menu

понеделник, 22 февруари 2016 г.

Бутер погача





Продукти:

1 кг.брашно
500 мл.прясно мляко
42 гр.прясна мая
1 яйце
150 мл.олио
2 с.л.захар
1 с.л.сол

Още:

250 гр.меко масло
1/2 ч.л.сол
6 жълтъка /не съм се объркала/

Приготвяне:

В 250 мл.от топлото прясно мляко разтворете мая,захар и 2 с.л.от брашното. Оставете да шупне.
В съд добавете яйце,олио,останалото прясно мляко,шупналата мая. С постепенно добавяне на брашно смесено със сол замесете меко тесто. Оставете го в топла фурна да втаса.
Втасалото тесто разделете на 3 равни части. Оформете топчета и ги оставете 10 мин.да починат.
През това време разбийте с миксер меко масло,сол и жълтъци. Оставете настрани.
Взимате първото тесто и разточвате тънка,правоъгълна кора 0,5см.и дълга около 40 см. Намазвате с 1/3 от сместа с масло и навивате на стегнато руло. Разрязвате на 8 равни части и ги редите едно до друго,в тава 28-30 см.с хартия на дъното. По същия начин направете и останалите две теста. Оставете погачата покрита в топла фурна за 30 мин. Махнете кърпата от погачата и включете фурната на 180 градуса. Печете до готовност.

Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/





























Извор-Лиляна Илиева Кулинарика

6 коментара:

  1. Браво ,много хубава рецепта.Видях я в Журнал за жената Златна бутер погача - едно парченце няма да ви е достатъчно!!!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Ваня, здравей! Искам да те попитам, тъй като ми предстои повод мисля да проготвя тази погача, но въпроса ми е може ли от вечерта да я направя, ще се задуржили мека на другия ден? Тъй като съм на работа и няма как да я направя на момента! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. След хубаво охлаждане ще я сложиш в чиста кесия. Ние три дена ядохме от нея и беше съвършена.

      Изтриване
  3. Здравейте, Ваня!
    И аз искам да я направя за почерпка на работа на другия ден. Въпроса ми е , ако сложа сирене и кашкавал вътре в рулото дали няма да остане клисава? Идеята е когато си отчупи човек парче да има нещо вътре, да не е само тесто.
    Поздрави и хубав ден,
    Юлияна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, може да сложите плънка по ваш избор, няма да остане клисава.

      Изтриване
  4. Здравей Ваня! Днес направих бутер погачата, която стана перфектна на вкус, но не всичките "топки" се надигнаха еднакво. Част от тях се вдигнаха повече от други. По принцип втория път не съм я слагала да втаса в печката, а до топлия котлон. Това ли е грешката ми? Благодаря за отговора

    ОтговорИзтриване

Zu-zu погачице