menu

сряда, 25 декември 2019 г.

Най-сполучливата рецепта за сладки " Прасковки "




Продукти за около 44 бр.

3 яйца
200 гр. захар
1 пакетче ванилова захар
225 мл.  олио
3 с.л. прясно мляко
3 с.л. брашно + 1/2 пакетче бакпулвер
450-480 гр. брашно

За плънка:

Трохите от изпечените сладки
200 гр. орехи
6 с.л. мармалад от сливи или друг по Ваш вкус
Няколко капки есенция ром
Прясно мляко, около 12 с.л.

Още:

Хранителни бои
Захар за овалване по възможност фино смляна

Приготвяне:

Вечерта преди да си легнете смесете в съд 3 яйца, захар,  ванилова захар и разбъркайте с бъркалка. Добавете олио, прясно мляко и 3 с.л. брашно с бакпулвер. Отново разбъркайте до съединяване на продуктите,  покрийте със стреч фолио и оставете в хладилник до сутринта.
На сутринта изавдете подготовката от хладилника и добавете още 450-480 гр. брашно,  до получаване на хубаво,  меко тесто. Повечето от 480 гр. брашно не добавяйте ако желаете да имате хубави сладки.
Намажете плот с малко олио, сипете и в купичка много малко олио. Разделете тестото на две. Едната половина сложете в хладилника. От другата половина късате малки парченца тесто, оформяте топче/ топче средно 12 гр./, колкото малко по-голям лешник и редите в тавата на фурната с хартия на дъното, на разстояние едно от друго. Топете си пръстите в олио за по-лесно оформяне.
Печете в предварително загрята фурна на 150 градуса,  без вентилатор!
Наблюдавайте ги, не трябва да се препичат. Трябва да останат бели, а отдолу с лек жълтеникаво кафяв цвят. Изавдете и веднага сложете втората тава, от другото тесто,  което оставихте в хладилника.
Готовите, веднага внимателно преплъзвате върху плота заедно с хартията за печене. Оставете не повече от 10 мин. И веднага започва издълбаването на сладките. С малък,  остър нож на около 0,2 см. от края на сладката в кръг и след това леко,  странично с върха на ножа. По същия начин изъдлбавате и втората тава.
Трохите от издълбаването тях може и с ръка да ги оситните или с миксер.
Добавяте към тях орехи, мармалад,  есенция,  прясно мляко добавете,  но постепенно до получаване на не много гъста смес.
За мен най-лесния и бърз начин е с пош, като сложа вътре сместа изразявам върха на 1 см. и само изтисквам в издълбаните сладки. Вие може и всяка половинка да пълните с малка лъжичка. Изтисквам малко повече и след, като слепя две по две, излишното обирам с пръст.
 След като слепите всички сладки в 2 малки купички сипете по-малко вода, добавете в едната жълта боя, а в другата червена. Всяка сладка топите първо от страната на слепването в жълта боя, след това странично в червена боя и от двете страни. Редя върху кухненска хартия около 10 броя,  за да се изцеди излишното и след това овалвам във фино смляна захар. Продължавам със следващите 10 бр. и така до края.
Готовите сладки редите върху поднос.
Толкова са сочни и вкусни,  че няма нужда да ги чакате да омекнат. Първата е за Вас.😘

Съвети от моя страна:

За да не се напукат сладките при печене:
Сместа да престои задължително повече от два часа в хладилник, а най-добре през ноща!
За да не се напукат при печене:
Печете на 150 градуса без вентилатор!
За да не се напукат при издълбаването:
Започваме да издълбаваме веднага след печене или най-късно след 10 мин. В никакъв случай след охлаждане!

Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/




























Vanya_Djordjevich_signature

5 коментара:

  1. Съвършени са, Ваня, а ти си неуморна просто! Някъде четох, че може сладките да се топят в подсладен сок от морков и цвекло, за да не ползваме химията в боите, но не съм опитвала, само споделям идея.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може разбира се и аз не съм привърженичка на боите,можи би това са и единствените сладки, за които ги използвам. Поздрав от Виена, прекраснице.

      Изтриване
  2. Много сполучлива рецепта и подробно описание.
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесни са! Благодаря Ви за поредната сполучлива рецепта! Имам една молба към Вас,ако може да ми помогнете с ререцепта за големите слепени праскови,полети с фондан,които се продават в сладкарниците..Благодаря Ви от сърце!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за сполучливата рецепта,подробно обяснено ,страхът ми от прасковки вече го няма,че няма да се получат

    ОтговорИзтриване

Zu-zu погачице