menu

четвъртък, 28 август 2014 г.

ПОНИЧКИ








продукти за тестото:

2 яйца
300мл.прясно мляко
100гр.масло
20гр.мая
3с.л.захар
1ч.л.сол
кората на 1 лимон или ванилия
650-700гр.брашно

още:

пудра захар за поръсване
олио за пържене

пълнеж по-желание:

ванилов крем
нутела
мармалад
и др.

приготвяне:


Тестото приготвяме по-следния начин.
В 50 мл.от млякото разтваряме маята с 1с.л.от захарта и 1с.л.от брашното.Оставете да шупне
С миксера леко разбивате яйцата.Добавяте останалата захар,сол,разтопеното масло,кората на лимон/или ванилия/,шупналата мая.Постепенно добавяме брашно и мляко/2с.л.мляко,2с.л.брашно и пак 2с.л.мляко,2с.л.брашно/така до изчерпване на захарта и брашното.Идеалната консистенция на тестото е,като загребете от тестото с лъжица да се тегли а не да се къса.




Аз използвах само 650гр.от брашното,но това зависи от големината на яйцата ви.Покрийте тестото с кухненска кърпа и го оставете да втаса.Втасалото тесто примесете,като загребвате няколко пъти от него с лъжица.Оставете втори път да втаса.Тестото изсипете на плот поръсен с брашно.




Премесете тестото,покрийте го с кърпа и го оставете за още 15мин.Разточете го на кора 1см.и с чаша/8-10см/вадете кръгове.Изрезките от тестото премесете и пак го разточете.Редим ги в/у кърпа,на разстояние една от друга.
Оставете ги за 20мин.Обърнете ги така,че страната която е била на горе да е от долу.И пак ги оставете за 10 мин.Пържим в загряло олио като ги пускате първо на противоположната страна/тази която е била на горе а не към кърпата/.Вадете ги в/у кухненска хартия.След охлаждане ги пълнете с крем/сладко,нутела/ с помощта на шприц.Посипете ги обилно с пудра захар.


съвет:

Помещението в което ги правите трябва да е топло.
Олиото за пържене трябва да бъде средна температура.Ако е много загряло,ще потъмнеят от вън и ще останат сурови от вътре.А ако не достатъчно загряло,няма да се надуят!



































8 коментара:

  1. Здравейте поничките са много хубави.Но като ги изпържа вътре остават кухи не като вашите...! Къде ми е грешката???

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и при мен стават кухи,а и трябва да са кухи за да се напълнят с крем

      Изтриване
  2. Ваня Джорджевич, безкрайно благодаря за рецептата!!! Станаха великолепни! Моя спомен за понички не е особено приятен, в закусвалните навремето се предлагаха едни "подметки" пропити с мазнина. В днешно време Dunkin Donuts, но и тяхното тесто ми идва някак изкуствено, залепва ми по зъбите...а тези ммммм просто фантастични, останаха и за кафенцето утре сутринта.

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни са, а сигурно и много вкусни. Колко броя излизат от посочените количества?

    ОтговорИзтриване
  4. Направих ги, но станаха страшно мазни и тръпчиви :( . Къде сбърках?

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте, може ли да дадете подходяща рецепта за направата на ванилов крем за пълнеж на поничките?
    Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване

Zu-zu погачице