. заквасена сметана
1 яйце за намазване
микс семена за поръсване в средата
Приготвяне:
В топло прясно мляко разтворете мая, захар и 2 с.л. от брашното. Оставете да шупне.
В пресято брашно добавете сол, смес от яйце, олио и газирана вода и шупналата мая. Замесете меко тесто. Оставете да втаса.
От втасалото тесто, отделете 50 гр. и оформете топче. Оставете го настрани.
Останалото тесто разделете на две равни части. Всяка разточвате правоъгълно на 45-28 см. Намазвате със смес от меко масло, жълтък и заквасена сметана. Прихлупвате на две и нарязвате на ленти 1,5 см. Всяка получена лента увивате, като леко разширявате и събирате двата края, като ги прищипвате. Редите в тава 30 см. с хартия на дъното, едно до друго, като започвате от външната страна на тавата. След като оформите един ред, по този начин редите втори, като прихлупвате до половина с увитите ленти. След като направите три реда и всеки прихлупен, взимате отделеното в началото топче, примесвате го и го слагате в центъра на тавата така, че да прихлупите краищата на третият ред. Без да втасва, погачата се маже с леко разбито яйце и се пече на 180 градуса в загряна фурна.
Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
21/10/2017 - 7 Comments
23/12/2017 - 5 Comments
05/02/2022 - 0 Comments
Уникална!!!!!
ОтговорИзтриванеЕдно въпросче - към сместа за намазване може ли да се добави сирене?
ОтговорИзтриванеМоже, но питката ще изглежда по " рошава ".
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеВаня, здравей прекрасни печива и не само!😍
ОтговорИзтриванеИмам въпрос за тази питка, в плънката ако сложа сирене ще се изпече ли тестото хубаво и ще бухне ли толкова?