menu
!doctype>
неделя, 20 декември 2015 г.
БАКЛАВА "ГНЕЗДАТА НА СЛАВЕЯ"
ПРОДУКТИ:
500 ГР.КОРИ ЗА БАКЛАВА
400 ГР.СМЛЕНИ ОРЕХИ
125 ГР.МАСЛО+50 МЛ.ОЛИО
ЗА СИРОП:
700 ГР.ЗАХАР
ВОДА
3 ПАКЕТЧЕТА ВАНИЛОВА ЗАХАР
за декорация:
шам фъстък
смлени орехи
кокосови стърготини
ПРИГОТВЯНЕ:
В ТЕНДЖЕРА НА КОТЛОНА СЛОЖЕТЕ ЗАХАР И ДВА ПРЪСТА ВОДА НАД ЗАХАРТА.СЛЕД ЗАВИРАНЕ ВАРЕТЕ СИРОПА 15 МИН.ОТСТРАНЕТЕ ОТ КОТЛОНА И ДОБАВЕТЕ ВАНИЛОВА ЗАХАР.ОСТАВЕТЕ ДА ИЗСТИВА.
РАЗТОПЕТЕ НА БАВЕН КОТЛОН МАСЛО С ОЛИО.
ОТВОРЕТЕ КОРИТЕ ЗА БАНИЦА. РАЗРЕЖЕТЕ НА 4 ЕДНАКВИ ПРАВОЪГЪЛНИКА. 2 ОТ ТЯХ ПОКРИЙТЕ С КЪРПА ИЛИ СТРЕЧ ФОЛИО, ДА НЕ ИЗСЪХВАТ.
1/3 ОТ ВСЕКИ ЛИСТ НАМАЗВАТЕ СЪС СМЕС ОТ МАСЛО И ОЛИО.ПОРЪСВАМЕ НА НЕ НАМАЗАНАТА ЧАСТ СЪС СМЛЕНИ ОРЕХИ.ТУК ИДВА НА ПОМОЩ ПРЪЧКАТА ОТ ЗАКАЧАЛКАТА /МОЖЕ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ И КИТАЙСКИТЕ ДЪРВЕНИ ПРИБОРИ ЗА ХРАНЕНЕ/.
НАВИВАТЕ ОКОЛО ПРЪЧКАТА,КАТО ЗАПОЧВАТЕ ОТ СТРАНАТА ПОРЪСЕНА С ОРЕХИ.НАБИРАТЕ КОРИТЕ И ИЗВАЖДАТЕ ПРЪЧКАТА.РАЗРЯЗВАТЕ ВСЯКА НА ДВЕ РАВНИ ЧАСТИ И СЪБИРАТЕ В КРЪГ.РЕДИТЕ БАКЛАВИЧКИТЕ В ТАВА 32 СМ,КАТО ЗАПОЧВАТЕ ОТ СРЕДАТА.ПО СЪЩИЯ НАЧИН НАПРАВЕТЕ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ.ОСТАНАЛАТА СМЕС ОТ ОЛИО И МАСЛО СИПЕТЕ В/У БАКЛАВИЧКИТЕ.ПЕЧЕТЕ НА В ЗАГРЯНА ФУРНА НА 170 ГРАДУСА ОКОЛО 10 МИН.СЛЕД ТОВА НАМАЛЕТЕ ФУРНАТА НА 140 ГРАДУСА И ПЕЧЕТЕ ДО ГОТОВНОСТ.ТОПЛАТА БАКЛАВА СИРОПИРАЙТЕ С НАПРАВЕНИЯ ПОЧТИ ХЛАДЕН СИРОП.
В СРЕДАТА НА ВСЯКА БАКЛАВИЧКА СЛОЖЕТЕ НАРЯЗАН НА СИТНО ШАМ ФЪСТЪК /СМЛЕНИ ОРЕХИ ИЛИ КОКОСОВИ СТЪРГОТИНИ/.
ЗАПОВЯДАЙТЕ В КУЛИНАРНАТА ГРУПА
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Баклавата е фантастична!Прекрасни снимки, прекрасно представяне.......като за начинаещи.Няма как да не се получи....Да, това е моята баклава за Коледа- малки"Саралийки".
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
Има ли значение дебелината на корите?Тук показаните вероятно не са от най-тънките.
Благодаря!Очарователна и усмихната вечер!
Препоръчвам използването на кори за баклава.Тези кори са по-тънки и влажни.Не се пукат при навиване в кръг.Благодаря и весели празници.
ИзтриванеБлагодаря!Благодаря за съвета,благодаря за подареното вълшебство/баклавичката е вълшебна/.....
ОтговорИзтриванеВесели празници и мноооо....го, много настроение!
Ваня, четох за фин десерт от крема сирене, сметана,целувки и сладко(по избор).Мисля, че трябва да има и желатин.Моля,публикувай нещо подобно.Благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеНевероятни баклавички! Непременно ще ги пробвам. Ваня, правиш страхотни неща, поздравления и успешна нова година в същия дух! Мария
ОтговорИзтриване