menu

четвъртък, 26 февруари 2015 г.

УСУКАН КОЗУНАК




ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО:

4 ГОЛЕМИ ЯЙЦА+ЖЪЛТЪК /ИЛИ 5 МАЛКИ/
300 ГР.ПРЯСНО МЛЯКО
1 МАЯ /42 ГР./
200 ГР.ЗАХАР/АКО НЯМА В ПЛЪНКАТА ЗАХАР,ЗАХАРТА В ТЕСТОТО ДА Е  300 ГР./
200 МЛ.ОЛИО /100 МЛ.В ТЕСТОТО И 100 МЛ.ЗА ИЗМЕСВАНЕ/
КОРАТА НА 2 ЛИМОНА
1 ВАНИЛОВА ЗАХАР

ОКОЛО 1.100-1.200 ГР.БРАШНО

ЗА ПЛЪНКА:

ШЕПА НАРЯЗАНИ ОРЕХИ
ШЕПА СТАФИДИ
ШЕПА СУХИ СЛИВИ
ШЕПА ЗАХАР/МОЖЕ И БЕЗ/

ОЩЕ:

ОСТАНАЛИЯ БЕЛТЪК ЗА НАМАЗВАНЕ
2 С.Л.МЕКО МАСЛО
50 ГР.ЗАХАР
2-3 С.Л.ВОДА

ПРИГОТВЯНЕ:

В ПРЯСНОТО МЛЯКО РАЗТВОРЕТЕ МАЯТА С 1 С.Л.ЗАХАР И 1 С.Л.БРАШНО.ОСТАВЕТЕ ДА ШУПНЕ.
В СЪД ПРЕСЕЙТЕ 1 КГ.БРАШНО И ДОБАВЕТЕ ЛЕКО РАЗБИТИ ЯЙЦА СЪС ЗАХАРТА,КОРАТА НА ЛИМОНИТЕ,ВАНИЛОВА ЗАХАР,100 МЛ.ОЛИО И ШУПНАЛАТА МАЯ.ЗАМЕСЕТЕ ТЕСТО,КАТО ПОСТЕПЕННО ДОБАВЯТЕ БРАШНО ДО МЕКО ТЕСТО.
ЗАПОЧВАТЕ ДОБАВЯНЕТО НА ОСТАНАЛОТО ОЛИО.ПО-МАЛКО ДО ПЪЛНОТО МУ УСВОЯВАНЕ.ОСТАВЕТЕ ТЕСТОТО ДА ВТАСА НА ТОПЛО.
ВТАСАЛОТО ТЕСТО РАЗДЕЛЕТЕ НА 4 ЧАСТИ.
ВСЯКА ЧАСТ РАЗТОЧВАТЕ НА ТЪНКА ПРАВОЪГЪЛНА КОРА 5ММ.
НАМАЗВАТЕ С МЕКО МАСЛО И ПОРЪСВАТЕ ОБИЛНО СЪС СМЕСЕНИТЕ ПРОДУКТИ ЗА ПЛЪНКА/НАРЯЗАНИ НА СИТНО/.
НАВИВАТЕ НА РУЛО.ЗАПОЧВАТЕ ДА ГО УСУКВАТЕ.С ЛЯВАТА РЪКА КЪМ ВАС,А С ДЯСНАТА РЪКА НАПРЕД.
УСУКАНОТО РУЛО РЕДЕТЕ В ТАВА /30 СМ./НАМАЗАНА С ОЛИО.
ПО-СЪЩИЯ НАЧИН НАПРАВЕТЕ И ОСТАНАЛИТЕ ТРИ РУЛА.
ОСТАВЕТЕ КОЗУНАКА ДА ВТАСА НА ТОПЛО.
НАМАЖЕТЕ ГО С ЛЕКО РАЗБИТ БЕЛТЪК И ПОРЪСЕТЕ СЪС СМЕС ОТ ЗАХАР И ВОДА /КОЛКОТО ДА СЕ НАМОКРИ ЗАХАРТА/.
ПЕЧЕТЕ В ЗАГРЯНА ФУРНА НА 180 ГРАДУСА.ПРИ НУЖДА НАМАЛЕТЕ НА 160 ГРАДУСА ДО ГОТОВНОСТ.

ЗАПОВЯДАЙТЕ И В КУЛИНАРНАТА ГРУПА
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/1571509333089184/?notif_t=group_comment

















20 коментара:

  1. МНОГО ДОБЪР ВИД И НА ВКУС Е УНИКАЛЕН ПРЕДПОЛАГАМ !!!

    ОтговорИзтриване
  2. Преди малко извадих козунака от фурната! Невероятен е! Благодаря Ви , Ваня!

    ОтговорИзтриване
  3. Правя много вкусни козунаци, но използвам винаги масло !! Ще направя този вид, за да видя дали ще има разлика във вкуса!! Аз усуквам тестото преди да го сплета на плитка като за плънка използвам течен шоколад и смлени бадеми или лешници !!! Една нова идея е винаги добре дошла !!! Мерси !!!

    ОтговорИзтриване
  4. Омесих тестото, много добре стана, но не втасва, вече 2 часа го чакам. Използвах суха мая, такава имах, дали това е причината и мога ли нещо да направя?

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте, Ваня, има ли някаква особеност в месенето при добавянето на олиото към тестото, ако може да кажете как го добавате. :)

    ОтговорИзтриване
  6. Аз използвам суха мая. По същия ли начин да я разтворя, в млякото?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да по същия начин работите с нея, както при прясната мая.

      Изтриване
  7. Колко грама трябва да е сухата мая?

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотна рецепта, за втори път го правя... адмирации....

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте,Ваня! Мога ли към ядките в плънката да добавя и локум или ще стане тежък и няма да втаса? Изпълнявам всичките Ви рецепти точно и резултатът винаги е страхотен , та затова питам , да не объркам нещо.За пръв път ще правя козунак изобщо.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, но трябва да е нарязан на много ситно, защото ще Ви къса тестото при усукване. Благодаря и поздрав.

      Изтриване
  10. Здравей Ваня! В момента се пече! Много добре втаса, но изпуснах да намажа с маслото. Ще се промени ли много вкуса?

    ОтговорИзтриване
  11. Направих днес козунака, но със суха мая и вторите 100 мл олио замених с мас и масло. Много бухна,хубаво се изпече,но с фолио покрит ,че много бързо се зачерви . Много вкусен! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  12. А колко време трябва да втаса козунак?

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте, снощи направих козунака! Получи се много добре и на вид и на вкус! Аз не го правих усукан, в една тава! А направих четири рула в отделни алуминиеви формички за еднократна употреба! Благодаря, Ваня за винаги сполучливите рецепти 👍

    ОтговорИзтриване

Zu-zu погачице