menu
понеделник, 4 април 2016 г.
Избелване на Великденски яйца
Предполагам Ви се е случвало да не можете да намерите бели яйца за боядисване на Великден. Предлагам Ви лесен начин за избелване на яйца с кафяви черупки, за да постигнете максимален ефект при боядисване с природни бой или украса с декупаж-салфетна техника,но дори и стандартния начин за боядисване с листа и тревички, памук и други е за предпочитане с бели яйца.
Продукти:
вода и оцет в равни количества 1:1
яйца
чиста гъбичка
Приготвяне:
Сложете яйцата в съд в който ще ги варите. Количеството на яйцата по ваше желания.
Налейте смес от оцет и вода 1:1 толкова колкото да ги покриете 2-3 пръста. Варете след завиране 7 мин. По време на варене се образува пяна, която трябва да обирате с лъжица. Оставете яйцата в съда с вода и оцет където сте ги варили 15 мин. След това под течаща, студена вода всяко едно яйце, почиствате с острата страна на чиста гъбичка. Редете избелените яйца на кухненска салфетка и всяко едно подсушете.
Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/
Следват снимки на избелени яйца и боядисване с ориз.
извор-Кулинарика
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
06/10/2015 - 0 Comments
23/05/2023 - 0 Comments
04/02/2016 - 0 Comments
Малкото шишенце каква боя е?Сигурно съм пропуснала да забележа в супермаркетите?!Вероятно става и с наситен концентрат на обикновена боя за яйца? Антоанета Шиникова
ОтговорИзтриванеТази боя не помня от къде е купена, но може и с концентрат обикновена боя.
Изтриванеа не е ли много 7 мин за варене да не посинеят
ОтговорИзтриванеАз толкова ги варя, но вие може да ги варите и 5 мин.
Изтриванеблагодаря Ви
ИзтриванеЯйцата не омекват ли от оцета? Можв би тъп въпрос, но не съм много наясно и дали това не вреди на вкусовите качества? :)
ОтговорИзтриванеЧерупката на яйцата не се променя и оцета с нищо не вреди на вкусовите качества.
ИзтриванеМоят въпрос произлиза от факта че за първи път ще боядисвам яйца сама и не съм много веща, но съм чувала че яйцата трябва да са горещи за да хване добре боята; след като сме ги сварили предварително и измили със студена вода, това няма ли да попречи? Благодаря предварително и се извинявам ако въпросът ми е глупав :)
ОтговорИзтриванеДа, има такива видове боя при, който яйцата трябва да са топли. В този случай ги измийте с топла вода, колкото може да търпи ръката ви.
ИзтриванеИма ли значение какъв ще е оцета?
ИзтриванеЯйцата може да се залеят с вряла вода за да се затоплят ,или боята да се разтвори с топла вода .
ОтговорИзтриванеЯйцата няма да станат сини отвътре,ако веднага след
ОтговорИзтриванекато сме ги сварили ги сложим под течашта студена вода. Но тук пише,че се държът в топлата вода още поне 15 мин.
Яйцата никога не стават със зелен жълтък, ако във водата за варене сложите сол, а оцета заздравява черупката, прави я по-плътна, изпитано!
ИзтриванеЗдравей Ваня!Може ли при варенето да се добави и сол?
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
В рецептата не се слага сол при варенето, но вие ако искате пробвайте.
ИзтриванеА не стават ли черупките по-меки от тази процедура?
ОтговорИзтриванеИ аз също мисля че оцета разяжда горният слой на черупката затова те стават бели
ОтговорИзтриванеЯйцата няма ли да се спукат като след врялата вода веднага ги измиваме със студена
ОтговорИзтриванеЗдравей, Ваня :)
ОтговорИзтриванеКолко пъти си пробвала тази рецепта? Как се снабди с нея? Търсих доста, за да намеря допълнителна информация, но единственото, което откривам е, че с оцет можеш да си направиш "подскачащо" яйце, т.е. от оцета яйцето се "гумира"....Тази година ударих на камък с белите яйца...а по принцип правя декопаж за което е задължително да са бели, иначе се губи красотата :) От беглите ми познания си мисля, че или самото яйце става по-жилаво или черупката по-крехка...Не съм скептик, но моля обясни още малко, защото виждам, че и други се двоумят като мен :)
Благодаря ти и ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!
Тони
Здравей Тони. Рецептата е изпробвана многократно. Оцета с нищо влияе на черупката и вкуса на яйцата. Поздрави и весели празници.
ИзтриванеПонеже никой не е писал дали е пробвал :) Да се отчета - ИМАМ СНЕЖНО БЕЛИ ЯЙЦА. Черупката си е нормална, вкусовите качества не са променени (счупих едно за проба).
ОтговорИзтриванеВаня, Благодаря ти!
Весели празници още веднъж на теб и всички посещаващи темата! :)
Споделям това, което Антоанета е написала. Ваня, благодаря за прекрасния съвет - вече никога няма да обикалям за бели яйца - ще си ги "произвеждам". :) :) :)
ОтговорИзтриванеСтават много хубави.Изпробвах този метод и вече всяка година ще ги избелвам.Благодаря за рецептата! :)
ОтговорИзтриванеИзпробвах този метод миналата година и съм изключително доволна! Благодаря Ваня за прекрасните идеи и рецепти!
ОтговорИзтриване