menu

сряда, 15 юли 2020 г.

Питка


Продукти:

3 яйца
250 мл прясно мляко 
1 с.л. захар 
40 г прясна мая 
50 мл олио 
1 с.л. сол / равна /
Около 760 г брашно за меко тесто 

Още:

1 яйца за намазване
Сусам  за поръсване 

Приготвяне:

В топло прясно мляко добавете мая, захар и 2 с.л. от брашното. Разбъркайте и оставете да шупне. 
В пресято брашно добавете сол, леко разбити яйца,  олио и шупналата мая. Замесете меко тесто и оставете да втаса. 
Втасалото тесто разделете на 11 части от по 90 г  и оформете топчета, а останалото тесто разделете на 5 равни части и оформете топчета.
Всяко топче от по 90 г,  разточвате на малка кръгла кора, 12 см. С дървено шишче притискате от двете страни,  като на снимката по долу. При всяко притискане,  трябва да осетите плота. Обръщате на обратно и завивате,  като кифлички и от двете страни равномерно , като трябва да се срещнат в средата. Крайщата прищипвате. По същия начин оформете още едно топче,  допрете едно до друго и прищипете заедно и в двата края. Редете в тава 30 см. По този начин оформете 5 части и останалото топче 90 г постовете в средата. Малките топчета,  сложете по края между формите. Покрийте и оставете да втаса.
Намажете с леко разбито яйце и печете в загряна фурна на 180 градуса,  до готовност. 

Заповядайте и в кулинарната група "В моята кухня"













Mожете да се свържете с мен на ел.адрес djordjevic.vanya@gmail.com

Vanya_Djordjevich_signature

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Zu-zu погачице