menu
понеделник, 25 август 2014 г.
ХЛЯБ
Продукти:
За кваса - прави се от предишния ден
250 мл вода
250 гр брашно
1/2 ч.л. сол
40 гр мая
1 с.л. олио
Всичко се разбърква с дървена лъжица в дълбок съд, покрива се и се оставя до другия ден!
510 мл вода /може и повече зависи от брашното/
5 ч.л. сол
2 с.л. пудра захар
1 кг брашно
2 с.л. масло
кваса от предния ден
Приготвяне:
Замесва се тесто и се оставя да втаса, докато утрои обема си.
Подготвя се съда, в който ще се пече хляба: слага се хартия за печене, а под нея се сипват 50 мл вода.
Тестото се премесва, оформя се в желаната форма, слага се в тавата и се пече първо 15 мин. на 180 градуса, а после на 230 градуса до пълна готовност.
Тавата, където ще се пече не трябва да бъде голяма. В линията на стените изрежете тестото в кръг с дълбочина 1 см, с неизползвано бръснарско ножче.
Може да го посипете и с малко брашно през цедка и да направите разрези на няколко места или да направите форми от тесто, което е предварително отделено от общото.
250 мл вода
250 гр брашно
1/2 ч.л. сол
40 гр мая
1 с.л. олио
Всичко се разбърква с дървена лъжица в дълбок съд, покрива се и се оставя до другия ден!
510 мл вода /може и повече зависи от брашното/
5 ч.л. сол
2 с.л. пудра захар
1 кг брашно
2 с.л. масло
кваса от предния ден
Приготвяне:
Замесва се тесто и се оставя да втаса, докато утрои обема си.
Подготвя се съда, в който ще се пече хляба: слага се хартия за печене, а под нея се сипват 50 мл вода.
Тестото се премесва, оформя се в желаната форма, слага се в тавата и се пече първо 15 мин. на 180 градуса, а после на 230 градуса до пълна готовност.
Тавата, където ще се пече не трябва да бъде голяма. В линията на стените изрежете тестото в кръг с дълбочина 1 см, с неизползвано бръснарско ножче.
Може да го посипете и с малко брашно през цедка и да направите разрези на няколко места или да направите форми от тесто, което е предварително отделено от общото.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
17/02/2015 - 3 Comments
28/07/2020 - 1 Comments
01/11/2015 - 7 Comments
Страхотен хляб!
ОтговорИзтриванеЕдно въпросче - Закваската остава в хладилника цяла нощ или ей така на масата. Трябва ли да се покрива с нещо топло? При нас е доста топло тука и да не се развали, ако ей така е оставена в помещение.
На стайна температура,покрита с кухненска кърпа.Няма да се развали.
ОтговорИзтриване