menu

събота, 12 май 2018 г.

Бърза шам-пита






Продукти за блата:

6 жълтъка
6 с.л. захар
6 с.л. олио
6 с.л. прясно мляко
6 с.л. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер

Продукти за шам:

6 белтъка
щипка сол

24 с.л. захар
180 мл. вода

Приготвяне:

Включете фурната на 160 градуса с вентилатор.
Разбийте жълтъци със захар до побеляване. Добавете олио, прясно мляко и смесено брашно с бакпулвер. След всяко добавяне разбърквате. Получената смес сипете във форма за торта 24-26 см., на дъното с хартия за печене. Печете в загряна фурна, до готовност.
Веднага сложете на котлона 24 сл. захар+180 мл. вода. След завиране варете 2-3 мин.
През това време разбийте белтъци с щипка сол. Врящият сироп сипвайте в разбитите белтъци на тънка струйка, като разбърквате с миксера. Разбърквате до получаване гладък, лъскав крем. колкото повече разбивате, толкова по-добре. Аз разбивах, до готовност на блата. Готовият блат, извадете от фурната. Махнете хартията, върнете ринга на формата и сипете белтъчният крем. Изравнете и върнете във фурната за 2-3 мин, само колкото да се зачерви отгоре. Извадете от фурната и махнете ринга на формата. Охладете на стайна температура и след това в хладилник.
По желание , може да използвате и шоколадова глазура.

Чудесна е и топла. Препоръчвам!

Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/



























Vanya_Djordjevich

4 коментара:

  1. Здравейте, Ваня!!! Тази рецепта звучи много интересно, както повечето Ваши рецепти, на които съм голям фен! :) Само не виждам количеството брашно при жълтъците, може би и то е 6 с.л. :)! Желая успех и нови вдъхновения :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, добавих и брашното е 6 с.л.. Поздрав

      Изтриване
  2. Вчера я сътворих и останах очарована от резултата. Стана много бързо, доста ефектна и вкусна. Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  3. Направих я,но кремът стана рядък и след изпичането и охлаждането стана колкото блата.Защо?

    ОтговорИзтриване