menu

неделя, 31 март 2019 г.

Вълшебен козунак


С моето брашно, резултата Ви е гарантиран. Препоръчвам 👇

 В. Дж.

Продукти: / чаша 250 мл. /

8 бр. яйца
280 гр. захар
1 кубче мая / 42 гр. /
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. топла вода
5 с.л. олио
250 гр. свинска мас
кората на два лимона
2 пакетчета ванилова захар
1/2 ч.л. сол
около 1.800 кг. брашно

Още:

меко масло
конфитюр
около 300 гр. локум
стафиди / предварително накиснати в ром /
захар за поръсване
1 яйце за намазване

Замесване на тестото:

В съд натрошете мая, 3 с.л от захарта и 2 с.л. от брашното. Добавете топлото прясно мляко, разбъркайте и оставете да шупне.
Разделете белтъци от жълтъци.
Разбийте белтъците + 5 с.л. от захарта на сняг, но не съвсем, нека да остане хубава кремообразна смес / не пяна /.
В жълтъците добавете останалата захар, лимоново кора, ванилова захар. Разбъркайте и добавете, олио, кисело мляко, топла вода / не гореща / , шупналата мая и разбитите белтъци. Към получената смес, започвате да добавяте по- малко пресято брашно смесено със сол, като първоначално използвате бъркалка / или с миксер / и продължавате на ръка или с приставката за тесто на миксера. След като сте замесили хубаво гладко тесто / с 1.800 кг. брашно /, започвате да измесвате тестото със свинска мас, като добавяте по-малко. Повече нищо не добавяте, покривате със стреч фолио или с кърпа и оставяте да втаса .













Оформяне:

От тази доза, аз съм направила:
1-1 козунак, от 1 кг. тесто с локум.
2- 12 мъфини с масло и конфитюр / всяко топче 75 гр. тесто /
3- 1 козунак, от 1.300 кг. тесто с локум и стафиди.

Следете как съм ги направила по долу, стъпка по стъпка.

Оформяне на козунак, за форма 11-30 см. с 1 кг. тесто:

Разточете топчето тесто на правоъгълна кора 40- 30 см. На страната към вас, добавете ситно нарязан локум / много /. На срещуположната страна на вас, добавете стафиди. Започвате да навивате на руло и от двете страни така, че да се срещнат в средата. Получената форма започвате на увивате и прехвърляте във намазана форма 11-30 см. с масло и посипана с брашно, за по сигурно. Покрийте и оставете на страни да втаса. След като втаса, намажете с леко разбито яйце, поръсете обилно със захар и печене в загряна фурна на 170 градуса, до готовност.








Оформяне на мъфини , 12 бр.:

Направете 12 топчета тесто, всяко 75 гр. Покрийте / без да втасва  /
Вземате едно топче, разточвате елипсовидно. Намазвате с меко масло и много малко конфитюр. Започвате да навиват на руло по широката част. Разрязвате по дължина на рулото, но не до края. Сплитате двете части, една около друга, завивате на охлюв и редите в мъфини капсули. Оставете да втасат. Намажете с леко разбито яйце. Поръсете със захар и печете в загряна фурна на 170 градуса, до готовност.











Оформяне на кръгъл козунак, форма 23 см.

Останалото тесто 1.300 кг., разточвате на голяма правоъгълна кора. На страната към вас, добавете ситно нарязан локум. На срещуположната страна на вас, добавете стафиди. Започвате да навивате на руло и от двете страни равномерно, като едновременно навивате и разширявате на страни. Като се срещнат в средата, разрязвате на две, да се разделят. Всяка час започвате да увивате, но и разтягате нежно. Получените две, равни части сплитате една около друга, навивате на охлюв и прехвърляте във форма за торта 23 см., намазана с меко масло и посипана леко с брашно / или хартия за печене /. Оставете да втаса, намажете с леко разбито яйце, посипете със захар и печете в загряна фурна на 170 градуса, до готовност.

















Правоъгълната форма и мъфини формата, съм пекла заедно в едно и също време. При нужда покрийте с хартия за печене.
































Авторска рецепта! Всякакво копиране на текст и снимки, забранени!


Рецептата изпробваха:

Мила Мечева 






Vanya_Djordjevich

29 коментара:

  1. Е няма такава красота....а за вкуса нямам никакво съмнение... Каквото и да съм пробвала Ваня от твоите рецепти става просто.... БОЖЕСТВЕНО !!!

    ОтговорИзтриване
  2. Златни ръце имаш , Ваня! Да си жива и здрава и да твориш още нови и вкусни рецепти!

    ОтговорИзтриване
  3. Перфектни! Бъдете жива и здрава, благодаря за споделената рецепта! Цвета

    ОтговорИзтриване
  4. Може ли да се замени свиската мас с чисто масло ?

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте! Трябва ли да се има предвид нещо по-различно, ако се сложи вътре течен шоколад или бадеми? Благодаря предварително! Сайтът Ви е чуден :)

    ОтговорИзтриване
  6. Божествен козунак невероятен.

    ОтговорИзтриване
  7. Направих ги с локум и стафиди и един с мармалад.Станаха уникални,много пухкави и с мнооого конци.Прекрасна сте Ваня.Бъдете жива и здрава.

    ОтговорИзтриване
  8. Велика си Ваня! Винаги невероятни рецепти. Уникални козунаци сътворих.
    Бъди Благословена! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  9. Уникална рецепта!До сега всички опити за козунак ми бяха неуспешни,вече си мислех че проблема е в мен��Но с този рецепта имам прекрасни козунаци!Огромно БЛАГОДАРЯ,Ваня!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Невероятно лесна за изпълнение рецепта, точно за начинаещи, като мен! Станаха превъзходни!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте, благодаря, че направихте Великден вълшебен с вашата рецепта за козунак. Правихме вълшебния козунак и като козуначено руло, във всякаква вариация е супер. Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване
  12. Магьоснице-още едно чудо ни поднасяш !Благодаря ти,за щедростта и търпението,с които ни учиш как и ние да радваме любимите си хора с тези невероятни вкусотии !Господ здраве да ти дава !

    ОтговорИзтриване
  13. Ваня, както винаги си неотразима! Златни ръце, невероятен резултат! Аз като една жена, никога не месила козунак, искам да попитам: колко време месиш тестото с маста? Чувала съм за часове, удряне по масата и какво ли още не! Кажи каква е истината? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  14. Току-що направих половин доза.Нямах свинска мас и я замених с краве масло.Наистина вълшебно тесто, ухае на масло, лимон и ванилия.По всяка вероятност ще повторя в събота.Благодаря за страхотната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  15. След толкова опити най-накрая точната рецепта! Благодаря Ви от сърце! Бъдете благословена!

    ОтговорИзтриване
  16. Колко време е втасването и колко време се пече? За начинаещи като мен. Благодаря

    ОтговорИзтриване
  17. За колко време трябва да го оставим да втасва?Благодаря Ви предварително!

    ОтговорИзтриване
  18. Тази година направих козунака по тази рецепта - наистина е вълшебен! Благодаря за рецептата, описанието в детайлии снимките! Весел празник!
    Ирена

    ОтговорИзтриване
  19. Невероятен козунак.Благодаря ви за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  20. Направих козунак по тази рецепта. Уникален е! Благодаря за споделянето! Бъдете благословена!

    ОтговорИзтриване
  21. Някой ден ще се удавя в слюнка. Браво.

    ОтговорИзтриване
  22. Здравейте! Искам да пробвам вашата рецепта, но не виждам какъв е размера на яйцата? Може ли да споделите.

    ОтговорИзтриване
  23. Може ли да се замени маста с масло? Прекрасни козунаци.

    ОтговорИзтриване
  24. Може ли да заменим свинската мас със масло ?

    ОтговорИзтриване
  25. Благодаря, за чудесната възможност да се изявя 😊 . Страхотна рецепта. Като за първи опит станаха прекрасни !!!
    Светли празници !!!

    ОтговорИзтриване
  26. Замесих тестото (с продукти за 1/2 доза) с идеята да направя козуначени кифли с локум и мармалад. В момента втасва. Мирише страхотно ❤️ Благодаря за споделената рецепта,Ваня 🥰

    ОтговорИзтриване
  27. Страхотни козунаци! Професионално направени! Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване

Zu-zu погачице