menu
петък, 27 март 2020 г.
Понички
Продукти:
300 мл прясно мляко
1 яйце
2 жълтъка
3 с.л. захар
Щипка сол
10 с.л. олио
1 пакетче ванилова захар
Кората на един лимон
12 г суха мая
Около 600 г брашно
Още:
Мармалад
Течен шоколад
2 с.л. захар
2 с.л. пудра захар
1 пакетче ванилова захар
Приготвяне:
В 500 г от пресятото брашно добавете суха мая, захар, щипка сол, ванилова захар, лимонова кора, яйце, жълтъци, олио и прясно мляко. Разбъркайте до получаване на много меко и лепящо тесто. Останалите 100 г брашно добавяйте постепенно, до получаване на хубаво меко тесто, но в никакъв случай твърдо. Покрийте и оставете в топла фурна да втаса.
Втасалото тесто разделете и оформете топчета, всяко 60 гр. Редете върху дъска или кърпа, поръсена с брашно. Притиснете всяко, да се сплеска леко и оставете 20 мин., покрити. След това ги обърнете на обратно. Страната, която е била отдолу да бъде отгоре. Покрийте и оставете отново 20 мин.
През това време, сложете два пръста олио в широк и дълбок съд с капак. Оставете да се загрява на бавен огън.
На всяка поничка правите дупка в средата, като при мекици. Обръщате и пускате в олиото, на страната, на която са били последно. Похлупвате с капака и пържите около 2 мин., обръщате и пържите до готовност, без да похлупвате. Готови, вадети на кухненска салфетка. След охлаждане на поничките се овалват в смесена захар с пудра захар и ванилова захар. В образуваната вдлъбнатината добавете сладко или шоколад.
Пържете на средна температура или 170°, ако имате термометър.
Заповядайте и в кулинарната група "В моята кухня"
Mожете да се свържете с мен на ел.адрес djordjevic.vanya@gmail.com
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
- 23/06/2019 - 2 Comments
- 24/02/2019 - 0 Comments
- 22/02/2021 - 6 Comments
Ако разбера къде живеете по цял ден ще стоя под терасата ви и ще чакам да ми хвърлите някоя вкусотия, като тази например. Невероятна стихия сте! Лиги ми потекоха 😃
ОтговорИзтриванеПравих ги просто са невероятни, благодаря за чудесната рецепта.
ОтговорИзтриване