menu
вторник, 19 август 2014 г.
ПИТКА
Продукти:
2 яйца
1 белтък /жълтъка за намазване/
200 мл.прясно мляко
200 гр.кисело мляко
100 мл.вода
1 кубче мая /42гр./
1 с.л. захар
1 с.л. сол
около 1 кг брашно
Приготвяне:
От всички продукти се замесва тесто и се оставя да втаса.
Втасалото тесто се разделя на 2 части и всяка част се разточва на кора с дебелина 7-8мм.
С купичка или чаша с диаметър 15см.се изрязват кръгове, които се сгъват първо на половина, а след това още на половина. Всяка вече образувала се форма се притиска в единия край, за да се залепи.
Реди се в тава с диаметър 28.см и застлана с хартия за печене.
Реденето се започва от външната част на тавата към стените.
Праве се и втори ред от вътрешната част на тава. Една розичка остава за център.
Оформената питка се оставя да втаса.
Намазва се с жълтък и се пече на 180 градуса до златисто.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
- 31/03/2021 - 3 Comments
- 04/10/2015 - 3 Comments
- 20/06/2020 - 2 Comments
Здравейте, тази питка без мазнина ли се прави?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, може ли да заменя кубчето мая със суха мая? Благодаря
ОтговорИзтриване