menu
вторник, 3 март 2015 г.
КОЗУНАЧНИ МЪФИНИ-РЕЦЕПТА ОТ СТАРИТЕ ТЕФТЕРИ НА БАБА
ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО:
4 ЯЙЦА
200 ГР.ЗАХАР
200 ГР.КИСЕЛО МЛЯКО
125 ГР.СВИНСКА МАС /АЗ СЪМ ИЗПОЛЗВАЛА КРАВЕ МАСЛО/
1 МАЯ /42 ГР./
1 Ч.Л.СОЛ
КОРАТА НА 1 ЛИМОН
1 ВАНИЛИЯ
125 МЛ.ШВЕПС ПОРТОКАЛ /АЗ СЪМ ИЗПОЛЗВАЛА ФАНТА ПОРТОКАЛ/
50 МЛ.ПРЯСНО МЛЯКО /ЗА РАЗТВАРЯНЕ НА МАЯТА/
1.250 ГР.БРАШНО/НЕ ДОБАВЯЙТЕ ПОВЕЧЕ БРАШНО ЗА ДА СТАНАТ ВЪЗДУШНИ.АКО ВИ ЛЕПИ,ПРОСТО ПРИ ОФОРМЯНЕТО РАБОТЕТЕ С ПОВЕЧЕ БРАШНО./
ОЩЕ:
1 ЯЙЦЕ ЗА НАМАЗВАНЕ
МАРМАЛАД
НУТЕЛА
И ДР
МАК ЗА ПОРЪСВАНЕ
ЗАХАР ЗА ПОРЪСВАНЕ
ПРИГОТВЯНЕ:
В ТОПЛОТО ПРЯСНО МЛЯКО РАЗТВОРЕТЕ МАЯТА С 1 С.Л.ОТ ЗАХАРТА И 1 С.Л.ОТ БРАШНОТО.ОСТАВЕТЕ ДА ШУПНЕ.
РАЗБИЙТЕ ЛЕКО ЯЙЦАТА С ВИЛИЦА.
В ТЯХ ДОБАВЕТЕ ЗАХАР,ВАНИЛИЯ,ШВЕПС,ПОЛОВИНАТА ОТ РАЗТОПЕНОТО МАСЛО /ДРУГАТА ПОЛОВИНА ЗА ИЗМЕСВАНЕ/,КОРАТА НА ЛИМОН,ШУПНАЛАТА МАЯ,КИСЕЛО МЛЯКО И РАЗБЪРКАЙТЕ.В ДРУГ СЪД ПРЕСЕЙТЕ БРАШНОТО С 1 Ч.Л.СОЛ И ГО ДОБАВЕТЕ КЪМ ТЕЧНИТЕ СЪСТАВКИ /СМЕСТА ОТ ЯЙЦА/.
ЗАМЕСЕТЕ МЕКО ТЕСТО,КАТО В НЕГО ПОСТЕПЕННО ДОБАВИТЕ И ОСТАНАЛОТО МАСЛО.ОСТАВЕТЕ ТЕСТОТО НА ТОПЛО ДА ВТАСА.
ВТАСАЛОТО ТЕСТО РАЗТОЧЕТЕ НА КОРА 5 ММ.ВАДЕТЕ КРЪГОВЕ С ЧАША /10 СМ./.
РЕДЯТ СЕ В РЕДИЧКА ПО З КРЪГА,КАТО СЕ ЗАСТЪПВАТ ПО-МАЛКО.МОЖЕ ДА СИ СЛОЖИТЕ ПЛЪНКА ПО-ЖЕЛАНИЕ.НАВИВАТЕ НА РУЛО И ПОЛУЧЕНАТА ФОРМА СЕ РАЗРЯЗВА НА ДВЕ ЧАСТИ ПО-СРЕДАТА.ПОЛУЧАВАТЕ 2 ЧАСТИ.ОТ СЛЕДВАЩОТО НАПРАВЕНО ПО-СЪЩИЯ НАЧИН ВЗЕМАТЕ ОЩЕ ЕДНА ЧАСТ.
ЗА ЕДИН МЪФИН ВИ ТРЯБВАТ ТРИ ЧАСТИ.РЕДЕТЕ ГИ EДНА ДО ДРУГА,И ТАКА ЗАЕДНО ГИ ВЗИМАТЕ И ГИ ПРЕХВЪРЛЯТЕ В МЪФИН ФОРМАТА.СЛЕДВАЩИТЕ СЕ ПРАВЯТ ПО-СЪЩИЯ НАЧИН.ПОРЪСВАМ ГИ СЪС СТАФИДИ.ОСТАВЯМЕ ГИ ДА ВТАСАТ.
НАМАЗВАТ СЕ С РАЗБИТО ЯЙЦЕ И ПОРЪСВАТ СЪС ЗАХАР.ПЕЧЕМ НА 180 ГРАДУСА.
ЗАПОВЯДАЙТЕ И В КУЛИНАРНАТА ГРУПА
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/1573135982926519/?notif_t=group_activity

Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
09/10/2014 - 0 Comments
09/04/2016 - 3 Comments
17/09/2015 - 0 Comments
Мила Ваня,копирах си рецептата ще я почвам,но мила това със сглобяването и с рязането не мога да си го обесня.
ОтговорИзтриванеМоля те,
Ако имаш снимки на самото изпълнение с рязането на две части,би било много удобно за мен.
Благодаря ти предварително.
Съжалявам за късния отговор.Тук в линка има няколко снимки на направата на мъфините.
ИзтриванеВанче,чудя се какво да направя от твоите рецепти по-напред.Направо ще се побъркам от красоти и вкусотии....
ОтговорИзтриванеЧудни са! Искам да попитам, хартиените капсули готови купени ли са, или са направени от теб?
ОтговорИзтриванеВАЛЕ,КУПЕНИ СА!
ИзтриванеИскам да попитам от къде са купени и как им е наименованието?
ИзтриванеБлагодаря :)
1 000 БРОЙКИ СТРУВАТ 7,20 ЛВ. В НАШИЯ МАГАЗИН. НАЙ- ОБИКНОВЕНИ СА, В "DJUMBO" СЪМ ВИЖДАЛА ЦВЕТНИ И КРАСИВИ.
ИзтриванеЗдравейте,за колко мъфин форми е рецептата? Благодаря:))
ОтговорИзтриванеС точност не мога да кажа,защото аз правих и кифлички от тестото!
ИзтриванеВаня, благодаря ти най-сърдечно за чудесната рецепта!
ОтговорИзтриванеОформих мафините с 2 части, а не с 3, но пак станаха пухкави.
Може да видиш при мене как се получиха:
http://lecker-mit-gerim.blogspot.de/2015/03/hefezopf-ostermuffins-auf-bulgarische.html
ГЕРИ ЧУДЕСНИ СА.РАДВАМ СЕ,ЧЕ СА ТИ ХАРЕСАЛИ.ДА ВИ Е СЛАДКО.
ИзтриванеЗдравейте,благодаря ви за хубавите рецепти,които споделяте,искам да попитам от тази рецепта за мъфини ще мога ли да оформя козунак,благодаря предварително
ОтговорИзтриванеТова е тесто за козунак,но съм оформила мъфинки!
ИзтриванеЗдравейте, бих искала да попитам приблизително колко броя мъфинки излизат по рецептата?
ОтговорИзтриванеПривет, Ваня! Рецептата е чудесна. Току що извадих втората серия от фурната. Направих половин доза и използвах форма с диаметър по-малък от 10 см. Направих 2 с диам. 10 см, но ми се видяха големи и като бройка щяха да са малко, за това взех по-малкия ринг. Получих 11 прекрасни мъфини, 2 от които по-големи. Станаха пухкави, на конци, и много красиви и ефектни като форма. Много благодаря за рецептата. Като всички твои и тази е супер.
ОтговорИзтриванеМного се радвам,че са ви харесали.Тази рецепта ми е свързана с много мили спомени.
ИзтриванеБраво Ваня ,много са хубави и за сетен път се убеждавам ,че бабините рецепти са незаменими!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Мъфините, изглеждат прекрасно и много искам да ги направя, но птеди да се пробвам да попитам колко време да ги пека? Притеснявам се да не ги припека или да останат сурови.
ОтговорИзтриванеНе може ли да се оформят като солените мъфини
ОтговорИзтриванеА да попитам самите чашки за мъфините мажат ли се с олио?
ОтговорИзтриванеЗдравей Ваня, веднъж правих мъфините и използвах швепс и ми станаха прекрасни, но питането ми е каква е идеята на швепса, дали не мога да заменя с газирана вода, за да избегна швепса, защото детето хапва от тях и ми се иска да не го слагам заради подсладителите и оцветителите. Моля те да си кажеш мнението, че мисля да ползвам тази рецепта за Великден сега :).
ОтговорИзтриванеБез проблем, може да използвате и газирана вода. Важно е да е газирано.
ИзтриванеЗдравей Ваня,би ли казала от къде да си купя хартиените форми,защото твоите са по - големи и са супер за козуначените мъфини,другите форми които продават на всякъде за мъфини са много малки.
ОтговорИзтриванеВанче здравей имам въпрос мила ако слагам суха мая колко трябва да сложа 7 грама ли или 3,5 защото 7 грама го дават за 500 грама брашно може да си пробвала сори за тъпият въпрос
ОтговорИзтриване