menu

вторник, 3 март 2015 г.

СПОМЕН ОТ ДЕТСТВОТО-КОЗУНАЧНИ КИФЛИЧКИ ОТ ТЕФТЕРА НА ПРАБАБА




ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО:


4 ЯЙЦА
200 ГР.ЗАХАР
200 ГР.КИСЕЛО МЛЯКО
125 ГР.СВИНСКА МАС /АЗ СЪМ ИЗПОЛЗВАЛА КРАВЕ МАСЛО/
1 МАЯ /42 ГР./
1 Ч.Л.СОЛ
КОРАТА НА 1 ЛИМОН
1 ВАНИЛИЯ
125 МЛ.ШВЕПС ПОРТОКАЛ /АЗ СЪМ ИЗПОЛЗВАЛА ФАНТА ПОРТОКАЛ/
50 МЛ.ПРЯСНО МЛЯКО /ЗА РАЗТВАРЯНЕ НА МАЯТА/
1.250 ГР.БРАШНО/НЕ ДОБАВЯЙТЕ ПОВЕЧЕ  БРАШНО ЗА ДА СТАНАТ ВЪЗДУШНИ.АКО ВИ ЛЕПИ,ПРОСТО ПРИ ОФОРМЯНЕТО РАБОТЕТЕ С ПОВЕЧЕ БРАШНО./

РЕЦЕПТА СТАРА НАД 30 ГОДИНИ



ОЩЕ:

1 ЯЙЦЕ ЗА НАМАЗВАНЕ
МАРМАЛАД
НУТЕЛА
И ДР
МАК ЗА ПОРЪСВАНЕ
ЗАХАР ЗА ПОРЪСВАНЕ

ПРИГОТВЯНЕ:

В ТОПЛОТО ПРЯСНО МЛЯКО РАЗТВОРЕТЕ МАЯТА С 1 С.Л.ОТ ЗАХАРТА И 1 С.Л.ОТ БРАШНОТО.ОСТАВЕТЕ ДА ШУПНЕ.
РАЗБИЙТЕ ЛЕКО ЯЙЦАТА С ВИЛИЦА.
В ТЯХ ДОБАВЕТЕ ЗАХАР,ВАНИЛИЯ,ШВЕПС,ПОЛОВИНАТА ОТ РАЗТОПЕНОТО МАСЛО /ДРУГАТА ПОЛОВИНА ЗА ИЗМЕСВАНЕ/,КОРАТА НА ЛИМОН,КИСЕЛО МЛЯКО И РАЗБЪРКАЙТЕ.В ДРУГ СЪД ПРЕСЕЙТЕ БРАШНОТО С 1 Ч.Л.СОЛ И ГО ДОБАВЕТЕ КЪМ ТЕЧНИТЕ СЪСТАВКИ /СМЕСТА ОТ ЯЙЦА/.
ЗАМЕСЕТЕ МЕКО ТЕСТО,КАТО В НЕГО ПОСТЕПЕННО ДОБАВИТЕ И ОСТАНАЛОТО МАСЛО.ОСТАВЕТЕ ТЕСТОТО НА ТОПЛО ДА ВТАСА.
ВТАСАЛОТО ТЕСТО ОФОРМЕТЕ НА ТОПЧЕТА /100 ГР/.
ВСЯКО ТОПЧЕ РАЗТОЧВАТЕ ЕЛИПСОВИДНО.ОТ ЕДНАТА СТРАНА СЛОЖЕТЕ МАРМАЛАД ИЛИ ПЛЪНКА ПО-ВАШ ИЗБОР.ЗАВИЙТЕ НА РУЛО.ВСЯКА НАПРАВЕНА КИФЛИЧКА РЕДЕТЕ В ТАВА С ХАРТИЯ.
ОСТАВЕТЕ КИФЛИТЕ ДА ВТАСАТ НА ТОПЛО.
НАМАЖЕТЕ ГИ С ЛЕКО РАЗБИТО ЯЙЦЕ И ПОСИПЕТЕ СЪС ЗАХАР.
ПЕЧЕТЕ НА 180 ГРАДУСА ДО ЗЛАТИСТО.

ТОПЛО ПРЕПОРЪЧВАМ!

ЗАПОВЯДАЙТЕ И В КУЛИНАРНАТА ГРУПА
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/1573102162929901/?notif_t=group_comment_reply




























29 коментара:

  1. Здравейте!В рецептата има неточност, днес правих кифличките но тестото стана много твърдо и прибавих още 0.200 мл вода,за да стане меко тесто.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ПРОСТО НЕЩО СТЕ ПРОПУСНАЛИ.НЕ Е ВЪЗМОЖНО.

      Изтриване
    2. МОКРИТЕ СЪСТАВКИ В ТЕСТОТО СА ОБЩО 700 ГР.,КАТО СМЯТАМЕ И МАСЛОТО/МАС/.

      Изтриване
  2. Аз ги смятам 500гр. без яйцата - 200гр.кис.мляко,125гр.масло,125гр. фанта и 50мл.прясно мляко за маята по вашата рецепта.Сигурно нещо е пропуснато.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ЯЙЦАТА И ТЕ СА ТЕЧНОСТ,НО КАКТО И ДА ГИ СМЯТАТЕ НЕ Е ВЪЗМОЖНО ТАЗИ РАЗЛИКА ПРИ ВАС.ИЗПРОБВАНИ СА МНОГО ПЪТИ.

      Изтриване
  3. Кифличките станаха разкошни !Улучила съм пропорцията от 700гр.мокри съставки като съм прибавила 200мл.вода.

    ОтговорИзтриване
  4. Може от брашното да е разликата,аз даже сложих по-малко-1.200кг.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. НИЕ ЯВНО НЕ СЕ РАЗБИРАМЕ,ТА ТЕ СА 700 МЛ.С ЯЙЦАТА.ЗНАЧИ ВИЕ СТЕ СЛОЖИЛИ 900 МЛ.,НО ВАЖНОТО Е,ЧЕ СА СТАНАЛИ ВКУСНИ.

      Изтриване
  5. Благодаря много за чудесната рецепта.Станаха превъзходни и меки кифлички

    ОтговорИзтриване
  6. Ваня каквото и да направя по твоя рецепта ,става толкова сполучливо ,че нямам думи , с които да изкажа своята благодарност .Бъди Благословена !!!

    ОтговорИзтриване
  7. Превъзходни кифлички! Съчетанието им с шипковият мармалад ме отнесе в миналия век, пред училищната лафка.....Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря Ви Ваня за точните и уникални рецепти.Козуначените кифли станаха превъзходни.

    ОтговорИзтриване
  9. Ваня,може ли да се ползва газирана вода вместо фанта портокал?

    ОтговорИзтриване
  10. Мисля и аз да я изпробвам.Ще видя как ще се получат

    ОтговорИзтриване
  11. На мен също ми стана доста твърдо тестото, въпреки че следвах буква по буква. Къде греша? Сложих допълнително вода около 150 мл и с около 50 гр по малко брашно... моля, помогнете ми да разбера грешката си.

    ОтговорИзтриване
  12. Не се заяждам, но забелязах че в рецептата са 8 яйца. Да не е станала някаква грешка?

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте,
    През почивните дни правих по вашата рецепта Козуначени кифлички от тефтера на прабаба.Станаха супер вкусни, мекички . Пропорциите в рецептата са точни, спазвах ги. Позволих си за мазнина да комбинирам краве масло и свинска мас, но грамажа, който сложих е както е написано в рецептата ви.
    Благодаря ви за рецептите, които ни предоставяте. Купила съм си вашата книга, но гледам и снимките, които качвате в интернет, за да е по-лесно изпълнението на рецептата.
    Велислава

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте, направих по вашата рецепта козуначените кифли от тефтера на прабаба. Страхотно се получиха, благодаря ви за рецептата. Много вкусни, още топли ги опитахме. За първи път ги правя, следвах рецептата и вашите указания и се получиха страхотни. Още веднъж ви благодаря!

    ОтговорИзтриване
  15. Най сполучлива рецепта която съм изпълнила до сега благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
  16. Може ли да се направят със суха мая?

    ОтговорИзтриване
  17. Кифличките станаха страхотни

    ОтговорИзтриване
  18. Рецептата е уникална!Благодаря Ваня! Кифличките станаха невероятни меки,пухкави и вкусни.Първо замесих тестото с 1 кг.брашно и добавих половината от оставащите 250 гр.Всяко брашно е различно трябва всеки да прецени според брашното си��.Успех!Горещо препоръчвам това е една от любимите ни рецепти вече❤

    ОтговорИзтриване
  19. Здравей. Благодаря за прекрасната рецепта кифличките стават разкошни.❤️❤️❤️

    ОтговорИзтриване
  20. Невероятни станаха! Много съм доволна. Точни пропорции! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  21. Чудесни кифлички!Спазих пропорциите и се получиха прекрасно!Действително маста прави тестото невероятно пухкаво.

    ОтговорИзтриване
  22. Прекрасни ,прекрасни!

    ОтговорИзтриване

Zu-zu погачице