menu
четвъртък, 14 април 2016 г.
Торта " Тирамису "
Продукти за блата, форма 20 см.:
4 яйца
200 гр. захар
1 пакетче ванилова захар
200 гр. течност- мляко, натурален сок, кафе, чай, какао, плодови напитки, млечни напитки и др.
300 гр. брашно- за какао блат / 270 гр. брашно+30 гр. какао /
200 мл. олио
1 пакетче бакпулвер
Продукти за крема:
500 гр. маскарпоне
500 мл. течна сметана
120 гр. захар
50 мл. вода
1 пакетче желатин + 4 с.л. хладна вода
4 жълтъка
Още:
200 мл. силно кафе
3 с.л. ром
Приготвяне на блата:
Включете фурната на 160 градуса.
Разбийте яйца със захар и ванилова захар до побеляване и не по-малко от 10 мин. Ако трябва засичайте по часовник. Към получената яйчена смес добавете по-малко олио и избраната то вас напитка. Разбивайте около 1 мин. След това добавете пресято брашно смесено с бакпулвер и разбъркайте без шпакла. Получената смес сипете във форма за торта с падащи стени, обложена с хартия по дъното и по стените. Печете в загряна фурна на 160 градуса около 45-50 мин. зависимост от фурната. Проверявайте с клечка за зъби.
Готовия блат извадете от формата и оставете да се охлади. Охладения блат се разрязва на 3 равни части.
Подробности за блата и стъпка по стъпка можете да видите тук:
http://svanya.blogspot.co.at/2016/04/blog-post_13.html
Приготвяне на крема:
Разбийте с миксер течна сметана и я оставете в хладилника.
Смесете едно пакетче желатин + 4 с.л. хладна вода и оставете да набъбне.
В съд на котлона смесете вода и захар. Варете само до завиране и веднага махнете от котлона. В тази смес добавете желатина и разбъркайте докато се разтопи. Получената смес се сипва постепенно в съд с жълтъци и се разбива с миксер на най-бързата степен. Добавя се маскарпоне и разбитата сметана от хладилника.
Сглобяване на тортата:
В поднос сложете ринга на формата в който сте пекли блата.
Сложете първата част на блата.
С четка се сиропира много нежно, с предварително направено кафе смесено с ром или друг алкохол по ваш избор.
Върху блата се слага част от крема. От крема си отделете малко за намазване на тортата и декориране. Останалия крем се разпределя между блатовете.
Следва втори блат.
Сиропиране на блата с кафе.
Останалия крем.
Третата последна платка на блата.
Сиропиране на блата.
Ринга се отстранява и тортата се измазва с отделения крем. Декорация по избор.
Със същия крем са направи и розичките върху тортата.
Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/
Съединяване на вода+желатин.
Разбиване на сметана.
Разбитата сметана.
Захарта и водата на котлона до завиране.
Добавяне на набъбналия желатин в захарната смес.
Получената захарна смес с желатин и добавянето и в жълтъците.
Към получената смес се добавя маскарпоне.
и разбитата сметана.
Крема в готов вид.
Сиропирана на блата със смес от кафе и ром.
Измазване на тортата.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
14/10/2015 - 3 Comments
24/06/2015 - 4 Comments
07/03/2019 - 0 Comments
Ванче адмирации за тортата...Дали ако в крема сложа едно бурканче малиново сладко и сиропирам с мляко вместо с кафе ще получа сочна малинова торта?Благодаря предварително.
ОтговорИзтриванеПредполагам, че ще стане вкусна. Поздрав.
Изтриване