menu
сряда, 14 април 2021 г.
Козунак с кафява захар и какао
Продукти :
530 г брашно / с 14 % белтък в състава на брашното /
150 г кафява захар
260 мл прясно мляко
25 г прясна мая
3 жълтъка
5 с.л. разтопено масло
Щипка сол
Кората на един лимон
За плънка :
150 г кафява захар
20 г какао
Още :
1 яйце за намазване
Малко кафява захар за поръсване
Приготвяне :
В топло прясно мляко добавете 100 г кафява захар, мая и 1 с.л. от брашното. Разбъркайте и оставете да шупне.
В пресято брашно добавете щипка сол, настъргана лимонова кора, жълтъци, шупналата мая. Започвате да месите и преди да се оформи тестото, добавяте разтопено масло. Доомесете тестото. Трябва да остане леко лепкаво. При възможност използвайте настолен миксер. Оставете тестото покрито в топла фурна, загрята на 50 градуса.
Врасалото тесто, с ръце / без точилка/ оформете на тънка правоъгълна кора, на плот намазан с много малко олио.
Намажете кората със смес от кафява захар и какао. Леко притискайте по плънката с ръце, за да се залепи по тестото. Завийте от двете страни до средата на рула. Разрежете на две рула, там където се събират. Всяко руло леко усуквате, навивате на охлюв. Готови прхвърлете в две форми 18 см, с намазани стени с масло, а на дъното с хартия за печене. Покрийте и оставете във все още топлата фурна да втасат.
15 мин преди печене включете фурната на 180 градуса с вентилатор, като извадите формите на стайна температура, до загряване на фурната. През това време ги намажете с леко разбито яйце и посипете с кафява захар
Печете 10 мин на 180 градуса, а след това намалете фурната на 160 градуса, и печете до готовност.
Много лесно можем да заместим бялата захар с кафява във Великденските рецепти в съотношение 1:1.
Предимствата на нерафинираната захар са: изцяло натурален продукт и незабравим аромат. Аз, определено ще я ползвам, получих уникален цвят на козунака! Благодаря. 👌
Заповядайте и в кулинарната група "В моята кухня"
Mожете да се свържете с мен и на ел.адрес djordjevic.vanya@gmail.com
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
- 15/02/2016 - 1 Comments
- 05/01/2015 - 0 Comments
- 23/08/2014 - 4 Comments
Няма коментари:
Публикуване на коментар