menu
неделя, 24 април 2016 г.
Плетена питка
Продукти:
600-650 гр. брашно
125 мл. прясно мляко
125 мл. топла вода
1 яйце+1 белтък
50 гр. кисело мляко
50 мл. олио
25 гр. прясна мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
Още:
70 гр. меко масло
1 жълтък за намазвате
Приготвяне:
В топла вода разтворете мая, захар и малко брашно. Оставете да шупне.
Смесете топло прясно мляко, яйце, белтък, кисело мляко, олио, шупналата мая и постепенно добавете смесено брашно със сол, до замесване на меко тесто. Оставете тестото 15 мин. да си почине.
Разделете на 4 равни части и оформете топчета.
Всяко топче разточвате на широчина 24 см. Редите ги една върху друго, като между всяко мажете с меко масло. На последното разточено тесто не мажете масло.
В средата сложете една малка чашка за ракия. Тя ще е ориентир докъде ще режете. Режете на 8 части, като за кифлички. Всяка получена част разрязвате на три и сплитане на плитка. По същия начин направете и останалите. След това с нож разрязвате до края и получавате 8 сплетени части. Редите ги една до друга в съд 22-24 см, в моя случай тенджера 22 см. намазана с меко масло и посипана с брашно, на дъното с хартия. Оставете да втаса, намажете с жълтък и печете на 170 градуса.
Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
21/10/2019 - 2 Comments
27/02/2016 - 1 Comments
25/03/2020 - 0 Comments
Разкош.Непременно ще я направя.С нетърпение чакам всяка една твоя рецепта.Браво.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви.
ИзтриванеImam edin vupros nqmam tocilka s kakvo moga da zamenya?
ОтговорИзтриванеМисля, че едно шише ще свърши работа.
ИзтриванеНевероятна си, отново!
ОтговорИзтриванеБлагодаря.
ИзтриванеВаня,божествено изглежда и тази твоя питка. Ще я направя непременно за Великден.
ОтговорИзтриванеНяма нещо,което да съм правила по твоя рецепта и да не са си ''облизали''пръстите опиталите. Последно правих шоколадовата торта. Нямах толкова шоколад и замених крема, но пак си стана абсолютен разкош!:)
Благодаря. Весели празници.
ИзтриванеТези дни ще я направя. Формата на питката е много добре обяснена и е лесна, страхотно изглежда! Благодаря :)
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви харесва.
ИзтриванеВъзхитена съм от дарбата Ви, в кулинарството! Всичко, което съм направила, благодарение на Вас, е неописуемо вкусно! БЛАГОДАРЯ :)
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря.
ИзтриванеЗлатни ръце има тази госпожа!БРАВО!Възхитена съм!!!Пожелам Ви дълго да живеете и бавно да стареете!Бъдете жива и здрава!Благодаря за хубавите рецепти!
ИзтриванеВаня, всичките ти рецепти са супер. Правила съм доста от питките, всички стават без грешка. Тази ме заинтригува много и чакам с нетърпение събота, за да я направя за празника. Благодаря за твоята изобретателност и пожелавам светли Великденски празници на теб е семейството ти. Продължавай да твориш и да ни радваш.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за доверието. Весели Великденски празници. Бъдете здрави.
ИзтриванеНАИСТИНА ИЗГЛЕЖДА ЧУДЕСНО ТОЗИ КОЗУНАК НА СНИМКАТА - МИЛА ВАНЯ.
ОтговорИзтриванеБЛАГОДАРЯ ЗА РЕЦЕПТАТА. ЩЕ СЕ ОПИТАМ И АЗ ДА Я НАПРАВЯ. ПИТКИ ПРАВЯ СЪС СИРЕНЕ, КОИТО СА ВЪРХА.ЕДИН ПЪТ СЕ ОПИТАХ ДА ПРАВЯ КОЗУНАК, НО НЕ СТАНА, ИЗГЛЕЖДА НЕ ВСИЧКО СЕ ОТДАВА НА
ЧОВЕК . ВИНАГИ Е ТАКА. ПАК ЩЕ СЕ ОПИТАМ. ДАНО ДА СТАНЕ ТОЗИ ПЪТ.
Предполагам,че ако се направи с козунначено тесто пак ще се получи.Как мислите?
ОтговорИзтриванеЩе стане и с козуначено тесто.
ИзтриванеВаня,впечатлен съм от рецептите,който предлагаш и тази питка ме заинтригува.На 27 май дъщеря ми има бал и мисля,че,тази питка,ще изненада гостите ми приятно.
ОтговорИзтриванеVanq, blagodarq za strahotnata rezepta!
ОтговорИзтриванеPitkata stana neveroqtna, kakto na vid, taka i na vkus.
Разкошна е
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта сутринта я правих за 1 пьт ☺☺☺☺☺Благодаря за рецептата☺
ОтговорИзтриванеСтрахотна питка!
ОтговорИзтриванеА ще се получи ли,ако между корите добавя и сиренце?
ОтговорИзтриванеДа, ще се получи.
ИзтриванеИ моята се пече няма да е като твоята,но отдавна и се точа да я пробвам между корите сложих и препечен сусам че да видим какво съм направила
ОтговорИзтриванев момента моята се пече,после след дегустацията ще кажа какво съм направила
ОтговорИзтриванеСтана невероятна,и на вид и на вкус-Благодаря за рецептата
ОтговорИзтриванеНаправих питката. Коментарите на всички опитали я бяха еднакви ..."уникална"...
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ваня!
Самата ти си уникална!:)
Щях да приложа снимка, но не виждам как.
Поздрави!
Радвам се, весели празници.
ИзтриванеЗдравейте Ваня,
ОтговорИзтриванестава ли прясната мая да се замени със суха и какъв би бил грамажът ако това е възможно?
Благодаря предварително и весело посрещане на Новата години !
Замете с 1 пакетче суха мая. Весело посрещане на Новата година и благодаря за доверието.
ИзтриванеВаня, на вентилатор ли печеш питките?
ОтговорИзтриванеДа, винаги с вентилатор!
ИзтриванеКолко сантиметра да е тавата?
ОтговорИзтриванеПитката е страхотна!!! Ако ползвам суха мая какво количество трябва да сложа?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, ще пробвам питката още тази седмица! Искам само да Ви попитам съдът, в който сте правили вашата питка с какъв диаметър е и дали е някакъв по-необичаен. Така като гледам моите тави ще са големи и мисля да пробвам във формата за торта.
ОтговорИзтриванеЧудесна рецепта! Получи се страхотна! За пореден път се убеждавам, че рецептите в блога са прекрасни и уникално вкусни! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗдравейте,мога ли да увелича захарта да се получи сладка пита?
ОтговорИзтриванеА тенджерата каква височина е? Има ли значение?
ОтговорИзтриванеУникална е Браво Ваня
ОтговорИзтриване