menu

неделя, 19 април 2020 г.

Питка от стария тефтер



Продукти:

40 г масло 
40 г мас
1 с.л. олио
3 яйца
250 г кисело мляко 
25 г прясна мая или 7 г суха мая 
1 с.л. захар
1 с.л. сол / равна /
Около 630 г брашно

Още:

1 яйце за намазване 
Сусам 

Приготвяне :

В киселото мляко на стайна температура добавете мая, захар и 1 с.л. от брашното.  Оставете да шупне. Добавете яйца, трити вида мазнина на стайна температура и разбъркайте. Към получената смес добавете постепено брашно смесено със сол. Замесете меко тесто и веднага го разделете на 3 равни части. Оформете топчета,  сложете ги в съд или на дъска поръсена с много малко брашно и покрийте. Оставете 30 мин.
Всяко топче тесто,  без да примесвате разрежете на 4 равни части.  Оформете по начина на снимката по долу. Последната 3-та част също на четири, но една от частите разделете на още две и оформете две по-малки  фитилчета,  които сплитате едно около друго и навивате на охлюв. Поставете го в средата на тава 28 см,  на дъното с хартия за печене. Около него в кръг и на малко разстояние едно от друго подретете останалите части. Покрийте и оставете още 30 мин.
През това време,  загрейте фурната на 180 градуса,  с вентилатор. Намажете питката с леко разбито яйце и поръсете със сусам. Печете, до готовност. 

Авторска рецепта. 

Заповядайте и в кулинарната група "В моята кухня"

Mожете да се свържете с мен на ел.адрес djordjevic.vanya@gmail.com




Дълъг фитил, 50 см.

Оформя се на 0, като горния край излиза поне 2 см. 

Края,  който е в ляво се промушва. 

Долната част се усуква,  като осмица. И там влиза фитила,  който изилза в дясно. 

Прищипва се от долу.

Горния край се подпъхва на долу и прищипва. 

Четири от едно топче тесто. Оформя се и второто топче по същия начин.

От последното топче тесто се оформят само 3 , а последната четвъртинка се разделя на още две и се оформят две фитилчета. 

Сплитат се едно около друго и се навива на охлюв.













Vanya_Djordjevich_signature

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Zu-zu погачице