menu
събота, 17 април 2021 г.
Мека плетеница
Продукти :
2 яйца
150 мл вода
5 г суха мая
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
40 г меко масло
480-500 г брашно
Още :
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко
Сусам за поръсване
Приготвяне :
В топла вода добавете суха мая и 120 г от брашното. Разбъркайте и оставете на топло 30 мин.
В шупналата мая добавете леко разбити яйца и още 300 г от брашното, в които сте добавили сол и захар. След като замесите лепящо тесто добавете масло, а след това и останалото брашно, за много меко тесто. Покрийте и оставете 30 мин да втаса, в топла фурна, която предварително сте загряли на 50 градуса.
Втасалото тесто може да се оформи на различни видове плетеници по Ваш вкус.
В случая е на плетеница с 4 части, като се работи на плот без брашно. Без да примесвам разделиха тестото на 4 равни части и оформи топчета. Всяко, разточих на правоъгълна кора 30-25 см. Навих на руло, като се стремих да няма въздух между навиванията. Всяко руло разточих, все едно точа с точилка, докато достигнаха 50 см. Сплетох и прехвърлих в тавата на фурната, с хартия за печене, като я сложих да легне по диагонал на тавата. Покрих и оставих още 30 мин в топлата фурна. Извадих плетеница от фурната и пуснах да се загрява на 180 градуса, с долен и горен реотан и вентилатор. Намазах със смес жълтък и прясно мляко, поръсих с предварително запечен сусам. Сложих я да се пече, до готовност, което за мен означава, хубав кафеникав цвят. На час не гледам, просто следя.
Много мек и пухкав " хляб", макар и с яйца. Идеална за закуска, обяд и вечеря. Как краси масата, това е друга тема. ☺️
Заповядайте и в кулинарната група "В моята кухня"
Mожете да се свържете с мен и на ел.адрес djordjevic.vanya@gmail.com

![]() |
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
05/04/2022 - 0 Comments
17/10/2018 - 1 Comments
12/04/2015 - 0 Comments
Няма коментари:
Публикуване на коментар