menu
събота, 8 юни 2019 г.
Сочна торта с орехи от стария тефтер
Продукти за 1 блат, 24 см.: Трябват 2 бр.
2 яйца
8 с.л. захар
4 с.л. вода
4 с.л. прясно мляко
110 гр. брашно
1 пакетче бакпулвер
20 гр. какао
Продукти за " крем " :
900 мл. прясно мляко
200 гр. захар
250 гр. масло
250 гр. смлени орехи
2 пакетчета ванилова захар
100 гр. шоколад
За глазура:
200 гр. шоколад за готвене / по оригинална рецепта /
или 140 гр. шоколад за готвене + 60 мл. сладкарска сметана
Приготвяне:
Включете фурната на 180 градуса.
Разбийте яйца със захар, до побеляване. Добавете прясно мляко и вода. Към получената смес добавете смесено брашно с бакпулвер и какао. Сипете във форма за торта 24 см., на дъното с хартия за печене. Печете в загряна фурна, около 15 мин. Готовият блат извадете от формата и охладете. По същия начин изпечете още един блат, от същите продукти. Ако сте вещи в рязането на блатове, може да направите 1 блат, след което трябва да се разрежи на 4.
Охладените блатове, разрежете на две.
Сложете на котлона прясно мляко, захар и масло. Варете на бавен огън 20 мин., като от време на време разбърквате. Махнете от котлона и добавете смлени орехи , шоколад и ванилова захар. Получава се течна смес, това да не ви притеснява ,така трябва да бъде.
Формата за торта, в която сте пекли блата обложете на дъното и страните със стреч фолио, като оставите да излиза и извън формата , за да може после да я покриете.
Сложете един блат в нея и сипвайте с черпака от " крема ". От него трябва да има за между три блата, на последният четвърти, не. Покрийте със стреч фолиото, което излиза извън формата и оставете в хладилник за една нощ.
Охладената торта обърнете върху поднос и залейте с предварително разтопен шоколад или, както в моя случай с ганаш, който предварително съм направила ,като съм затоплила сладкарска сметана почти до завиране и в нея добавих шоколад. Декорацията не е задължителна.
Колкото повече седи тортата в хладилник, толкова по-вкусна става!
Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/

Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
13/02/2019 - 1 Comments
14/03/2015 - 1 Comments
06/03/2020 - 1 Comments
Здравей Ваня, за блата не видях прясно мляко или вода?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, ако в блата не сложа какао, трябва ли да увелича брашното
ОтговорИзтриване