menu

понеделник, 30 май 2022 г.

Торта " Леден вятър "




Продукти за блат :

9 белтъка 
300 г захар 
1 с.л. ябълков оцет :

Продукти за крема :

9 жълтъка
140 г захар 
3 пакетчета ванилова захар 
80 г брашно 
15 г нишесте 
300 мл прясно мляко 
 
250 г масло 

Още :

500 г ягоди 
5 бр киви 
3 банана

700 г подсладена сметана 

Приготвяне :

Включете фурната на 150 г градуса, с вентилатор. 
Разбийте белтъците, до пухкав сняг. На няколко пъти добавете захарта. Продължавате да разбивате, докато се разтопи напълно. Накрая добавете оцет, разбъркайте само колкото да се съедини с разбитите белтъци. Получената смес сипете  в тавата на фурната, с хартия за печене. Изравнете хубаво. Печете в загрята фурна на 150 градуса, около 50 мин. Изключете фурната и открехнете леко вратата, оставете блата още 10 мин в отворената фурна. Обърнете блата върху друг лист хартия за печене и оставете да се охлади напълно. 





Докато печете блата направете крема :
200 мл от прясното мляко сложете в малка тенджера на котлона. 
Разбийте жълтъците със захар и ванилова захар, до побеляване. Добавете брашно и нишесте. Разбийте отново и накрая добавете останалото прясно мляко. Получената смес сипете във врящото мляко и варете крема на бавен огън, с непрекъснато разбъркване, до сгъстяване. Готовият крем, покрийте със стреч фолио директно по повърхността на крема и оставете да се охлади на стайна температура. 
Разбийте масло на стайна температура, до побеляване. Постепенно към него добавете охладеният крем. 







Нарежете плодовете на колеца. Нарязаният банан напръскайте, с прясно изцеден лимонов сок. 
Разбийте сметаната с миксер. Половината от количеството разбита сметана е за декорация на тортата. Вътре в тортата ще използваме само 300 г сметана! 


Охладеният блат разрежете на 3 равни части. Върху поднос редете в следния ред :
Блат, 1/ 3 от крема, банани, 1/3 сметана
Блат, 1/2 от крема, ягоди, 1/2 от сметаната 
Блат, останалия крем, киви, останалата сметана






С останалата сметана и плодове са за декорация на тортата. 
Охладте няколко часа в хладилник. 


Заповядайте и в кулинарната група "В моята кухня

Mожете да се свържете с мен и на ел.адрес djordjevic.vanya@gmail.com














Vanya_Djordjevich_signature

1 коментар:

  1. Здравейте Ваня ! Прекрасни са творенията Ви ! Плодовете , които сте сложили за декорация на тортата предполагам , че сте ги минали с четка леко с разтворен желатин , за да не потъмняват , а и да се запазят свежи ?

    ОтговорИзтриване

Солени гофрети