menu
!doctype>
четвъртък, 26 декември 2019 г.
Симит погача на конци
Продукти :
250 мл. прясно мляко
100 мл. вода
2 с.л. захар
25 гр. прясна мая
2 с.л. олио
1 яйце
650 гр. брашно
1 с.л. сол
Още:
300 мл. вода + 4 с.л. меласа / или 4 с.л. мед /
300 гр. сусам
Приготвяне:
В студено прясно мляко добавете мая, захар и разбъркайте. Към получената смес добавете студена вода, леко разбито яйце, олио и с постепено добавяне на смесено брашно със сол, замесвате меко тесто. Оставете да втаса.
През това време запечете сусам в сух тиган до хубав кафеникав цвят и разтворете меласа във вода.
Втасалото тесто разделете на 10 равни части.
От всяка, оформяте дълги и тънки фитили 90 см. Два по два усуквате. Двата края леко прищипвате, вдигате фитила и го спускате във водата с меласа, а след това овалвате в запечен сусам. Първият фитил навивате на охлюв в тава 28 см. с хартия за печене на дъното или намазана с олио и посипана с брашно тава. Всеки следващ оформен по същия начин фитил, увивате около предходния. Така направена, погачата печете без да втасва в загряна фурна на 180 градуса, до готовност.
Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Чудо на чудесата, иде ми да скокна да правя, ама нямам сусам.
ОтговорИзтриванеМоже ли да попитам, със суха мая колко трябва да е?
ОтговорИзтриванеВодата, в която се потапят фитилите топла ли е или студена?
ОтговорИзтриване