menu

неделя, 14 октомври 2018 г.

Пухкави понички с дупка






Продукти:

60 мл. прясно мляко
20 гр. прясна мая
3 с. л. захар

около 400 гр. брашно
щипка сол
1 пакетче ванилова захар
кората на 1 лимон
3 с.л. разтопено масло
2 жълтъка
150 мл. прясно мляко

Още:

олио за пържене
пудра захар за поръсване
мармалад и сладко по ваш вкус

Приготвяне:

В 60 мл. топло, прясно мляко добавете захар и мая. Оставете да се активира.
В 300 гр. от брашното добавете сол, ванилова захар, кората на един лимон, жълтъци, разтопено масло, останалото прясно мляко, шупналата мая и замесете меко, лепкаво тесто. Останалото брашно, добавяйте постепенно, но не прекалявайте, за да се получат пухкави и меки понички. Ако лепи, това да не Ви притеснява, просто при оформяне се работи с повече брашно. Оставете да втаса на топло, около 40 мин.
Втасалото тесто, без да примесвате, разделяте на 12 равни части. Оформете топчета и ги покрийте за 10 мин. След това в средата, с върха на пръстите си оформете дупки така, че да получите дебел кант. Покрийте отново. През това време загрейте олио на средна температура. Пържете и от двете страни, като преди да ги пуснете в олиото, отново леко с върха на пръстите оформяте дупката и канта. Вадете на кухненска салфетка. Още топли посипете обилно с пудра захар и в дупката, напълнете със сладко по ваш вкус.

Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/




















Vanya_Djordjevich

1 коментар:

  1. Здравейте,Ваня!Както винаги поредната уникална рецепта,която ще пробвам.Следя ви с голям интерес и благодаря за споделените рецепти.

    ОтговорИзтриване

Zu-zu погачице