menu

вторник, 30 август 2016 г.

Питка " Цвете "




Необходимите продукти и начинът на приготвяне ще намерите в електронната книга
"Брой до 12"



Продукти:

620 гр. брашно
200 мл. прясно мляко
30 гр. мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
100 мл. газирана вода
100 мл. олио
1 яйце

Още:

50 гр. меко масло+1 жълтък+ 1 с.л. заквасена сметана

1 яйце за намазване
микс семена за поръсване в средата

Приготвяне:


В топло прясно мляко разтворете мая, захар и 2 с.л. от брашното. Оставете да шупне.
В пресято брашно добавете сол, смес от яйце, олио и газирана вода и шупналата мая. Замесете меко тесто. Оставете да втаса.
От втасалото тесто, отделете 50 гр. и оформете топче. Оставете го настрани.
Останалото тесто разделете на две равни части. Всяка разточвате правоъгълно на 45-28 см. Намазвате със смес от меко масло, жълтък и заквасена сметана. Прихлупвате на две и нарязвате на ленти  1,5 см. Всяка получена лента увивате, като леко разширявате и събирате двата края, като ги прищипвате. Редите в тава 30 см. с хартия на дъното, едно до друго, като започвате от външната страна на тавата. След като оформите един ред, по този начин редите втори, като прихлупвате до половина с увитите ленти. След като направите три реда и всеки прихлупен, взимате отделеното в началото топче, примесвате го и го слагате в центъра на тавата така, че да прихлупите краищата на третият ред. Без да втасва, погачата се маже с леко разбито яйце и се пече на 180 градуса в загряна фурна.

Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/






























6 коментара:

  1. Едно въпросче - към сместа за намазване може ли да се добави сирене?

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Ваня, здравей прекрасни печива и не само!😍
    Имам въпрос за тази питка, в плънката ако сложа сирене ще се изпече ли тестото хубаво и ще бухне ли толкова?

    ОтговорИзтриване

Коледна питка