menu

събота, 17 април 2021 г.

Мека плетеница





Продукти :

2 яйца 
150 мл вода 
5 г суха мая 
1 с.л. захар 
1 ч.л. сол 
40 г меко масло 
480-500 г брашно 

Още :
 
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко 
Сусам за поръсване

Приготвяне :

В топла вода добавете суха мая и 120 г от брашното. Разбъркайте и оставете на топло 30 мин. 
В шупналата мая добавете леко разбити яйца и още 300 г от брашното, в които сте добавили сол и захар. След като замесите лепящо тесто добавете масло, а след това и останалото брашно, за много меко тесто. Покрийте и оставете 30 мин да втаса, в топла фурна, която предварително сте загряли на 50 градуса. 
Втасалото тесто може да се оформи на различни видове плетеници по Ваш вкус. 
В случая е на плетеница с 4 части, като се работи на плот без брашно. Без да примесвам разделиха тестото на 4 равни части и оформи топчета. Всяко, разточих на правоъгълна кора 30-25 см. Навих на руло, като се стремих да няма въздух между навиванията. Всяко руло разточих, все едно точа с точилка, докато достигнаха 50 см. Сплетох и прехвърлих в тавата на фурната, с хартия за печене, като я сложих да легне по диагонал на тавата. Покрих и оставих още 30 мин в топлата фурна. Извадих плетеница от фурната и пуснах да се загрява на 180 градуса, с долен и горен реотан и вентилатор. Намазах със смес жълтък и прясно мляко, поръсих с предварително запечен сусам. Сложих я да се пече, до готовност, което за мен означава, хубав кафеникав цвят. На час не гледам, просто следя. 

Много мек и пухкав " хляб", макар и с яйца. Идеална за закуска, обяд и вечеря. Как краси  масата, това е друга тема. ☺️


Заповядайте и в кулинарната група "В моята кухня"


Mожете да се свържете с мен и на ел.адрес djordjevic.vanya@gmail.com

Vanya_Djordjevich_signature



















Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...