menu
!doctype>
четвъртък, 28 август 2014 г.
ПОНИЧКИ
продукти за тестото:
2 яйца
300мл.прясно мляко
100гр.масло
20гр.мая
3с.л.захар
1ч.л.сол
кората на 1 лимон или ванилия
650-700гр.брашно
още:
пудра захар за поръсване
олио за пържене
пълнеж по-желание:
ванилов крем
нутела
мармалад
и др.
приготвяне:
Тестото приготвяме по-следния начин.
В 50 мл.от млякото разтваряме маята с 1с.л.от захарта и 1с.л.от брашното.Оставете да шупне
С миксера леко разбивате яйцата.Добавяте останалата захар,сол,разтопеното масло,кората на лимон/или ванилия/,шупналата мая.Постепенно добавяме брашно и мляко/2с.л.мляко,2с.л.брашно и пак 2с.л.мляко,2с.л.брашно/така до изчерпване на захарта и брашното.Идеалната консистенция на тестото е,като загребете от тестото с лъжица да се тегли а не да се къса.
Аз използвах само 650гр.от брашното,но това зависи от големината на яйцата ви.Покрийте тестото с кухненска кърпа и го оставете да втаса.Втасалото тесто примесете,като загребвате няколко пъти от него с лъжица.Оставете втори път да втаса.Тестото изсипете на плот поръсен с брашно.
Премесете тестото,покрийте го с кърпа и го оставете за още 15мин.Разточете го на кора 1см.и с чаша/8-10см/вадете кръгове.Изрезките от тестото премесете и пак го разточете.Редим ги в/у кърпа,на разстояние една от друга.
Оставете ги за 20мин.Обърнете ги така,че страната която е била на горе да е от долу.И пак ги оставете за 10 мин.Пържим в загряло олио като ги пускате първо на противоположната страна/тази която е била на горе а не към кърпата/.Вадете ги в/у кухненска хартия.След охлаждане ги пълнете с крем/сладко,нутела/ с помощта на шприц.Посипете ги обилно с пудра захар.
съвет:
Помещението в което ги правите трябва да е топло.
Олиото за пържене трябва да бъде средна температура.Ако е много загряло,ще потъмнеят от вън и ще останат сурови от вътре.А ако не достатъчно загряло,няма да се надуят!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Здравейте поничките са много хубави.Но като ги изпържа вътре остават кухи не като вашите...! Къде ми е грешката???
ОтговорИзтриванеи при мен стават кухи,а и трябва да са кухи за да се напълнят с крем
ИзтриванеВаня Джорджевич, безкрайно благодаря за рецептата!!! Станаха великолепни! Моя спомен за понички не е особено приятен, в закусвалните навремето се предлагаха едни "подметки" пропити с мазнина. В днешно време Dunkin Donuts, но и тяхното тесто ми идва някак изкуствено, залепва ми по зъбите...а тези ммммм просто фантастични, останаха и за кафенцето утре сутринта.
ОтговорИзтриванеСтрахотни са, а сигурно и много вкусни. Колко броя излизат от посочените количества?
ОтговорИзтриванеНаправих ги, но станаха страшно мазни и тръпчиви :( . Къде сбърках?
ОтговорИзтриванестрахотни понички
ОтговорИзтриванеА вие с какво ги напълнихте?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, може ли да дадете подходяща рецепта за направата на ванилов крем за пълнеж на поничките?
ОтговорИзтриванеБлагодаря предварително!