menu

петък, 27 март 2020 г.

Понички



Продукти:
300 мл прясно мляко 
1 яйце 
2 жълтъка 
3 с.л. захар 
Щипка сол 
10 с.л. олио 
1 пакетче ванилова захар 
Кората на един лимон 
12 г суха мая 
Около 600 г брашно 

Още:
Мармалад 
Течен шоколад 
2 с.л. захар 
2 с.л. пудра захар 
1 пакетче ванилова захар 

Приготвяне:
В 500 г от пресятото брашно добавете суха мая, захар, щипка сол,  ванилова захар, лимонова кора,  яйце, жълтъци,  олио и прясно мляко. Разбъркайте  до получаване на много меко и лепящо тесто. Останалите 100 г брашно добавяйте постепенно,  до получаване на хубаво меко тесто, но в никакъв случай твърдо. Покрийте и оставете в топла фурна да втаса. 
Втасалото тесто разделете и оформете топчета,  всяко 60 гр. Редете върху дъска или кърпа, поръсена с брашно. Притиснете всяко,  да се сплеска леко и оставете 20 мин., покрити. След това ги обърнете на обратно. Страната,  която е била отдолу да бъде отгоре. Покрийте и оставете отново 20 мин. 
През това време, сложете два пръста олио в широк и дълбок съд с капак. Оставете да се загрява на бавен огън. 
На всяка поничка правите дупка в средата,  като при мекици. Обръщате и пускате в олиото, на страната, на която са били  последно. Похлупвате с капака и пържите около 2 мин., обръщате и пържите до готовност, без да похлупвате. Готови, вадети на кухненска салфетка. След охлаждане на поничките се овалват в смесена захар с пудра захар и ванилова захар. В образуваната вдлъбнатината добавете сладко или шоколад. 

Пържете на средна температура или 170°, ако имате термометър. 

Заповядайте и в кулинарната група "В моята кухня"

Mожете да се свържете с мен на ел.адрес djordjevic.vanya@gmail.com













Vanya_Djordjevich_signature

2 коментара:

  1. Ако разбера къде живеете по цял ден ще стоя под терасата ви и ще чакам да ми хвърлите някоя вкусотия, като тази например. Невероятна стихия сте! Лиги ми потекоха 😃

    ОтговорИзтриване
  2. Правих ги просто са невероятни, благодаря за чудесната рецепта.

    ОтговорИзтриване

Zu-zu погачице