menu

неделя, 8 февруари 2015 г.

МИНИ КАЛЦОНЕ В СОС





ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО НА ПИЦАТА:

АКО СПАЗИТЕ ТОЧНИЯ ГРАМАЖ СЕ ПОЛУЧАВА НАЙ-ВКУСНОТО ТЕСТО ЗА ПИЦА!

500 ГР.СТУДЕНА ВОДА
4 ГР.ПРЯСНА МАЯ/ИЛИ 2 ГР.СУХА/
20 МЛ.ПРЯСНО МЛЯКО
1 С.Л.СОЛ
1С.Л.ЗАХАР
5 С.Л.ОЛИО
1/2 ЯЙЦЕ /РАЗБИВА СЕ ЛЕКО  ЯЙЦЕТО И СЕ ИЗПОЛЗВА САМО ПОЛОВИНАТА!/
ОКОЛО 900 ГР.БРАШНО ЗА ТВЪРДО ТЕСТО

ПРИГОТВЯНЕ НА ТЕСТОТО:

В СТУДЕНАТА ВОДА ДОБАВЕТЕ МАЯ,ПРЯСНО МЛЯКО,СОЛ,ЗАХАР,1/2 ЯЙЦЕ,ОЛИО И ПОСТЕПЕННО БРАШНО ДО ЗАМЕСВАНЕ НА ТВЪРДО ТЕСТО.
ПОЛУЧЕНОТО ТЕСТО СЛОЖЕТЕ В СЪД И ХУБАВО ГО ПОКРИЙТЕ СЪС СТРЕЧ ФОЛИО/ДА НЕ ВЛИЗА ВЪЗДУХ В НЕГО/.СЛОЖЕТЕ ГО ЗА ЧАС В ХЛАДИЛНИК.
ТЕСТОТО МОЖЕ ДА СТОЙ 2-3 ДЕНА В ХЛАДИЛНИК.ИЗВАДЕТЕ 15 МИН.ПРЕДИ РАБОТА С НЕГО.

ПРОДУКТИ ЗА СОСА:

Постно суго
400г. консерва домати
7 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
1 люта чушка
щипка захар
сол и черен пипер на вкус
листо босилек (1 с.л. нарязан магданоз)


В дълбок тиган загряваме зехтина и запържваме нарязаният на тънки филийки чесън, заедно с лютата чушка. След 15 сек. изваждаме чесъна, който ще добавим отново, когато има повече течност в тигана.
Добавяме доматите, солта, черния пипер и щипката захар. Доматите, ако са цели,  ги намачкваме с дървена вилица в тигана. Добавяме и чесъна.
Оставяме всичко да заври и на слаб огън варим 30 мин.
Сваляме тигана от огъня и накъсваме (в никакъв случай не режем, освен с керамичен нож) в него листо босилек.
Употребяваме след десетина минути, за да се поеме ароматът на босилека от сугото. Който не обича босилек, спокойно може да употреби магданоз.
http://sapiens-as-gurucook.blogspot.co.at/2011/05/blog-post_24.html

МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА И ГОТОВ СОС В БУРКАН ЗА СПАГЕТИ БАСИЛИКОМ С 250 ГР.ДОМАШЕН ДОМАТЕН СОС,КАТО СЕ ЗЪПЪРЖАВА ЕДНА СКИЛИДКА ЧЕСЪН.ДОБАВЯ СЕ БУРКАНА С ГОТОВИЯ СОС И 250 ГР.ДОМАШЕН ДОМАТЕН СОК.ПОДПРАВКИ ПО-ЖЕЛАНИЕ.ОСТАВИХ ДА ПОВРИ.
.
ПРИГОТВЯНЕ НА МИНИ КАЛЦОНЕ В СОС:

РAЗТОЧЕТЕ ТЕСТОТО НА ПРАВОЪГЪЛНА КОРА.НАРЕЖЕТЕ Я НА КВАДРАТИ 10-10 СМ.ВЪВ ВСЕКИ КВАДРАТ СЛОЖЕТЕ ПЛЪНКА ПО-ВАШЕ ЖЕЛАНИЕ.АЗ СЪМ ИЗПОЛЗВАЛА ПУШЕНО МЕСО И СИРЕНЕ С ПОДПРАВКИ В ЗЕХТИН.
СЪБИРАМЕ КРАИЩАТА НА ВСЕКИ КВАДРАТ ТАКА,ЧЕ ДА ОБРАЗУВА ТОПКА.ХУБАВО ЗАЛЕПЕТЕ КРАИЩАТА.В СЪД 20-30 СМ.СИПЕТЕ ПОЛОВИНАТА ОТ СОСА.РЕДЕТЕ ПОЛУЧЕНИТЕ ТЕСТЕНИ ТОПКИ,КАТО ОСТАВЯТЕ МАЛКО РАЗСТОЯНИЕ М/У ТЯХ.В/У ВСЯКА ТОПКА СЛОЖЕТЕ ПО 1 С.Л.ОТ СОСА
ПОСИПЕТЕ ВСЯКА ТОПКА С НАСТЪРГАН КАШКАВАЛ ИЛИ ПАРМЕЗАН.
ПЕЧЕТЕ НА 200 ГРАДУСА ОКОЛО 40 МИН.ОТ ОСТАНАЛИЯ СОС ПОЛИВАЙТЕ КАЛОЦОНЕТО ПРЕДИ СЕРВИРАНЕ.

АЗ СЪМ ИЗПОЛЗВАЛА ПОЛОВИНАТА ОТ ТЕСТОТО И СОСА БЕШЕ ДОСТАТЪЧEН.АКО ИЗПОЛЗВАТЕ ЦЯЛОТО ТЕСТО УВЕЛИЧЕТЕ ДОЗАТА НА СОСА.ОТ ПОЛОВИН ТЕСТО ИЗЛИЗАТ 9 МИНИ КАЛЦОНЕ!
ЗА ПЛЪНКА МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА И ИЗПЪРЖЕНА КАЙМА С ЛУК И ПОДПРАВКИ!

ЗАПОВЯДАЙТЕ И В КУЛИНАРНАТА ГРУПА
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/


















2 коментара:

  1. Изглежда страшно вкусно и лесно за приготвяне. Задължително ще изпробвам тази рецепта!

    ОтговорИзтриване
  2. Валя Живкова30 юли 2018 г. в 3:54

    Прекрасни рецепти имате!Преписвам ги на ръка, понеже папките не ми се отварят.Ще споделя и препиша и тази рецепта.





    ОтговорИзтриване

Zu-zu погачице