menu

петък, 19 септември 2014 г.

МЛЕЧЕН ХЛЯБ



продукти:

420гр.брашно
250мл.прясно мляко
1с.л.сол
1ч.л.захар
5гр.суха мая
50гр.крема сирене
50гр.масло на стайна температура

приготвяне:

Смесете всички продукти без маслото и замесете тесто.Постепенно към него на парченца добавяйте мекото масло/като при козунак/.Ако тестото ви е много меко и се лепи просто добавете още 2-3с.л.брашно.Готовото тесто оставете да втаса за около 40 мин.Ако искате да съкратите времето на втасване сложете тестото в предварително загряна фурна на 50 градуса.Втасалото тесто оформете на желаната от вас форма за хляб и го сложете в съд с хартия за печене.Оставете за още 20 мин.Посипете хляба леко с брашно през цедка.Сложете го във фурната на 35 градуса за 5-10 мин,извадете го и го резнете леко на няколко места.Върнете го във фурната и увеличете на 200 градуса.

За тази форма съм използвала пластмасова чиния с овално дъно,но на "вълни".След като втаса първия път,го примесих леко и го сложих в тази чиния и пак оставих за 20 мин в нея.Обърнах го в/у тавата и той си остана леко на "вълни".Поръсих с брашно и във фурната на 35 градуса за около 5-10мин.Извадих,резнах на няколко места и го върнах във фурната на 200 градуса.









 Срязан тапал!
 
 

5 коментара:

  1. Много обичам да правя хляб. Ще пробвам по твоята рецепта, защото изглежда чудесно. Браво, Ваня!

    ОтговорИзтриване
  2. Сега съм на тема домашен хляб :) Ще го пробвам задължително .Разкошен е

    ОтговорИзтриване
  3. Ваня,току-що направих този хляб.Бих искала да кажа на всички,които са харесали рецептата и още се чудят дали да запретнат ръкави и да вземат брашното - Не ! Не ! Не го правете,защото няма да можете да се спрете после-ще го правите постоянно и ще искате да го хапвате постоянно.Ще започнете да го приготвяте за близки,за приятели,за колеги и изобщо няма да имате спирка.Толкова вкусен, мекичък,с аромат на масълце и сиренце.Неустоим.Край на диетите.Да знаете,че съм ви предупредила.Благодаря за невероятната рецепта!Няма да казвам колко филийки изядох.

    ОтговорИзтриване
  4. izvinqvaite ako izpolzvame jiva moq kolko trqbva da slojem ? blagdarq predvaritelno

    ОтговорИзтриване

Zu-zu погачице