menu

неделя, 22 декември 2019 г.

Празнична питка
Продукти:

350 мл. прясно мляко
1 с.л. захар
42 гр. прясна мая
100 мл. олио
1 белтък
1 с.л. сол
Около 730 гр. брашно

Още:

1 жълтък + 2 с.л. прясно мляко
Сусам
Меко масло

Приготвяне:

В топло прясно мляко добавете захар, мая и 1 с.л. от брашното. Оставете да шупне.
В песятото брашно добавете сол, олио,  леко разбит белтък и шупналата мая. Замесете меко тесто. Оставете да втаса.
Втасалото тесто разделете на две равни части.
Едната част покрийте и оставете настрани,  а другата разделете на 4 равни части.  Оформете топчета. Всяка топче разточвате на кръгла кора, една педя. Редите една върху друга, като мужду всяка можете с меко масло само на последната четвърта,  не. Разточете " камарката  " на кръгла кора, две педи широка. Нарежете я на 16 равни части,  като за кифлички. На всяка част по средата, направете разрез с остър нож. Промушвате върха два пъти през дупката и  навивате,  като кифличка. Така направени, редите в тава 28 см. с хартия за печене на дъното и стени намазани с масло. Оставяте между всяка по-малко място.
Останалото топче тесто,  разделете на две равни части. Едната оформете на топче и го сложете веднага в средата на тавата. Намажете с разбит жълтък смесен с прясно мляко. Може да поръсете със сусам.
Останалото тесто разделете на 3 равни части.  Оформете топчета. Всяко разточвате на кръгла кора,  една педя. Редите едно върху друго,  като между всяка мажете с масло,  само на третото последно,  не. Разточвате " камарката " на кръгла кора,  25 см.. Разрязвате на 8 равни части,  като за кифлички.  Правите разрез в средата и промушвате върха два пъти през разреза. Ъгълчетата на всяко, подпъхвате на долу.
Редите така, че върховете на всяко да се срещата в средата на топчето тесто в средата на тавата.
Оставете питката да втаса,  намажете с жълтъка и печете в загряна фурна на 170 градуса. Решетката на фурната сложете в най-долното ниво на фурната и при нужда покрийте с хартия за печене.

Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/

Извор-http://www.minjina-kuhinjica.com/t-e-s-t-a/pogaca-i-proja/carska-pogaca-video/

Vanya_Djordjevich_signature

4 коментара:

 1. Ваня, как шупва маята? Какво трябва да направя, за да шупне тая мая?
  Не ми се получиха едни твои мъфини и мисля, че причината е точно тази-мята.
  Благодаря ти!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Затопляте прясно мляко, но не прекалено. Добавяте захар, мая и малко брашно, примерно 1 с.л. , разбърквате, покривате и оставяте да шупне. Не много топло прясно мляко и хубава, прясна мая! Успех.

   Изтриване
 2. Получи се прекрасна питка. Благодаря за идеята!

  ОтговорИзтриване

Къкрещо гърне

В ръцете ми вече е и третата ми книга с рецепти - "Къкрещо гърне". Както казвахме като деца трички, за щастие.   Почти една година...