menu

понеделник, 4 април 2016 г.

Козуначни кифли





Продукти:

500-520 гр. брашно
20 гр. прясна мая или 7 гр. суха мая
3 жълтъка
1 яйце
120 гр. захар
щипка сол
200 мл. топло прясно мляко
кората на един лимон
ванилова есенция

70 гр. меко масло за доизмесване

Още:

плънка по ваш вкус-локум, шипков мармалад и други
1 яйце за намазване
захар за поръсване
мак за поръсване

Приготвяне:


В топло прясно мляко разтворете мая, 1 с.л. от захарта и 1 с.л. от брашното. Оставете да шупне.
Разбийте до побеляване 1 яйце, 3 жълтъка и останалата захар.В пресято брашно добавете щипка сол, настъргана лимонова кора, ванилова есенция, шупналата мая и яйца със захар. Замесете меко тесто. Постепенно се доизмесва тестото с меко масло. Оставете да втаса в топло помещение. Втасалото тесто без да примесвате, разточвате на кръгла кора около 1 см. Навивате кифлички с плънка по ваш избор. Редите ги в тава с хартия за печене. Оставете ги в топла фурна да втасат и печете на 170 градуса, намазани с леко разбито яйце и посипани със захар или мак.

Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/










Прилагам ви и няколко мой идеи, който може да използвате с това тесто.






























10 коментара:

  1. Не намирам точните думи,с които да изразя възхищението си за точните дозировки на продуктите. И не само за кифличките, Ваня. Много рецепти съм преписала /не мога да ги копирам/ и с удоволствие си ги приготвям. Влагодаря много!!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Рецептата е номер едно. Те са уникални .

    ОтговорИзтриване
  3. Много точна рецепта за едни страхотни кифлички! И съседите ги одобриха горещо! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  4. Много точна рецепта за едни страхотни кифлички! Със съседите не дочакахме за закуска! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей, Ваня! Искам да попитам колко втасва тестото? И мога ли за двойна доза да направя продуктите по 2?

    ОтговорИзтриване
  6. Става ли за козунак това тесто?

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей може ли да замеса тестото и да го оставя във хладилника до сутринта

    ОтговорИзтриване

Zu-zu погачице