menu

петък, 15 април 2016 г.

Великденски зайчета





Зарадвайте малки и големи на празничната Великденска трапеза, с вкусни и меки хлебчета.

Продукти:

500 гр. брашно
20 гр. прясна мая
1 с.л. сол- равна
1 ч.л. захар
50 мл. олио
150 мл. прясно мляко
150 мл. вода

Още:

Яйце за намазване

Приготвяне:

В топла вода разтворете мая, захар и 1 с.л. брашно. Оставете да шупне.
В пресято брашно добавете сол , олио, прясно мляко и шупналата мая. Замесете меко тесто. Оставете в топла фурна да втаса. От втасалото тесто правите 10 топчета всяко 45 гр. От останалото тесто разточвате правоъгълна кора 0,8 см. Нарязва се на ленти широки около 2 см. Трябва да имате 10 ленти за 10 топчета. Всяка лента в краищата се изтънява /изостря/ и се увива около топчето. Усуква се два пъти. Така направените хлебчета се редят в тава с хартия или  се оформят директно в тавата и се оставят да втасат 30 мин. Намазват се леко разбито яйце и се пекат на 180 градуса до златисто.

Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/























1 коментар:

Банички

  • БАКЛАВА В МЪФИНИ!31/08/2014 - 0 Comments
  • Кифлички с яйце и сирене07/08/2016 - 9 Comments
  • Кекс с вкус на лимон и какао 01/07/2022 - 0 Comments