menu
четвъртък, 26 февруари 2015 г.
УСУКАН КОЗУНАК
ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО:
4 ГОЛЕМИ ЯЙЦА+ЖЪЛТЪК /ИЛИ 5 МАЛКИ/
300 ГР.ПРЯСНО МЛЯКО
1 МАЯ /42 ГР./
200 ГР.ЗАХАР/АКО НЯМА В ПЛЪНКАТА ЗАХАР,ЗАХАРТА В ТЕСТОТО ДА Е 300 ГР./
200 МЛ.ОЛИО /100 МЛ.В ТЕСТОТО И 100 МЛ.ЗА ИЗМЕСВАНЕ/
КОРАТА НА 2 ЛИМОНА
1 ВАНИЛОВА ЗАХАР
ОКОЛО 1.100-1.200 ГР.БРАШНО
ЗА ПЛЪНКА:
ШЕПА НАРЯЗАНИ ОРЕХИ
ШЕПА СТАФИДИ
ШЕПА СУХИ СЛИВИ
ШЕПА ЗАХАР/МОЖЕ И БЕЗ/
ОЩЕ:
ОСТАНАЛИЯ БЕЛТЪК ЗА НАМАЗВАНЕ
2 С.Л.МЕКО МАСЛО
50 ГР.ЗАХАР
2-3 С.Л.ВОДА
ПРИГОТВЯНЕ:
В ПРЯСНОТО МЛЯКО РАЗТВОРЕТЕ МАЯТА С 1 С.Л.ЗАХАР И 1 С.Л.БРАШНО.ОСТАВЕТЕ ДА ШУПНЕ.
В СЪД ПРЕСЕЙТЕ 1 КГ.БРАШНО И ДОБАВЕТЕ ЛЕКО РАЗБИТИ ЯЙЦА СЪС ЗАХАРТА,КОРАТА НА ЛИМОНИТЕ,ВАНИЛОВА ЗАХАР,100 МЛ.ОЛИО И ШУПНАЛАТА МАЯ.ЗАМЕСЕТЕ ТЕСТО,КАТО ПОСТЕПЕННО ДОБАВЯТЕ БРАШНО ДО МЕКО ТЕСТО.
ЗАПОЧВАТЕ ДОБАВЯНЕТО НА ОСТАНАЛОТО ОЛИО.ПО-МАЛКО ДО ПЪЛНОТО МУ УСВОЯВАНЕ.ОСТАВЕТЕ ТЕСТОТО ДА ВТАСА НА ТОПЛО.
ВТАСАЛОТО ТЕСТО РАЗДЕЛЕТЕ НА 4 ЧАСТИ.
ВСЯКА ЧАСТ РАЗТОЧВАТЕ НА ТЪНКА ПРАВОЪГЪЛНА КОРА 5ММ.
НАМАЗВАТЕ С МЕКО МАСЛО И ПОРЪСВАТЕ ОБИЛНО СЪС СМЕСЕНИТЕ ПРОДУКТИ ЗА ПЛЪНКА/НАРЯЗАНИ НА СИТНО/.
НАВИВАТЕ НА РУЛО.ЗАПОЧВАТЕ ДА ГО УСУКВАТЕ.С ЛЯВАТА РЪКА КЪМ ВАС,А С ДЯСНАТА РЪКА НАПРЕД.
УСУКАНОТО РУЛО РЕДЕТЕ В ТАВА /30 СМ./НАМАЗАНА С ОЛИО.
ПО-СЪЩИЯ НАЧИН НАПРАВЕТЕ И ОСТАНАЛИТЕ ТРИ РУЛА.
ОСТАВЕТЕ КОЗУНАКА ДА ВТАСА НА ТОПЛО.
НАМАЖЕТЕ ГО С ЛЕКО РАЗБИТ БЕЛТЪК И ПОРЪСЕТЕ СЪС СМЕС ОТ ЗАХАР И ВОДА /КОЛКОТО ДА СЕ НАМОКРИ ЗАХАРТА/.
ПЕЧЕТЕ В ЗАГРЯНА ФУРНА НА 180 ГРАДУСА.ПРИ НУЖДА НАМАЛЕТЕ НА 160 ГРАДУСА ДО ГОТОВНОСТ.
ЗАПОВЯДАЙТЕ И В КУЛИНАРНАТА ГРУПА
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/1571509333089184/?notif_t=group_comment
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
- 19/08/2014 - 11 Comments
- 12/09/2015 - 1 Comments
- 24/03/2015 - 26 Comments
Vanja, ovo izgleda tako dobro, da mi voda ide na usta.
ОтговорИзтриванеМНОГО ДОБЪР ВИД И НА ВКУС Е УНИКАЛЕН ПРЕДПОЛАГАМ !!!
ОтговорИзтриванеПреди малко извадих козунака от фурната! Невероятен е! Благодаря Ви , Ваня!
ОтговорИзтриванеПравя много вкусни козунаци, но използвам винаги масло !! Ще направя този вид, за да видя дали ще има разлика във вкуса!! Аз усуквам тестото преди да го сплета на плитка като за плънка използвам течен шоколад и смлени бадеми или лешници !!! Една нова идея е винаги добре дошла !!! Мерси !!!
ОтговорИзтриванеОмесих тестото, много добре стана, но не втасва, вече 2 часа го чакам. Използвах суха мая, такава имах, дали това е причината и мога ли нещо да направя?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Ваня, има ли някаква особеност в месенето при добавянето на олиото към тестото, ако може да кажете как го добавате. :)
ОтговорИзтриванеАз използвам суха мая. По същия ли начин да я разтворя, в млякото?
ОтговорИзтриванеДа по същия начин работите с нея, както при прясната мая.
ИзтриванеКолко грама трябва да е сухата мая?
ОтговорИзтриване2 пакетчета по 7 гр. всяко.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ! :)
ИзтриванеСтана страхотен козунак.Благодаря!
ИзтриванеЩе се пробва 👍
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта, за втори път го правя... адмирации....
ОтговорИзтриванеЗдравейте,Ваня! Мога ли към ядките в плънката да добавя и локум или ще стане тежък и няма да втаса? Изпълнявам всичките Ви рецепти точно и резултатът винаги е страхотен , та затова питам , да не объркам нещо.За пръв път ще правя козунак изобщо.
ОтговорИзтриванеМоже, но трябва да е нарязан на много ситно, защото ще Ви къса тестото при усукване. Благодаря и поздрав.
ИзтриванеЗдравей Ваня! В момента се пече! Много добре втаса, но изпуснах да намажа с маслото. Ще се промени ли много вкуса?
ОтговорИзтриванеНаправих днес козунака, но със суха мая и вторите 100 мл олио замених с мас и масло. Много бухна,хубаво се изпече,но с фолио покрит ,че много бързо се зачерви . Много вкусен! Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеА колко време трябва да втаса козунак?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, снощи направих козунака! Получи се много добре и на вид и на вкус! Аз не го правих усукан, в една тава! А направих четири рула в отделни алуминиеви формички за еднократна употреба! Благодаря, Ваня за винаги сполучливите рецепти 👍
ОтговорИзтриване