menu

събота, 25 октомври 2014 г.

ТУЛУМБИ


Продукти:

400мл.вода
щипка сол
2 с.л.захар
100 мл.олио
250 гр.брашно
5 яйца "А" или 4 яйца "S"/или общо 230 гр.без черупките/

сироп:

 
1 кг.захар
600 мл.вода
1 пакетче ванилова захар

още:

1.л.олио за пържене


приготвяне:

Мой съвет е да си сварите сиропа от предния ден,защото той трябва да е напълно изстуден от хладилника.В това студено време 3-4 часа преди да почнете да ги правите.
В тенджера слагаме захар,вода,ванилова захар,разбъркайте и оставете да заври.Оставете да ври за около 15-20 минути.Махнете сиропа от котлона.

В друг съд на котлона слагаме вода,сол,захар и олио.Оставете да заври и махнете от огъня.Постепенно добавете брашното и бъркате с помоща на дървена лъжица до получаване на гладко тесто.Оставете тестото за 10 мин да поизстине.
През това време разбийте яйцата.Добавете тестото и разбивайте на най-бавна скорост с миксер до получаване на еднородна смес.
В по-дълбок тиган/28см/ налейте 1л.олио.
Сипете сместа в шприц и шприцовайте тулумбите в не загряно олио.Сложете тигана на котлона и го включете на средна/умерена /температура.Керамичен плот от 1 до 10,аз пържа на 7.Пържете до златисто.Готовите тулумби вадете с решетъчна лъжица и ги пускайте директно в сиропа.
Махнете тигана от котлона и го оставете да изстива за 10мин.
Шприцовайте и останалите тулумби.Върнете тигана на котлона и го включете на средна/умерена/температура.
Повтаряйте тази процедура, докато имате тесто.Аз ги изпържих на три пъти.

Заповядайте в кулинарната група
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/

Ако искате да се свържите с мен.
djordjevic.vanya@gmail.com
























По същата рецепта направени отдавна.Добавила съм снимки стъпка по стъпка и леки промени в рецептата.














7 коментара:

  1. о не мога да не изкажа възхищението си Ванче -отново поднесено ни на тепсия с всички подробности -е как да не съм доволна -Благодаря ти поне три неща не знаех за толумбите за да станат като твойте !!!

    ОтговорИзтриване
  2. Перфектни са.
    Поздравления за презентацията.
    Само да попитам, откъде мога да си закупя като вашия шприц, отдавна търся и все не намирам.
    Благодаря предварително..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не мога да ви кажа от къде.Аз съм го купела преди доста време от магазин за левче в Сърбия,но предполагам в магазините за домашни потреби ще има.

      Изтриване
  3. Много харесах тези толумби, но не ми се получиха.Станаха безформени( накрайника е като този на снимката) и отвътре изцяло кухи и със силен дъх на яйца :( Много ме е яд, не знам къде обърках, всичко спазих в рецептата. Това е първото нещо от блога ви, което не ми се получи, ваша почитателка съм и винаги се доверявам на вашите рецепти!

    ОтговорИзтриване
  4. колко време престояват в сиропа ?

    ОтговорИзтриване

Zu-zu погачице