menu

вторник, 3 март 2015 г.

КОЗУНАЧНИ МЪФИНИ-РЕЦЕПТА ОТ СТАРИТЕ ТЕФТЕРИ НА БАБА



ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО:


4 ЯЙЦА
200 ГР.ЗАХАР
200 ГР.КИСЕЛО МЛЯКО
125 ГР.СВИНСКА МАС /АЗ СЪМ ИЗПОЛЗВАЛА КРАВЕ МАСЛО/
1 МАЯ /42 ГР./
1 Ч.Л.СОЛ
КОРАТА НА 1 ЛИМОН
1 ВАНИЛИЯ
125 МЛ.ШВЕПС ПОРТОКАЛ /АЗ СЪМ ИЗПОЛЗВАЛА ФАНТА ПОРТОКАЛ/
50 МЛ.ПРЯСНО МЛЯКО /ЗА РАЗТВАРЯНЕ НА МАЯТА/
1.250 ГР.БРАШНО/НЕ ДОБАВЯЙТЕ ПОВЕЧЕ  БРАШНО ЗА ДА СТАНАТ ВЪЗДУШНИ.АКО ВИ ЛЕПИ,ПРОСТО ПРИ ОФОРМЯНЕТО РАБОТЕТЕ С ПОВЕЧЕ БРАШНО./


ОЩЕ:

1 ЯЙЦЕ ЗА НАМАЗВАНЕ
МАРМАЛАД
НУТЕЛА
И ДР
МАК ЗА ПОРЪСВАНЕ
ЗАХАР ЗА ПОРЪСВАНЕ

ПРИГОТВЯНЕ:

В ТОПЛОТО ПРЯСНО МЛЯКО РАЗТВОРЕТЕ МАЯТА С 1 С.Л.ОТ ЗАХАРТА И 1 С.Л.ОТ БРАШНОТО.ОСТАВЕТЕ ДА ШУПНЕ.
РАЗБИЙТЕ ЛЕКО ЯЙЦАТА С ВИЛИЦА.
В ТЯХ ДОБАВЕТЕ ЗАХАР,ВАНИЛИЯ,ШВЕПС,ПОЛОВИНАТА ОТ РАЗТОПЕНОТО МАСЛО /ДРУГАТА ПОЛОВИНА ЗА ИЗМЕСВАНЕ/,КОРАТА НА ЛИМОН,ШУПНАЛАТА МАЯ,КИСЕЛО МЛЯКО И РАЗБЪРКАЙТЕ.В ДРУГ СЪД ПРЕСЕЙТЕ БРАШНОТО С 1 Ч.Л.СОЛ И ГО ДОБАВЕТЕ КЪМ ТЕЧНИТЕ СЪСТАВКИ /СМЕСТА ОТ ЯЙЦА/.
ЗАМЕСЕТЕ МЕКО ТЕСТО,КАТО В НЕГО ПОСТЕПЕННО ДОБАВИТЕ И ОСТАНАЛОТО МАСЛО.ОСТАВЕТЕ ТЕСТОТО НА ТОПЛО ДА ВТАСА.
ВТАСАЛОТО ТЕСТО РАЗТОЧЕТЕ НА КОРА 5 ММ.ВАДЕТЕ КРЪГОВЕ С ЧАША /10 СМ./.
РЕДЯТ СЕ В РЕДИЧКА ПО З КРЪГА,КАТО СЕ ЗАСТЪПВАТ ПО-МАЛКО.МОЖЕ ДА СИ СЛОЖИТЕ ПЛЪНКА ПО-ЖЕЛАНИЕ.НАВИВАТЕ НА РУЛО И ПОЛУЧЕНАТА ФОРМА СЕ РАЗРЯЗВА НА ДВЕ ЧАСТИ ПО-СРЕДАТА.ПОЛУЧАВАТЕ 2 ЧАСТИ.ОТ СЛЕДВАЩОТО НАПРАВЕНО ПО-СЪЩИЯ НАЧИН ВЗЕМАТЕ ОЩЕ ЕДНА ЧАСТ.
ЗА ЕДИН МЪФИН ВИ ТРЯБВАТ ТРИ ЧАСТИ.РЕДЕТЕ ГИ EДНА ДО ДРУГА,И ТАКА ЗАЕДНО ГИ ВЗИМАТЕ И ГИ ПРЕХВЪРЛЯТЕ В МЪФИН ФОРМАТА.СЛЕДВАЩИТЕ СЕ ПРАВЯТ ПО-СЪЩИЯ НАЧИН.ПОРЪСВАМ ГИ СЪС СТАФИДИ.ОСТАВЯМЕ ГИ ДА ВТАСАТ.
НАМАЗВАТ СЕ С РАЗБИТО ЯЙЦЕ И ПОРЪСВАТ СЪС ЗАХАР.ПЕЧЕМ НА 180 ГРАДУСА.

ЗАПОВЯДАЙТЕ И В КУЛИНАРНАТА ГРУПА
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/1573135982926519/?notif_t=group_activity



ТАЗИ СНИМКА Е ОТ ДРУГИ ТЕСТЕНИ ИЗДЕЛИЯ,НО ПРИНЦИПА Е СЪЩИЯ САМО,ЧЕ С ТРИ КРЪГА.НАВИВА СЕ НА РУЛО,И СЕ РЕЖЕ ПО-СРЕДАТА.


































24 коментара:

  1. Мила Ваня,копирах си рецептата ще я почвам,но мила това със сглобяването и с рязането не мога да си го обесня.
    Моля те,
    Ако имаш снимки на самото изпълнение с рязането на две части,би било много удобно за мен.
    Благодаря ти предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам за късния отговор.Тук в линка има няколко снимки на направата на мъфините.

      Изтриване
  2. Ванче,чудя се какво да направя от твоите рецепти по-напред.Направо ще се побъркам от красоти и вкусотии....

    ОтговорИзтриване
  3. Чудни са! Искам да попитам, хартиените капсули готови купени ли са, или са направени от теб?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Искам да попитам от къде са купени и как им е наименованието?
      Благодаря :)

      Изтриване
    2. 1 000 БРОЙКИ СТРУВАТ 7,20 ЛВ. В НАШИЯ МАГАЗИН. НАЙ- ОБИКНОВЕНИ СА, В "DJUMBO" СЪМ ВИЖДАЛА ЦВЕТНИ И КРАСИВИ.

      Изтриване
  4. Здравейте,за колко мъфин форми е рецептата? Благодаря:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С точност не мога да кажа,защото аз правих и кифлички от тестото!

      Изтриване
  5. Ваня, благодаря ти най-сърдечно за чудесната рецепта!
    Оформих мафините с 2 части, а не с 3, но пак станаха пухкави.
    Може да видиш при мене как се получиха:
    http://lecker-mit-gerim.blogspot.de/2015/03/hefezopf-ostermuffins-auf-bulgarische.html

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ГЕРИ ЧУДЕСНИ СА.РАДВАМ СЕ,ЧЕ СА ТИ ХАРЕСАЛИ.ДА ВИ Е СЛАДКО.

      Изтриване
  6. Здравейте,благодаря ви за хубавите рецепти,които споделяте,искам да попитам от тази рецепта за мъфини ще мога ли да оформя козунак,благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е тесто за козунак,но съм оформила мъфинки!

      Изтриване
  7. Здравейте, бих искала да попитам приблизително колко броя мъфинки излизат по рецептата?

    ОтговорИзтриване
  8. Зюмбюлка Братанова6 февруари 2016 г. в 13:39

    Привет, Ваня! Рецептата е чудесна. Току що извадих втората серия от фурната. Направих половин доза и използвах форма с диаметър по-малък от 10 см. Направих 2 с диам. 10 см, но ми се видяха големи и като бройка щяха да са малко, за това взех по-малкия ринг. Получих 11 прекрасни мъфини, 2 от които по-големи. Станаха пухкави, на конци, и много красиви и ефектни като форма. Много благодаря за рецептата. Като всички твои и тази е супер.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам,че са ви харесали.Тази рецепта ми е свързана с много мили спомени.

      Изтриване
  9. Браво Ваня ,много са хубави и за сетен път се убеждавам ,че бабините рецепти са незаменими!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Мъфините, изглеждат прекрасно и много искам да ги направя, но птеди да се пробвам да попитам колко време да ги пека? Притеснявам се да не ги припека или да останат сурови.

    ОтговорИзтриване
  11. Не може ли да се оформят като солените мъфини

    ОтговорИзтриване
  12. А да попитам самите чашки за мъфините мажат ли се с олио?

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей Ваня, веднъж правих мъфините и използвах швепс и ми станаха прекрасни, но питането ми е каква е идеята на швепса, дали не мога да заменя с газирана вода, за да избегна швепса, защото детето хапва от тях и ми се иска да не го слагам заради подсладителите и оцветителите. Моля те да си кажеш мнението, че мисля да ползвам тази рецепта за Великден сега :).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Без проблем, може да използвате и газирана вода. Важно е да е газирано.

      Изтриване
  14. Здравей Ваня,би ли казала от къде да си купя хартиените форми,защото твоите са по - големи и са супер за козуначените мъфини,другите форми които продават на всякъде за мъфини са много малки.

    ОтговорИзтриване
  15. Ванче здравей имам въпрос мила ако слагам суха мая колко трябва да сложа 7 грама ли или 3,5 защото 7 грама го дават за 500 грама брашно може да си пробвала сори за тъпият въпрос

    ОтговорИзтриване

Zu-zu погачице