menu

петък, 28 май 2021 г.

Чийзкейк с боровинки /без печене /


Продукти : / форма 22 см /

За основа :

120 г какаово бисквити 
70 г масло 

За боровинково пюре:

350 г замразени боровинки / може и пресни /
100 г захар

За крема

250 г маскарпоне 
180 г захар 
2 пакетчета ванилова захар 
100 г сладкарска сметана 
500 кремообразна извара

Още :

10 листа желатин 

Приготвяне :

В смлени бисквити добавете разтопено масло. Разбъркайте и получената смес сипете във форма за торта или ринг 22 см. Ако използвате ринг, сложете го в средата на чиния или подноса, в който ще сервирате. За перфектен изглед, странично сложете лента ацетатно фолио. Изравнете бисквитите така, че да покрият дъното в тънък слой. Сложете в хладилника. 
Аз, нямах какови бисквити и използвах 120 г смлени бисквити, 1 с.л. какао и 70 г масло. 
В съд на котлона сложете 350 г боровинки и 100 г захар. След завиране варете 10 мин на средна температура, като от време на време разбърквате. Получената смес минете през цедка и готовото пюре разделете в две купички по равно. Оставете настрани.
 Остатъка в цедката в никакъв случай не изхвърляйте, а си направете купичка, с кисело мляко, малко мед и останалото в
цедката. 😉
В съд смесете маскарпоне, захар и течна сметана. Разбивайте с миксер 2 мин. Добавете кремообразната извара и съединете с шпатула. 5 листа желатин натопете в студена вода. Едната част от боровинковото пюре прехвърлете в малка касерола и загрейте до завиране. Махнете от котлона и добавете желатина, като изцедите водата с ръце. Разбъркайте да се разтопи. Добавете и 2 с.л. от крема, разбъркайте да се получи еднородна смес и я сипете в крема. Разбъркайте с шпатула. Сипете крема върху основата с бисквити и оставете в хладилник. 
Натопете осталият 5 листа желатин в студена вода. Останалото пюре от боровинки прехвърлете в малка касерола, като измерите количеството, налейте толкова вода, колкото е необходимо, за да получите 150 г. В моят случай, 128 г пюре и налях още 22 мл вода, за да получа 150 г пюре. Загрейте, до завиране. Махнете от котлона и добавете изцеден желатин. Разбъркайте да, се разтопи. Оставете 10 мин и сипете на тънка струйка във формата върху крема, като си подложете шпатулата така, че да се стича по нея а, не директно върху крема. Оставете няколко часа в хладилник и сервирайте. 

Заповядайте и в кулинарната група "В моята кухня"


Mожете да се свържете с мен и на ел.адрес djordjevic.vanya@gmail.com




































Vanya_Djordjevich_signature

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Zu-zu погачице