menu

събота, 31 март 2018 г.

Празнична питка






Продукти:

300 мл. прясно мляко
1 кубче мая  / 42 гр. /
200 мл. топла вода
50 мл. олио
1 с.л. захар
1 с.л. сол
900 гр. брашно

Още:

80 гр. меко масло
1 яйце за намазване

Приготвяне:

В 100 мл. от топлото прясно мляко добавете мая, захар и 2 с.л. от брашното. Оставете да шупне.
В останалото пресято брашно добавете сол, останалото прясно мляко, топла вода, олио и шупналата мая. Замесете меко тесто. Оставете да втаса.
Втасалото тесто разделете на 20 равни части. Оформете топчета. Всяко топче разточете на кръгла кора 10 см. Редите едно върху друго по 4, като между всяко мажете с меко тесто, само на последното четвърто, не. Получената " камарка ", разточвате на кора с голимина една педя.Разрязвате на 4, като за кифлички.На всеки триъгълник направете разрез, 2 см. Върхът на триъгълника промушвате два пъти през отвора. Още с първото промушване, останалите ъгли на тестото от само себе си се прибират на вътре. Така получените фигури редите в тава 28 см., с хартия, като ги редите обратно на часовниковата стрелка и всяко връхче, подпъхвате в отвора на първото сложено. По същия начин направете и останалите.В средата сложете едно яйце увито във фолио или хартия за печене / след това яйцето е готово за консумация /. Без да втасва, намажете с леко разбито яйце и печете в зягряна фурна на 180 градуса, до готовност.
След готовност на мястото на яйцето, може да сложите боядисано яйце.

Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/





















Vanya_Djordjevich

4 коментара:

  1. Е Ваня,най накрая. Липсваше поне на мен. Страхотна пита.
    Светли празници ти желая.
    Катя

    ОтговорИзтриване